A supersize már nem menő!

Lehet, hogy leáldozóban az akciós nagyobb menük és nagykiszerelések kora? Én örülnék neki!

A kis adag étel nem étel - különösen kis hazánkban nem, ahol a vendéglátás megítélésének, legyen az éttermi vagy családi formában kivitelezett, az egyik alapmérője az adagnagyság. Úgy szeretjük, ha jó púpos az ételhalom, és lehetőleg a tányér is legyen méretes.

Erre jönnek még a gyorséttermek, élelmiszeripari gyártók akciói, hogy ha nagyobb szendvicset/üdítőt/sült burgonyát/palackos üdítőt választunk, akkor alig valamivel kell többet fizetnünk, mint a kistestvérekért. Naná, hogy ilyenkor a nagyobb adagot, a nagyobb kiszerelést választjuk, hiszen így maga az étel relatív olcsóbb lesz. Plusz 10 forintért pedig még 2 szelet bacont is kapunk.

Eredmény?

Jóval többet eszünk/iszunk, mint kellene, halvány elképzelésünk sincs a számunkra megfelelő adagnagyságról, ráadásul a túlfogyasztott ételek között ritkán találunk friss salátákat.

Olvasd el!

A magyar lakosság kétharmada kövér

Amerikában már megint nem bírnak magukkal

Ahogy a supersize szendvicsek, üdítők, menük is ebből a hatalmas országból származnak (bár itthon is eléggé nyitottak voltunk rá a duplaadag pörkölthöz szokott gyomrunkkal), szintúgy innen indult el ennek ellentétes folyamata.

Úgy tűnik, hogy a túlsúly és az elhízás világméretű problémává válása azért legalább egy kicsit lecsapódik a fogyasztókban, és egyre inkább nő a kereslet a kisebb méretű ételek iránt. Erre az igényre reagálva néhány amerikai cég, azaz az itthon is ismert Pepsi, a Coca-Cola, a Starbucks, a Mars, illetve a hazánkban nem annyira ismert Hershey's csokoládégyártó vállalat valamint a Sonic nevű étteremlánc új termékpalettával állt elő: lecsökkentették egyes termékeik méretét „falatnyi" adagokra.

Örülünk?

Örülhetnénk is, de csak ha ez a megoldás nem fog visszafelé elsülni, azaz a kisebb adagok nem fogják a fogyasztók lelkiismeretét túlságosan lenyugtatni, és nem hiszik majd azt, hogy a minikiszerelésekből bármennyit fogyaszthatnak.

Mert attól, hogy egy csokit nem táblaformában fogyasztunk, hanem sok kicsi falatka formájában, 10 deka az így is úgy is 10 deka. Ha viszont a tábla csoki helyett meg tudunk állni az egy falatnyi mennyiséggel, akkor már beljebb lehetünk.

(via)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ok, amiért nem pirosodik be a paradicsom

Nem pirosodik be a paradicsomod? Ennek több oka is lehet, de szerencsére egy kis odafigyeléssel könnyedén kiküszöbölhető a probléma. Az alábbiakban megmutatjuk a leggyakoribb hibákat és azok megoldásait, hogy paradicsomjaid ezentúl tökéletesen pirosak legyenek!