A supersize már nem menő!

Lehet, hogy leáldozóban az akciós nagyobb menük és nagykiszerelések kora? Én örülnék neki!

A kis adag étel nem étel - különösen kis hazánkban nem, ahol a vendéglátás megítélésének, legyen az éttermi vagy családi formában kivitelezett, az egyik alapmérője az adagnagyság. Úgy szeretjük, ha jó púpos az ételhalom, és lehetőleg a tányér is legyen méretes.

Erre jönnek még a gyorséttermek, élelmiszeripari gyártók akciói, hogy ha nagyobb szendvicset/üdítőt/sült burgonyát/palackos üdítőt választunk, akkor alig valamivel kell többet fizetnünk, mint a kistestvérekért. Naná, hogy ilyenkor a nagyobb adagot, a nagyobb kiszerelést választjuk, hiszen így maga az étel relatív olcsóbb lesz. Plusz 10 forintért pedig még 2 szelet bacont is kapunk.

Eredmény?

Jóval többet eszünk/iszunk, mint kellene, halvány elképzelésünk sincs a számunkra megfelelő adagnagyságról, ráadásul a túlfogyasztott ételek között ritkán találunk friss salátákat.

Olvasd el!

A magyar lakosság kétharmada kövér

Amerikában már megint nem bírnak magukkal

Ahogy a supersize szendvicsek, üdítők, menük is ebből a hatalmas országból származnak (bár itthon is eléggé nyitottak voltunk rá a duplaadag pörkölthöz szokott gyomrunkkal), szintúgy innen indult el ennek ellentétes folyamata.

Úgy tűnik, hogy a túlsúly és az elhízás világméretű problémává válása azért legalább egy kicsit lecsapódik a fogyasztókban, és egyre inkább nő a kereslet a kisebb méretű ételek iránt. Erre az igényre reagálva néhány amerikai cég, azaz az itthon is ismert Pepsi, a Coca-Cola, a Starbucks, a Mars, illetve a hazánkban nem annyira ismert Hershey's csokoládégyártó vállalat valamint a Sonic nevű étteremlánc új termékpalettával állt elő: lecsökkentették egyes termékeik méretét „falatnyi" adagokra.

Örülünk?

Örülhetnénk is, de csak ha ez a megoldás nem fog visszafelé elsülni, azaz a kisebb adagok nem fogják a fogyasztók lelkiismeretét túlságosan lenyugtatni, és nem hiszik majd azt, hogy a minikiszerelésekből bármennyit fogyaszthatnak.

Mert attól, hogy egy csokit nem táblaformában fogyasztunk, hanem sok kicsi falatka formájában, 10 deka az így is úgy is 10 deka. Ha viszont a tábla csoki helyett meg tudunk állni az egy falatnyi mennyiséggel, akkor már beljebb lehetünk.

(via)

Legújabb receptek

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Édes darafelfújt

Aki imádja a tejbegrízt, a belőle sütött légies felfújtért egyszerűen oda lesz meg vissza. Az alábbi citromos verzió csak egy csodásan egyszerű alapötlet, a tejbegrízt mással is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Almás bögrés

Ennek a süteménynek az elkészítéséhez nem kell mérleg. Bögrével adagoljuk a hozzávalókat. A bögre méretétől függően alakul a tepsi mérete is. Ha  egy 2,5 dl-es teáscsészével ...