Mi kerülhet egy konyhakésben 700 ezer forintba? Eláruljuk!

Az új generációs szuperkések előállítása egyszerre követel meg magas minőségű kézműves technikát és összetett, modern mérnöki tervezést.

Egy ünnepélyes vacsorának elengedhetetlen kelléke a szép teríték, amelynek fontos, látványos elemei lehetnek a szép kanalak, villák és kések. Be kell látni azonban, hogy a vacsora minőségének szempontjából azok a kések még fontosabbak, amelyekkel a konyhában dolgozunk.

Shun késkészlet

Az új generációs szuperkések előállítása egyszerre követel meg magas minőségű kézműves technikát és összetett, modern mérnöki tervezést azoktól a luxusmárkáktól, amelyek a gyártásukra vállalkoznak. A Nesmuk, aMiyabi, aWüsthof és aShun cégek kései hihetetlenül élesek, a nyelük elegáns fából vagy állati szarvból készült - és ennek megfelelően az áruk is elég borsos.

Miyabi Birchwood kés gyönyörű nyírfanyéllel

A Miyabi Birchwood (nyírfa) kollekciójának darabjai jobban emlékeztetnek egy műalkotásra, mint egy konyhai eszközre. Gyönyörű, damaszkuszi pengéjük több réteg rozsdamentes acélból épül fel. Ezt egy különleges, magas széntartalmú, SG2-nek nevezett acélmag köré építik fel. "A damaszkuszi minta nem csupán esztétikai értéket hordoz, hanem védelmet, és rugalmasságot biztosít a pengének" - mondta az Architectural DigestnekJoanna Rosenberg, a Miyabi késeket gyártóZwilling J.A. Henckels marketingigazgatója.

Készül a Miyabi kés

Mi az a damaszkuszi acél?

A kemény és hajlékony fém nevét a szíriai Damaszkusz városáról kapta. A különleges anyag különböző keménységű acél- vagy vaslemezek hajtogatva történő összekovácsolásából alakul ki. A kész pengék felületét gyenge savval maratják, ami a puhább fémrétegeket jobban kikezdi és sötétebbre színezi, mint a keményebbeket. Ennek az eljárásnak köszönhető a damaszkuszi pengék gyönyörű, mintás felszíne. Attól függően hogyan helyezik egymásra a lemezeket, a pengék mintázata változatos alakzatokat vehet fel.

Wüsthof damaszkuszi penge

Rengeteg próba és hiba után jutnak el oda a gyártók, hogy kikísérletezzék a megfelelő damaszkuszi mintázatot. A savpermetet követően magas nyomáson fújt homokkal csiszolják le a penge felszínét. Később folyékony nitrogénbe merítik a kést, így ezzel az extrém hideg anyaggal is edzik a pengét. Ha a kívánt végeredmény nem tetszik a mérnököknek, újrakezdik a folyamatot. Nem véletlenül kerül egy egy kés 100 ezer forintba is akár.

Kézzel készül a Nesmuk kés

A Miyabi cég története egészen a 13. századig visszavezethető. Ekkoriban a gyárnak ma is helyet adó Seki vidékén szamurájkardokat készítettek. Ez a hagyomány csak a második világháborút követően szakadt meg, amikor a kormány megtiltotta a kardok gyártását. Ettől kezdve a cég késeket készít.

Nesmuk kés

A második világháborút követően, a rozsdamentes acél mindennapivá válásával Európában, a régóta a késeiről híres német Solingenben is egyre kevesebb, bonyolult, munkaigényes damaszkuszi típusú pengét gyártottak. A Nesmuk cég azonban fölkarolta a város régi hagyományait, és kézzel készít elsőrangú, damaszkuszi típusú luxuskéseket.

A Nesmuk Zyklon kollekciója

Exkluzív kollekciójuk egy séfkése akár 3000 dollárba, vagyis 700 ezer forintba is kerülhet.

Egy különleges szépségű Nesmuk kés

A késeket egy speciális bevonat borítja, amely megvédi a pengét a sérülésektől. Az izgalmas késeket a vállalat a "forma követi a funkciót" elv alapján alakította ki. "Nem tehetünk egy ilyen késre csúnya nyelet" - mondta a vállalat nemzetközi sales managere,David Schäfer. "A legnépszerűbb általunk gyártott nyél olyan német tölgyek fájából készült, amelyek legalább ötezer éve egy mocsárba süllyedve konzerválódtak. De akad egy olyan farmer is, akinek saját marháinak szarvából készítettünk nyelet a késéhez."

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Maruja Fuentes designer olyan csempét alkotott, amelynek apró zsebeibe növényeket lehet ültetni

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!