Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ilyen lesz a jövő kolbásza - hús nélkül, gyümölcsből és rovarból

Egy érdekes projektre bukkantunk, ami a kolbászra fókuszálva hívja fel a figyelmet a túlzott húsfogyasztás egyre égetőbb problémájára.

A kolbászevés és -töltés tematikája és a hús minden részletét kimaxoló felhasználása nem áll messze a magyaroktól - sem. Most viszont Carolien Niebling holland product designer figyelt fel rá, aki összeállt egy molekuláris gasztronómiában jártas szakáccsal és egy mesterhentessel, hogy megtervezze a jövő kolbászát.

Mert ha így folytatjuk, nem hús kerül majd bele.

Cél: hogy alternatívát nyújtsanak a magas fehérjetartalmú húsok hiányára, ami fokozatosan növekvő probléma a fejlett országokban. Egész egyszerűen túl sok húst eszünk.

"Napjainkban a mezőgazdaság és az élelmiszeripar egybehangzó véleménye szerint a fehérjegazdag ételek és alapanyagok hiánya egyre nagyobb problémát okoz - ennek oka pedig a túlzott húsfogyasztás."

Carolien úgy döntött, kiad egy könyvet a kolbászokról, mint az egyetlen, komoly történelemre visszatekintő húsipari termékről, amelynek megszületése szorosan köthető az ínséges gazdasági helyzethez, hiszen a haszonállat teljes körű felhasználását célozza, és olcsó. A könyv címe: The Future Sausage (A jövő kolbásza), és a Kickstarterről rendelhető meg, itt.

A kolbász külalakját fel- és kihasználva a tervező hölgy olyan alternatív alapanyagokat vesz elő a hús helyett, és tölti meg vele saját "designkolbászait", mint a gyümölcsök, zöldségek vagy akár a rovarok, (utóbbi mint rendkívül olcsó, elérhető proteinforrás) - ezzel is hangsúlyozva a fenntartható gazdálkodás és élelmiszeripar fontosságát.

A könyvet anatómiai pontosságú makettek, tervrajzok, illusztrációk díszítik, és természetesen a kolbász történelme, felhasználása, típusai, molekuláris kémiája is kivesézésre kerül.

A lényeg: vegyük észre, hogy az évezredek során túlzásba estünk, ne együnk annyi (vörös)húst, ha mégis, minden részét használjuk fel (gondoljunk csak a vidéki disznóvágásra, ahol a fülétől a farkáig minden húsrész alapanyagszámba megy), ne pazaroljunk, és legyünk tudatában annak is, hogy alternatív alapanyagok is rendelkezésünkre állnak - így kerülhet disznókolbász helyett gyümölcskolbász az asztalunkra.

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

Hústorony és bandája - nem mindennapi szobrok Japánból

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!