Új ízkombinációk a Watson séffel!

Mindenki számára elérhetővé vált a Chef Watson (Watson séf) internetes alkalmazás, amely tízezer recept alapján segíti a konyhai kreativitás kibontakozását.

Az otthoni és professzionális szakácsok munkáját, a mindennapos sütés-főzés teljes átalakítását célozza az IBM és a Bon Appétit receptportál közös kezdeményezése, a Watson Chef alkalmazás. A kalandvágyó szakácsokat a Watson által, a Bon Appétit adatbázisából megtanult és megértett 10 ezer recept segíti. A mesterséges intelligenciát alkalmazó program ezek alapján térképezte fel, hogy az egyes alapanyagokat hogyan használják a különböző ételekben és nemzeti konyhákban. A Watson séf használata most minden érdeklődő számára elérhetővé vált, azzal a nem titkolt céllal, hogy az úgynevezett kognitív adatelemzést a mindennapok részévé, a kreativitás forrásává tegye. Az egyedülálló Chef Watson ingyenes alkalmazás célja, hogy a megszokottól eltérő ízkombinációkat inspiráljon, vagyis a mindennapos ételkészítést egészítse ki új, kreatív ötletekkel.

A receptek ezreinek elemzését az IBM Watson az ételek kémiájáról, az emberi ízlésről szóló tudásával, illetve a tesztidőszakban résztvevő felhasználók tapasztalataival egészíti ki. Watson séf összességében az alapanyagok szinte végtelen számú kombinációját tartalmazza, az alkalmazás segítségével pedig a felhasználók a mindennapokban fedezhetik fel a legkülönlegesebb, egyedülálló ízpárosításokat, radikálisan átalakítva a sütés-főzésről eddig gondoltakat.

Watson használatával ráadásul már az ételallergiák vagy -érzékenységek, különböző diéták vagy sajátos étrendek sem szabnak gátat szabnak a végtelen lehetőségek kipróbálásának. Az alkalmazás képes arra, hogy az általa meghatározott alapanyag-kombinációk közül kizárja azokat, amelyek az adott felhasználó számára nemkívánatosak, nem illeszkednek például speciális étrendjébe.

„Az eddigi tapasztalatok alapján lenyűgöző a felhasználók kreativitása. Nemcsak az elkészített ételek sokfélesége, hanem például a leggyakoribb, ételekkel összefüggő problémákra adott válaszok is ezt mutatják” – mondta Stacey C. Rivera, a Bon Appétit digitális üzletágának vezetője. A gluténtartalmú ételek kizárásától a konyhai hulladékok mennyiségének csökkentéséig a Chef Watson bebizonyította, ha a szakács a megfelelő kreatív eszközt használja a konyhában, maga is végtelenül kreatív lesz” – tette hozzá.

„Watson erőssége, hogy megtalálja az adatok között elrejtett mintákat és kapcsolatokat, vagyis egyfajta ugródeszkaként szolgál olyan ötletek felé, amelyek korábban talán fel sem merültek” – hangsúlyozta Dr. Steve Abrams, az IBM Watson műszaki igazgatója. Watson használata a kulináris művészetben arra is rávilágít, hogy a gépek okos megoldásai az emberi felfedezést segítik. Watson technológiáját természetesen nemcsak a főzés szerelmesei használják, számos iparág szakemberei fedezhetnek fel új ötleteket segítségével, az élettudományoktól a divatig.

Watson séf alkalmazásában a kísérletező kedvű userek ma már egyetlen alapanyag megadásával elindulhatnak az új ízvilágok felfedezése felé: a program három újabb, megítésélése szerint a kezdőhöz illő összetevőt javasol. Az ízinspiráción keresztül aztán ételjavaslatokat tesz az alkalmazás, mellérendelve a hozzávalók mennyiségét, az elkészítési és tálalási módot is. Mindez egyfajta kiindulópontot jelent a szakács számára, amelyet aztán személyre szabhat, majd meg is oszthat ismerőseivel.

Az alkalmazás tesztverzióját több ezer hobbiszakács használta, segítségükkel Watson tudása is bővült, hiszen visszajelzéseket adtak a receptekről és az alkalmazás használatáról is. A teszt nyomán több új opció is bekerült a programba, többek közt, hogy miként készíthetők ízletes fogások a fő összetevő kihagyásával vagy helyettesítésével, illetve hogy miként csökkenthető a hulladékká váló ételek mennyisége, hogyan használhatók fel a helyi vagy szezonális alapanyagok a fenntarthatóság jegyében, illetve miként taníthatók a gyerekek kreativitásra és egészséges életmódra.

Az IBM Chef Watson és a Bon Appétit ingyenes webes alkalmazása a www.ibmchefwatson.com címen érhető el.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!