Vattacukros álmaink

Mindenkinek vannak gyerekkori emlékei a vattacukorról, ahogy önfeledten az arcunkat beletemetve, nyakig rózsaszín cukrosan majszolunk a strandon vagy valamelyik vásáron. 

Bevallom, nekem sosem volt kedvencem, nem igazán értettem, hogy mi a jó benne, meg valahogy ez a „pelyhes” állag sem nyerte el a tetszésemet. Aztán jött egy másik időszak, amikor anyukámat az őrületbe kergetve, csak ezt követeltem a strandon két csobbanás között. Az imádat azóta ismét csillapodott, de a vattacukor látványa még mindig lenyűgöz. Legutóbb a Margitszigeten láttam, hogy árulják, de persze majdnem minden nagyobb rendezvényen szert lehet tenni egy-egy gyapotcukorra.

A finom, egészen apró cukorkristályokat egy forgófejbe öntik, ahol aztán hő hatására ezek megolvadnak, majd a forgófejből kiszabadulva, a hidegebb levegőn ismét megszilárdulnak a cukorszemek és így, a hurkapálcikára folyamatosan az edényben forgatva keletkezik a mesebeli, habos vattacukor. Jó ideje már ételszínezékekkel is színesítik az egyhangúan fehérnek titulált édességet, mindenféle ízekben gyártják, amiket mesterséges aromákként toldanak hozzá a cukorhoz. Szóval így lepnek meg minket epres, vaníliás, banános, kókuszos és mindenféle egyéb, bizarr ízkombinációkkal. Tápértékét tekintve persze sok jót nem lehet elmondani a vattacukorról, nem éppen szuper élelmiszer, hiszen tömény cukorról beszélünk, de nem is kell rendszeresen tömni magunkba. S bár ma már a boltokban is árulnak mindenféle, vattacukorként megnevezett, kétes termékeket, ezek a nyomába sem érnek a vásári, színes cukorfelhőknek!

Az Egyből 5 korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!