Drasztikusan emelkedhet a fagyik ára

Rohamosan emelkedik a madagaszkári vaníliabab ára, a drágulás pedig idén a kedvenc fagylaltjaink árában is visszaköszönhet.

A világpiaci kereslet felét kiszolgáló madagaszkári vanília bab ára közel 150 százalékkal emelkedett tavaly, miután a szigeten rossznak bizonyult a termés, ez pedig idén szépen felnyomhatja a fagylalt árát is - jelentette a portfolio.hu.

A vanília a második legdrágább fűszer a világon a sáfrány után, mivel elég idő- és munkaigényes a termesztése. Madagaszkár után Mexikó és Tahiti a legnagyobb termesztők.

Az elszabadult árak sok, a vaníliát termékeikben összetevőként felhasználó vállalatot rosszul érinthetnek, az üdítőitaloktól kezdve a süteményekig és a parfümig. A legfájdalmasabb a jégkrémgyártók számára lesz az áremelkedés, mivel a fagyigyártás során ez a legdrágább összetevő, a megnövekedett költségeket pedig sokuk kénytelen lesz továbbhárítani a fogyasztókra.

Amikor a vaníliaárak magasak, a farmerek hajlamosak előbb leszüretelni a babokat, ami a minőség romlásához vezet. Az értékes növény emellett tolvajok célpontjává is válik ilyenkor.

Elkészítenéd inkább otthon?

A magas árak és a rossz minőség együttese miatt néhány gyártó szintetikus helyettesítőkhöz nyúlhat, de sok élelmiszermárka elzárkózik a mesterséges ízesítők felhasználásától.

Ez is érdekelhet!

Ebben az áruházláncban fontos a hazai tej: kiállnak a magyar tejtermelők mellett

(NOSALTY/Guardian/Portfolio)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek