Spórolj a konyhában!

Hogyan tedd környezettudatossá a konyhádat? Pár egyszerű trükk következik, melyekkel még spórolhatsz is!

Már sokan kívülről fújják, hogy nem folyatjuk feleslegesen a vizet, a villanyt lekapcsoljuk, ha nem tartózkodunk éppen a szobában és lehetőség szerint, ha már vegyszereket használunk a háztartásban, nem locsoljuk ki a fél flakon klóros fertőtlenítőszert egyetlen takarítás alkalmával. De hogyan lehet takarékoskodni az energiával a konyhában vagy a főzés során?

Annyira kézenfekvőnek tűnik, mégis nagyon kevesen figyelnek oda arra, hogy főzés során lefedjék a fazékban rotyogó ételt egy fedővel, pedig ez több szempontból is nagyon hasznos: egyrészt rengeteg energiát spórolunk vele, másrészt sokkal hamarabb készül el az edényben lévő étel, mintha csak úgy a „levegőbe” engednénk a hőt. Legtöbbször a főzési hőmérsékletet is túl magasra állítjuk: valójában viszont sokkal jobbat tesz a fogásnak, ha alacsonyabb hőmérsékleten, lassan készül el.

A hűtőszekrényt nem árt megóvni a túlzott eljegesedéstől, persze nagyon jó, ha már eleve olyan hűtőnk van, amit nem kell leolvasztani, de ilyennel még azért viszonylag kevés háztartás rendelkezik. A leolvasztást langyos vizes lavórral kezdjük, ez szépen felolvasztja a jeget és könnyebben, gyorsabban tudjuk eltávolítani a frigóból.

A mosogatógép nagyon praktikus és időspóroló találmány, de ez sem mindennapos jelenség a háztartásokban. Viszont: kézi mosogatás esetében nagyon jó megoldás, amíg egy adott edényt mosunk a mosogatószivaccsal, zárjuk el a vizet. Először macerásnak fog tűnni, hogy minden tárgynál el kell zárni, majd újra megnyitni a csapot, de hamar át lehet rá szokni, arról nem beszélve, mennyi vizet megspórolunk így.

Alufóliába csomagolás helyett érdemes átszokni a műanyag dobozokra: már nagyon dizájnos, színes darabok kaphatóak, amiket nem kell használat után kidobni, ellentétben a rengeteg alufóliával, amit nap mint nap kidobunk: bármilyen tányér vagy tál letakarására egy edényfedő ugyanúgy alkalmas, mégsem terheljük vele fölöslegesen a környezetet.

Sok dicséretet kapott már az ÖkoSaltyban az ecet: ez most sincs másképp. Vízkőmentesítésre vessük be a húszszázalékos, zöld flakonos ecetet, 3:1 arányban hígítva vízzel. Ez általános lemosószernek is tökéletes a konyhában, mivel természetes anyag, de a baktériumokat maradéktalanul elpusztítja.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!