A menza népszerű fogásai régen és ma

Piskóta csokiöntettel, rizi-bizi, milánói makaróni - pár étel, ami a menzának köszönheti a sikereit. A közétkeztetésben mindenki részt vett egyszer - nézzük a történetét!

A gyermekek iskolában való étkeztetése korántsem XX. századi találmány. Eleinte ugyan nem vonatkozott a hazajárós gyerekekre, csak a bentlakásos iskolák kínáltak étkezést - nem is nagyon volt más megoldás. Mivel ezek az intézmények leginkább egyházi fenntartásúak voltak, a konyhai alapanyagokat is az adott egyház állta, na meg néhány tehetősebb szülő. Azokban a bentlakásos iskolákban, ahol a tandíj magasabb volt, a napi négyszeri étkezés volt az általános. Az állami, "bejárós" iskolák sokáig nem biztosítottak ebédet: a déli tanítási szünetben mindenki hazament, és a saját családjával evett. Délután 1-2 órára gyakran még a boltok is bezártak - a közös ebéd a boldog békeidők polgári családjának megszokott rituáléja volt. Sok családnak jelentett jövedelemkiegészítést az úgynevezett kosztos diákok tartása - a háziasszony olcsó ebédet adott olyan, általában vidéki diákok részére, akik nem tudtak hazamenni a saját családjukhoz. József Attila Mamája is így próbált pár évig egy kevés plusz pénzhez jutni.

Diákok ebédelnek egy kollégiumban

A mai értelemben működő menza csak a háború után lett általános - a "csak" háztartásbeli nők száma szinte nulla lett, részben a kor divatja, részben pedig a háborúban meghalt férfiak munkahelyi kiesése miatt. A sokszor két-három műszakban dolgozó szülők nem ebédeltek többé együtt otthon, hiszen gyakran még a közös vacsora sem volt megoldható. A mai értelemben vett iskolai étkeztetés története ekkor indult.

Ebben az időben nem tettek különbséget az iskolai és munkahelyi menzák között - ugyanazt a típusú ételt kapta a hat éves elsős, mint az ötvenes művezető. Bár az iskolai menzák ebben a korai szakaszban még saját magukra főztek - nem volt központi ebédkiszállító cég, amely egész kerületeket vagy városokat látott el - , de a változatosság már ekkor sem volt a fő jellemzőjük. Mentségükre legyen szólva, hogy eleinte, míg a fagyasztott és konzerv ételek ára relatíve magas volt, a "konyhásnénik" tésztát gyúrtak, buktát sütöttek, és megpróbálták kihozni a maximumot az éppen adódó alapanyagból. Nem meglepő módon minél kevesebb lett a feldolgozatlan alapanyag és a tennivaló a konyhán, annál jobban süllyedt a menza szintje.

Üzemi konyha egy kórházban

A nyolcvanas évek elejére, mikorra az étel még a legszegényebbek számára is megfizethető volt, az olcsó iskolai közétkeztetés szabályai is megszilárdultak. Ha valakit 2 éves korában bölcsödébe adtak, akkor az jó eséllyel az érettségiig hátralévő 16 éven át ette ugyanazt a harminc fogást, amit a menza kínált. Olyan, ma már nosztalgiát ébresztő, gyerekkor ízű fogások születtek itt, mint a milánói makaróni, amelyet olasz ételnek titulálunk ugyan, de nem az, vagy a rizi-bizi, ami egy pofonegyszerű, de a finom és krémes rizottó meglehetősen félresikerült adaptációja.

Múlt időben szidni a menzát persze nem egy nagy kihívás, és nem is túl elegáns - maradjunk annyiban, hogy illett az akkori étkezési trendbe, holott sokan otthon is rizses húson, tarhonyás krumplin, pörköltön és agyonhabart főzeléken éltek. De tegyük hozzá azt is, hogy ez a generáció még nem autóval járt iskolába, és ha szabad ideje volt, azt a játszótéren rohangálva töltötte, így lemozogta az ebédet akkor is, ha zsíros volt, akkor is, ha csak szénhidrátból állt. Hogy a menza ebben a formában a megváltozott életforma vagy étkezési szokások miatt számít-e idejét múltnak, az tulajdonképpen mindegy is. Remélhetőleg a közeljövőben sikerül úgy megreformálni, hogy a mostani gyerekek húsz év múlva jóleső nosztalgiával gondoljanak egy-egy fogásra.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Különleges pudingos édességek

Vegyük elő azt a kamrában ácsorgó pudingot és készítsünk belőle valami igazán különlegeset! Nem ám holmi kekszes desszertek, hanem tényleg egyedi és isteni finomságok következnek most.

Nosalty

További cikkek

10 csodás köret újkrumpliból

Végre fogyaszthatunk friss és zsenge újburgonyát, melyből rengeteg fantasztikus ételt készíthetünk. De először egy jó krumpliköretet varázsoljunk belőle!