Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Az ananászban található enzim a nyelvedet is felpuhítja, nem csak a sütni való húst!

Az ananász nem csak a húst puhítja, hanem a nyelvünket is kikészíti kicsit.   

Hamarosan jön a grillszezon, a hatalmas húsok boldog, közös sütögetésének az ideje. A szabadtéri hússütés az az időszak, amikor az amúgy a fakanalt nem érintő férfiak tömege is kötényt köt, és mindegyikőjük meg van győződve arról, hogy ős készíti a legfinomabb, legomlósabb tarját vagy marhasteaket. Kétségtelen, hogy a hús bepácolásában sokan verhetetlenek közülük, és jól ismerik a mustáros, ecetes pácokat. A friss ananász, noha zseniális húspác, nem tartozik a hazai kedvencek közé - érthető módon. Nehezebb  hozzájutni, mint egy üveg mustárhoz, és az ára sem alacsony. 

De miért olyan jó pác az ananász? A benne található bromelain nevű enzim jól bontja a kollagént - ez felelős a húsok rugalmas szilárdságáért. Az aminosavakat proteinekké szervező peptidkötéseket támadja meg ez az anyag. 

A bromelain szuper tulajdonságait az 1890-es években fedezték fel. Ez a gyümölcs,  különösen a tönkje, nagyon hatékony abban, hogy a proteineket lebontsa. Az ananászkonzerv gyártása során a kivágott tönköket kiszárítják, majd porítják, és húspuhítóként, gyulladáscsökkentőként hozzák forgalomba, de úgy tűnik, a ficamok, húzódások és izomsérülések által okozott duzzanatokat is csökkenti - vérhígító hatása van. 

Az ananász nem válogat: a nyelvünk kötőszövetét ugyanúgy megtámadja, mint a pácolt húst. 

via Howstuffworks

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Egy áruházlánc nemet mondott a pálmaolajra - az orángutánok pedig nagyon hálásak

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!