Vajon mit tud ez a FEKETE, japán csodacukor?

Japán déli, szubtrópusi vidékén, Okinaván már évszázadok óta készítenek szénfekete cukortömböket. 

Japán legdélebbi szigetén, Okinaván nem mindennapi cukrot készítenek. Ha ebből, a kokuto-nak nevezett, fekete színű édes finomságból is kerül a süteménybe vagy a kávéba, jó sokat kell érte fizetni. A kokuto ugyanis egy drága különlegesség.

kokuto

A kokuto melaszos, sós, karamelles aromája lehetővé teszi, hogy csak úgy magában is fogyasszuk.

Az apró darabokra tört kokuto világosabb, mint a nagyobb tömböket alkotó fekete cukor

A különleges cukrot a 17. század óta készítik Okinaván, és a környező, kisebb szigeteken. A cukornád nedvét órákig forralják, így egy sötét, sűrű folyadékot kapnak. Ezt a szirupot végül hagyják megszilárdulni, így egy sötét, barnás-feketés nagy tömböt kapnak, amit végül apróbb darabokra törnek - írja az Atlas Obscura. A fekete cukor kevésbé finomított, mint akár a mindennap használt barna cukor, ami a leggyakrabban valójában közönséges, fehér finomított cukor, amihez melaszt kevernek.

Okinavai fekete cukorral készült fánkok

Japánban a káliumban és vasban gazdag fekete cukrot porítva sütemények tetejére szórják. Kínában, Tajvan szigetén és Japánban gyömbérteával keverve a megfázás legjobb ellenszereként tartják számon a fekete édességet.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Hamarosan Valentin-nap! Rózsaszín szépség érkezik a Starbucks-tól

Címlapról ajánljuk

További cikkek