Új ízkombinációk a Watson séffel!

Mindenki számára elérhetővé vált a Chef Watson (Watson séf) internetes alkalmazás, amely tízezer recept alapján segíti a konyhai kreativitás kibontakozását.

Az otthoni és professzionális szakácsok munkáját, a mindennapos sütés-főzés teljes átalakítását célozza az IBM és a Bon Appétit receptportál közös kezdeményezése, a Watson Chef alkalmazás. A kalandvágyó szakácsokat a Watson által, a Bon Appétit adatbázisából megtanult és megértett 10 ezer recept segíti. A mesterséges intelligenciát alkalmazó program ezek alapján térképezte fel, hogy az egyes alapanyagokat hogyan használják a különböző ételekben és nemzeti konyhákban. A Watson séf használata most minden érdeklődő számára elérhetővé vált, azzal a nem titkolt céllal, hogy az úgynevezett kognitív adatelemzést a mindennapok részévé, a kreativitás forrásává tegye. Az egyedülálló Chef Watson ingyenes alkalmazás célja, hogy a megszokottól eltérő ízkombinációkat inspiráljon, vagyis a mindennapos ételkészítést egészítse ki új, kreatív ötletekkel.

A receptek ezreinek elemzését az IBM Watson az ételek kémiájáról, az emberi ízlésről szóló tudásával, illetve a tesztidőszakban résztvevő felhasználók tapasztalataival egészíti ki. Watson séf összességében az alapanyagok szinte végtelen számú kombinációját tartalmazza, az alkalmazás segítségével pedig a felhasználók a mindennapokban fedezhetik fel a legkülönlegesebb, egyedülálló ízpárosításokat, radikálisan átalakítva a sütés-főzésről eddig gondoltakat.

Watson használatával ráadásul már az ételallergiák vagy -érzékenységek, különböző diéták vagy sajátos étrendek sem szabnak gátat szabnak a végtelen lehetőségek kipróbálásának. Az alkalmazás képes arra, hogy az általa meghatározott alapanyag-kombinációk közül kizárja azokat, amelyek az adott felhasználó számára nemkívánatosak, nem illeszkednek például speciális étrendjébe.

„Az eddigi tapasztalatok alapján lenyűgöző a felhasználók kreativitása. Nemcsak az elkészített ételek sokfélesége, hanem például a leggyakoribb, ételekkel összefüggő problémákra adott válaszok is ezt mutatják” – mondta Stacey C. Rivera, a Bon Appétit digitális üzletágának vezetője. A gluténtartalmú ételek kizárásától a konyhai hulladékok mennyiségének csökkentéséig a Chef Watson bebizonyította, ha a szakács a megfelelő kreatív eszközt használja a konyhában, maga is végtelenül kreatív lesz” – tette hozzá.

„Watson erőssége, hogy megtalálja az adatok között elrejtett mintákat és kapcsolatokat, vagyis egyfajta ugródeszkaként szolgál olyan ötletek felé, amelyek korábban talán fel sem merültek” – hangsúlyozta Dr. Steve Abrams, az IBM Watson műszaki igazgatója. Watson használata a kulináris művészetben arra is rávilágít, hogy a gépek okos megoldásai az emberi felfedezést segítik. Watson technológiáját természetesen nemcsak a főzés szerelmesei használják, számos iparág szakemberei fedezhetnek fel új ötleteket segítségével, az élettudományoktól a divatig.

Watson séf alkalmazásában a kísérletező kedvű userek ma már egyetlen alapanyag megadásával elindulhatnak az új ízvilágok felfedezése felé: a program három újabb, megítésélése szerint a kezdőhöz illő összetevőt javasol. Az ízinspiráción keresztül aztán ételjavaslatokat tesz az alkalmazás, mellérendelve a hozzávalók mennyiségét, az elkészítési és tálalási módot is. Mindez egyfajta kiindulópontot jelent a szakács számára, amelyet aztán személyre szabhat, majd meg is oszthat ismerőseivel.

Az alkalmazás tesztverzióját több ezer hobbiszakács használta, segítségükkel Watson tudása is bővült, hiszen visszajelzéseket adtak a receptekről és az alkalmazás használatáról is. A teszt nyomán több új opció is bekerült a programba, többek közt, hogy miként készíthetők ízletes fogások a fő összetevő kihagyásával vagy helyettesítésével, illetve hogy miként csökkenthető a hulladékká váló ételek mennyisége, hogyan használhatók fel a helyi vagy szezonális alapanyagok a fenntarthatóság jegyében, illetve miként taníthatók a gyerekek kreativitásra és egészséges életmódra.

Az IBM Chef Watson és a Bon Appétit ingyenes webes alkalmazása a www.ibmchefwatson.com címen érhető el.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek