A supersize már nem menő!

Lehet, hogy leáldozóban az akciós nagyobb menük és nagykiszerelések kora? Én örülnék neki!

A kis adag étel nem étel - különösen kis hazánkban nem, ahol a vendéglátás megítélésének, legyen az éttermi vagy családi formában kivitelezett, az egyik alapmérője az adagnagyság. Úgy szeretjük, ha jó púpos az ételhalom, és lehetőleg a tányér is legyen méretes.

Erre jönnek még a gyorséttermek, élelmiszeripari gyártók akciói, hogy ha nagyobb szendvicset/üdítőt/sült burgonyát/palackos üdítőt választunk, akkor alig valamivel kell többet fizetnünk, mint a kistestvérekért. Naná, hogy ilyenkor a nagyobb adagot, a nagyobb kiszerelést választjuk, hiszen így maga az étel relatív olcsóbb lesz. Plusz 10 forintért pedig még 2 szelet bacont is kapunk.

Eredmény?

Jóval többet eszünk/iszunk, mint kellene, halvány elképzelésünk sincs a számunkra megfelelő adagnagyságról, ráadásul a túlfogyasztott ételek között ritkán találunk friss salátákat.

Olvasd el!

A magyar lakosság kétharmada kövér

Amerikában már megint nem bírnak magukkal

Ahogy a supersize szendvicsek, üdítők, menük is ebből a hatalmas országból származnak (bár itthon is eléggé nyitottak voltunk rá a duplaadag pörkölthöz szokott gyomrunkkal), szintúgy innen indult el ennek ellentétes folyamata.

Úgy tűnik, hogy a túlsúly és az elhízás világméretű problémává válása azért legalább egy kicsit lecsapódik a fogyasztókban, és egyre inkább nő a kereslet a kisebb méretű ételek iránt. Erre az igényre reagálva néhány amerikai cég, azaz az itthon is ismert Pepsi, a Coca-Cola, a Starbucks, a Mars, illetve a hazánkban nem annyira ismert Hershey's csokoládégyártó vállalat valamint a Sonic nevű étteremlánc új termékpalettával állt elő: lecsökkentették egyes termékeik méretét „falatnyi" adagokra.

Örülünk?

Örülhetnénk is, de csak ha ez a megoldás nem fog visszafelé elsülni, azaz a kisebb adagok nem fogják a fogyasztók lelkiismeretét túlságosan lenyugtatni, és nem hiszik majd azt, hogy a minikiszerelésekből bármennyit fogyaszthatnak.

Mert attól, hogy egy csokit nem táblaformában fogyasztunk, hanem sok kicsi falatka formájában, 10 deka az így is úgy is 10 deka. Ha viszont a tábla csoki helyett meg tudunk állni az egy falatnyi mennyiséggel, akkor már beljebb lehetünk.

(via)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek