Társ a konyhában: séfkések terítéken

A jó szakácskés már félsiker a konyhában. Na igen, de milyen a jó séfkés? Most megtudhatod! Tippeket is adunk a vásárlásához, tároláshoz, illetve tisztán-és karbantartásához is!

Tucatnyi kés a konyhában, de az egyik csorba, a másik életlen, egyikkel sem lehet igazán könnyen dolgozni, csupa bosszúság és sérülés az előkészítés. Ha ismerősen cseng a helyzet, elérkezett az idő egy igazi, jó minőségű séfkés beszerzésére.

Miért érdemes áldozni rá?

 1. Mert sokkal hatékonyabb vele a konyhai munka, ezáltal időt spórolhatunk.
 2. Mert kevésbé balesetveszélyes, hisz az éles kés jól irányítható, precízen lehet dolgozni vele. (Az életlen kés csúnyább sérüléseket okozhat.)
 3. Mert a legtöbb konyhai feladatot elvégezhetjük a séfkéssel: aprítás, szeletelés, darabolás, és az ügyesek még filézni is tudnak vele.

Dilemmák

Mielőtt letennénk voksunkat egy bizonyos típusú séfkés mellett, jó, ha tisztában vagyunk, mik közül választhatunk.

 • Acél vs. kerámia: A penge anyagát tekintve választhatunk rozsdamentes acél kést, szénacélból készültet, vagy titánimut, illetve kerámiát. Mi a rozsdamentes acél késeket ajánljuk, mert a szénacél kések (bár éltartóbbak) idővel elszineződhetnek, és élezésük is nehezebb a rozsdamentes acél társaikénál. A kerámia kések bírnak talán a legkiválóbb éltartó tulajdonsággal, ennek ára is van viszont: speciális élezést igényelnek ezek a kések. A törékenységük még egy ok, ami miatt mi nem választanánk kerámia késeket, ha véletlenül leejtjük, törnek, csorbulnak.
 • Pengehossz: A pengehosszt illetően a 20-25 centiseket ajánljuk az első séfkésüket beszerzőknek, a haladó késforgatók választhatnak ennél hosszabb pengéjű szakácskést is. Az ideális pengeszélesség valahol 4-6 cm között van, és inkább legyen vastagabb a penge, mintsem túl vékonyka.
 • Pengefajták: Európában általában a francia típusú séfkések fogynak, de lehet, hogy valakinek jobban kézreáll egy kínai (bárd kinézetű) vagy egy japán típusú (egyenes élű) szakácskés.
 • Kés súlya: Hogy milyen nehéz a séfkés, eltérők e tekintetben is az ízlések: van aki szereti érezni, hogy van benne anyag, mások a kevésbé nehéz szakácskésre esküsznek.
 • Ár: 15-20.000 Ft körül remek darabokat lehet vásárolni. Ennél többet otthoni használatra nem érdemes költeni, kevesebbet pedig azért nem, mert azok a kések nem elég jó minőségűek ahhoz, hogy hosszú éveken át szolgáljanak bennünket a konyhában.

Ha a fenti kérdéses pontokban nagyjából dűlőre jutottunk, irány egy bolt, ahol több márkát is tartanak,és tessék kézbe venni a különböző fajtákat! Nagyon fontos, hogy séfkést látatlanba (a netről) ne vásároljunk, mindenképpen ki kell próbálni, így láthatjuk csak, hogy tökéletesen illeszkedik-e a markolata tenyerünkbe. E nélkül bármilyen csodát hazavihetünk, nem fogjuk szeretni, ha nem jó a fogása.

Becsüld meg a késed!

Ha már ott figyel a konyhánkban az áhított példány, bánjunk vele megfelelően, így sokáig megbízható társunk marad főzéskor. Vagyis:

 • tároljuk jól: véletlenül sem a fiókba bedobva, hanem késtartó mágnesen, vagy blokkfában;
 • és tisztítsuk azonnal minden használat után: ne tegyük a mosogatógépbe, forró víz alá sem, hanem meleg, mosószeres vízzel mosogassuk el és töröljük szárazra;
 • időnként éleztessük profival (ne csak a fenőkőre vagy fenőacélra bízzuk ezt a feladatot)!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek