Társ a konyhában: séfkések terítéken

A jó szakácskés már félsiker a konyhában. Na igen, de milyen a jó séfkés? Most megtudhatod! Tippeket is adunk a vásárlásához, tároláshoz, illetve tisztán-és karbantartásához is!

Tucatnyi kés a konyhában, de az egyik csorba, a másik életlen, egyikkel sem lehet igazán könnyen dolgozni, csupa bosszúság és sérülés az előkészítés. Ha ismerősen cseng a helyzet, elérkezett az idő egy igazi, jó minőségű séfkés beszerzésére.

Miért érdemes áldozni rá?

 1. Mert sokkal hatékonyabb vele a konyhai munka, ezáltal időt spórolhatunk.
 2. Mert kevésbé balesetveszélyes, hisz az éles kés jól irányítható, precízen lehet dolgozni vele. (Az életlen kés csúnyább sérüléseket okozhat.)
 3. Mert a legtöbb konyhai feladatot elvégezhetjük a séfkéssel: aprítás, szeletelés, darabolás, és az ügyesek még filézni is tudnak vele.

Dilemmák

Mielőtt letennénk voksunkat egy bizonyos típusú séfkés mellett, jó, ha tisztában vagyunk, mik közül választhatunk.

 • Acél vs. kerámia: A penge anyagát tekintve választhatunk rozsdamentes acél kést, szénacélból készültet, vagy titánimut, illetve kerámiát. Mi a rozsdamentes acél késeket ajánljuk, mert a szénacél kések (bár éltartóbbak) idővel elszineződhetnek, és élezésük is nehezebb a rozsdamentes acél társaikénál. A kerámia kések bírnak talán a legkiválóbb éltartó tulajdonsággal, ennek ára is van viszont: speciális élezést igényelnek ezek a kések. A törékenységük még egy ok, ami miatt mi nem választanánk kerámia késeket, ha véletlenül leejtjük, törnek, csorbulnak.
 • Pengehossz: A pengehosszt illetően a 20-25 centiseket ajánljuk az első séfkésüket beszerzőknek, a haladó késforgatók választhatnak ennél hosszabb pengéjű szakácskést is. Az ideális pengeszélesség valahol 4-6 cm között van, és inkább legyen vastagabb a penge, mintsem túl vékonyka.
 • Pengefajták: Európában általában a francia típusú séfkések fogynak, de lehet, hogy valakinek jobban kézreáll egy kínai (bárd kinézetű) vagy egy japán típusú (egyenes élű) szakácskés.
 • Kés súlya: Hogy milyen nehéz a séfkés, eltérők e tekintetben is az ízlések: van aki szereti érezni, hogy van benne anyag, mások a kevésbé nehéz szakácskésre esküsznek.
 • Ár: 15-20.000 Ft körül remek darabokat lehet vásárolni. Ennél többet otthoni használatra nem érdemes költeni, kevesebbet pedig azért nem, mert azok a kések nem elég jó minőségűek ahhoz, hogy hosszú éveken át szolgáljanak bennünket a konyhában.

Ha a fenti kérdéses pontokban nagyjából dűlőre jutottunk, irány egy bolt, ahol több márkát is tartanak,és tessék kézbe venni a különböző fajtákat! Nagyon fontos, hogy séfkést látatlanba (a netről) ne vásároljunk, mindenképpen ki kell próbálni, így láthatjuk csak, hogy tökéletesen illeszkedik-e a markolata tenyerünkbe. E nélkül bármilyen csodát hazavihetünk, nem fogjuk szeretni, ha nem jó a fogása.

Becsüld meg a késed!

Ha már ott figyel a konyhánkban az áhított példány, bánjunk vele megfelelően, így sokáig megbízható társunk marad főzéskor. Vagyis:

 • tároljuk jól: véletlenül sem a fiókba bedobva, hanem késtartó mágnesen, vagy blokkfában;
 • és tisztítsuk azonnal minden használat után: ne tegyük a mosogatógépbe, forró víz alá sem, hanem meleg, mosószeres vízzel mosogassuk el és töröljük szárazra;
 • időnként éleztessük profival (ne csak a fenőkőre vagy fenőacélra bízzuk ezt a feladatot)!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!