Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A világ legjobb levese

Szerintem nincsen ennél jobb leves - a pho, ez az elképesztően gazdag ízvilágú étel meghódította a világot, így nálunk is szaporodnak a pho -t kínáló, vietnami éttermek. 

“De mi az a pho?” – kérdezik mostanában nagyon sokan, mert Budapest-szerte terjedőben van a fura nevű és nagyon sokízű leves (ami inkább egytálételnek illik be) , mi több, a siker olyan méreteket ölt, hogy a pho-t már “hamisítják”, egészen pontosan olyan leveseket adnak el ezzel a névvel bizonyos éttermek, melyek nem egészen a hagyományos vietnami recept alapján készülnek. Sőt, a Guardian cikke nemrég arról számolt be egy londoni étteremlánc megpróbálta saját részre levédetni a pho kifejezést, aztán az internetes közvélemény nyomására szerencsére hamar letettek erről az abszurd követelésről (körülbelül olyan ez, mintha a fish & chipset akarnák levédetni az angolok).

A pho egyébként tökéletesen alkalmas hétköznapi ebédnek vagy vacsorának, arról nem is beszélve, hogy szerencsére az egész fővárosban viszonylag megfizethető áron kapható, sokféle változatban és frissen: kedvencünk a Hai Nam Pho Bistro, ahol házilag készített rizstésztával, nagyon hosszan főzött alaplével kínálják a levest – egyszóval autentikusan, ahogyan kell. 1200 forintos áron már simán hozzájuthatunk egy-egy illatosan gőzölgő pho-höz, amihez extra feltétet – plusz koriandert, szójaszószt, csírát is biztosítanak az étteremben, arról nem beszélve, hogy megdöbbentően barátságos a kiszolgálás és mindig teltház van, lehet, hogy egy keveset várni kell a szabad asztalra.


Hai Nam Pho Bistro

De mi is az a pho? A szó valószínűleg a francia gyarmatosítók betelepülésének köszönhető, a vietnamiak ugyanis előszeretettel honosítanak meg idegen szavakat a saját nyelvükben, így történhetett, hogy a franciák “nemzeti pörköltjének” számító pot au feu bekerült a vietnami lakosok mindennapjaiba, s ahogy az lenni szokott, elkezdték a saját ízlésükre formálni, variálni, helyben termesztett alapanyagokkal megfőzni. Addig számukra ismeretlen felfedezés volt, hogy marhahúsból majd később csirkéből is készítsék ezt az ételt – az első pho megjelenését a XIX. század végére tehetjük, majd a századfordulóval járványszerűen elterjedt északon. 1954-ben,  az ország kettéosztásakor az emberek tömegesen menekültek Dél-Vietnamba, így itt is elterjedt a pho: némileg más változatban, szélesebb rizstésztával.

Akkor pedig érdemes letisztázni, mit is takar az elnevezés pontosan: nagyon hosszan főzött velős marhacsont és marhahús alaplé az, amit gyöngyözve kell forralni hosszú órákon át: itt nincs apelláta, nem lehet kiváltani mindenféle leveskockákkal, az alaplé a leves lelke. A csírák éppen hogy csak blansírozva vannak, a friss fűszernövények nincsenek szétfőzve, így tökéletesen megtartják, mi több, kibontakoztatják aromájukat. Szépen, rétegezve kell főzni a pho-t és ha türelmesek vagyunk, a jutalom nem marad el: a pho ízekben nagyon gazdag, az egyik legfinomabb étel, amit valaha ettem (a vietnami konyha így is az egyik legnagyobb kedvenc).

Szólj hozzá!

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

keygen
keygen Thu, 2015-09-17 00:24

Meg állítólag kutyahústból volt a hamburger és most 10 ember halt meg fertőző májgyulladásban!!!

terranova56
terranova56 Sun, 2014-11-23 13:44

"a világ legjobb levese" kicsit durva, azt mondhatnám én vagyok a világ legjobb pasija, pedig nem! Ha azt írod "szerintem", még talán elfogadható!

Gannie
Gannie Sun, 2014-11-23 14:38

De ő írta a receptet, hát szerinte az :)
Egyébként ahány ház, annyi szokás (és ahhoz képest a receptek közt egy pho leves leírása van).

janek1
janek1 Sun, 2013-11-24 10:31

Én nem mondanám hogy a világ legjobb levese mert a mi marhahús levesünk is így készül csak másfajta zöldségeket használunk.Egyébként volt szerencsém megkóstolni és maradok a hazai levesnél.Na de ízlések és pofonok.

witch
witch / witch Thu, 2013-11-21 14:43

Kedves Kitti!
Remelem jol sejtem, hogy egy ilyen finom kis pho recepttel fogsz minket meglepni hamarosan. :o)
udv:witch