Goji - a legújabb csodabogyó?

Goji bogyó vagy másnéven farkasbogyó - sokak szerint egy csodatermés. Lássuk, megéri-e bevásárolni belőle?

Egyre többet hallhatunk egy új csodabogyóról - a Goji bogyóról, más néven farkasbogyóról. Hívei szerint felpörgeti az immunrendszert, serkenti az agyműködésünket, részt vesz a szív- és érrendszeri ill. a daganatos betegségek megelőzésében és még tovább is fogunk élni tőle. A Goji bogyó C-, B2- és A-vitaminokat, vasat, szelént és antioxidánsokat tartalmaz.

Aszalt Goji bogyók

Idehaza bio-, egészségboltokban juthatunk hozzá a Goji bogyó aszalt változatához. Én először egy salátákhoz összeállított magkeverék alkotójaként találkoztam vele, de megvásárolhatjuk préselt levét is. Az apró bogyó-aszalványok fanyar ízűek, de nagyon jól illeszkednek friss zöldséges- vagy gyümölcssalátákhoz, szórhatjuk őket téli melengető krémleveseinkbe is.

A kínai orvoslásban több ezer éve használják a bogyót illetve annak préselt levét, azonban az első bekezdésben felsorolt egészségvédő hatásai tudományosan eddig nem kerültek igazolásra. Ennek ellenére érdemes kipróbálni, bár gyakori, nagy mennyiségű fogyasztása magas ára miatt nem biztos, hogy sokak életében reális. A hazánkban termő bogyós gyümölcsök pl. feketeribizli, áfonya szintén gazdagok C-vitaminban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban. Ha nincs érkezésünk a Goji bogyóhoz, fogyasszuk ezeket bátran helyette, szezonban nyersen, szezonon kívül gyorsfagyasztott, aszalt változataikat, hiszen antioxidáns tartalmuk ekkor sem vész teljesen kárba.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...