Végre itt az igazi tavasz, gyűjtögessünk friss zöldeket séta közben és főzzünk belőlük egy igazán egészséges levest!
Sok hétköznapi növényről helytelenül azt gondoljuk, hogy csak haszontalan gaz, másokról pedig, hogy mivel egészséges, csak a herbáriában lehet beszerezni. A jó idő beköszöntével zöldbe borultak a rétek, és ha nyitott szemmel járjuk őket, valódi kincsekre bukkanhatunk, amelyekből akár salátát, főzeléket vagy levest is készíthetünk. Én most az utóbbit választottam egy 1906-os szakácskönyv receptjétől fellelkesülve. Alapvetően ez egy salátás spenótleves, de ennél azért mégis sokkal több. Lássuk, milyen növények kerülhetnek bele a fűlevesbe.
Csalán: méregtelenít, tisztítja a veséket, magas a vitamin- és vastartalma, enyhén élénkítő hatású.
Cickafark: gyulladáscsökkentő, emésztésjavító hatású, csökkenti a menstruációs görcsöket, csillapítja a köhögést.
Ibolya: köptető és vérnyomáscsökkentő, a virágát és a leveleit is használhatjuk.
Lándzsás útifű: gyulladáscsökkentő, köptető hatású, sőt, sebekre és kígyómarásra is használták régen, ahogy arról a népmesékből is értesülhettünk.
Pitypang: vizelethajtó, jó hatással van a máj működésére. Főként levelét és szárát főzzük, a virág is ehető, de inkább díszítésre alkalmas.
Tyúkhúr: görcsoldó, tisztító hatású, akár nyersen is elrágcsálhatjuk, finom, és magas a C-vitamin tartalma.
A fenti növények mind a leghétköznapibb giz-gazok, amelyeken nap, mint nap taposunk. Hatóanyagtartalmuk miatt mindegyikből csak keveset használjunk és kellő körültekintéssel, különösen a várandós és szoptató kismamák esetében.
Hol ne gyűjtsünk?
A szennyezettség miatt figyeljünk oda, hogy ne útszélről, árokpartról, játszótérről vagy kutyafuttatóról szedjük a növényeket. A mezőgazdaságilag művelt területek közvetlen környéke is kerülendő a vegyszerezések miatt.
Ha megvannak a füvek, mossuk meg őket alaposan, és jöhet is a leves. Mint írtam, a leves alapja a spenót és fejes saláta, ezekhez jönnek még jóval kisebb hányadban a gyógynövények. Vajon pirítjuk, húslevessel felöntjük, tojásos tejföllel habarjuk. Végül jóízűen elfogyasztjuk abban a boldogító tudatban, hogy most valami igazán egészségeset eszünk.
Szívesen jársz a természetbe csipkebogyót, pitypanglevelet vagy más izgalmas, vadon termő finomságot szedni? Te vagy a kistermelői piacok sztárvásárlója? Akkor ez a játék neked szól!
Egy átlagos hétköznapon Suzukiba pattantunk Marcival, hogy elvigyen minket a kedvenc piacára és a Farm2Fork telephelyére, ahonnan az idényzöldségeket és -gyümölcsöket szokta beszerezni. Közben hosszan beszélgettünk a főzésről, a tapasztalatszerzésről, a stázsolásról, a tajvani konyháról, és persze a vezetésről is.
Lehet nem gondoltátok, hogy olasz bablevessel indítotok ma, de azt sem, hogy egy kelbimbótallér főételnek milyen kiadós tud lenni, na de, próbáltátok már igazi zsíros tésztával kóstoltátok már az almás pitét?
Letudhatjuk az ünnepi hajsza nagy részét, ha már most elkészítünk egyet-kettőt az alábbi hosszan elálló karácsonyi süteményekből. Nem fognak megromlani, bepenészedni, csak álljuk meg a folytonos rájuk járást!
A mandarin héjára nem sokan gondolunk úgy, mint újrahasznosítható alapanyag, pedig igazán sokszínű a felhasználása. Ha eddig nálad is a kukában landolt, akkor olvass tovább, és lesd meg, mi mindenre tudod használni a tél egyik kedvencének héját!