Spórolj a konyhában!

Hogyan tedd környezettudatossá a konyhádat? Pár egyszerű trükk következik, melyekkel még spórolhatsz is!

Már sokan kívülről fújják, hogy nem folyatjuk feleslegesen a vizet, a villanyt lekapcsoljuk, ha nem tartózkodunk éppen a szobában és lehetőség szerint, ha már vegyszereket használunk a háztartásban, nem locsoljuk ki a fél flakon klóros fertőtlenítőszert egyetlen takarítás alkalmával. De hogyan lehet takarékoskodni az energiával a konyhában vagy a főzés során?

Annyira kézenfekvőnek tűnik, mégis nagyon kevesen figyelnek oda arra, hogy főzés során lefedjék a fazékban rotyogó ételt egy fedővel, pedig ez több szempontból is nagyon hasznos: egyrészt rengeteg energiát spórolunk vele, másrészt sokkal hamarabb készül el az edényben lévő étel, mintha csak úgy a „levegőbe” engednénk a hőt. Legtöbbször a főzési hőmérsékletet is túl magasra állítjuk: valójában viszont sokkal jobbat tesz a fogásnak, ha alacsonyabb hőmérsékleten, lassan készül el.

A hűtőszekrényt nem árt megóvni a túlzott eljegesedéstől, persze nagyon jó, ha már eleve olyan hűtőnk van, amit nem kell leolvasztani, de ilyennel még azért viszonylag kevés háztartás rendelkezik. A leolvasztást langyos vizes lavórral kezdjük, ez szépen felolvasztja a jeget és könnyebben, gyorsabban tudjuk eltávolítani a frigóból.

A mosogatógép nagyon praktikus és időspóroló találmány, de ez sem mindennapos jelenség a háztartásokban. Viszont: kézi mosogatás esetében nagyon jó megoldás, amíg egy adott edényt mosunk a mosogatószivaccsal, zárjuk el a vizet. Először macerásnak fog tűnni, hogy minden tárgynál el kell zárni, majd újra megnyitni a csapot, de hamar át lehet rá szokni, arról nem beszélve, mennyi vizet megspórolunk így.

Alufóliába csomagolás helyett érdemes átszokni a műanyag dobozokra: már nagyon dizájnos, színes darabok kaphatóak, amiket nem kell használat után kidobni, ellentétben a rengeteg alufóliával, amit nap mint nap kidobunk: bármilyen tányér vagy tál letakarására egy edényfedő ugyanúgy alkalmas, mégsem terheljük vele fölöslegesen a környezetet.

Sok dicséretet kapott már az ÖkoSaltyban az ecet: ez most sincs másképp. Vízkőmentesítésre vessük be a húszszázalékos, zöld flakonos ecetet, 3:1 arányban hígítva vízzel. Ez általános lemosószernek is tökéletes a konyhában, mivel természetes anyag, de a baktériumokat maradéktalanul elpusztítja.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Nekem tetszik ez a cikk, sok hasznos dolog van benne. Egyetlen dolog miatt szólnék csak az pedig a mosogatós bekezdés. Nem értek egyet a minden edénynél zárjuk el a csapot elvvel. Ez valószín?leg panel lakásban vagy olyan helyen ahol a távh?vel jön a meleg víz m?ködik. De olyan helyen ahol eddig én laktam/lakom, ahol bojlerb?l vagy átfolyós vízmelegít?b?l jön ott ez nem megoldás. Mivel arra az id?re amíg mosogatom az adott edényt elzárom a csapot a cs?ben marad még meleg víz, de utána rögtön hideg víz jön a cs?b?l. Azután pedig folyathatja az ember a vizet mire meg melegszik újra. Erre nagymamám megoldását javasolnám az pedig a két tálcás vagy lavóros (már ahol rendelkezésre áll kett?) megoldás, bár ez rengeteg id?t vesz igénybe, nagyjából 2x annyit mint a folyó vizes.

Törölt felhasználó

Én meg vettem egy perlátort, ami 3liter vizet enged át percenként, és nem telik meg vízzel egy tálcányi mosogató sem, mire kész a mosogatás.Ezzel a megoldással plusz egy víztakarékos zuhanyfejjel feleannyi a vízszámlám, mint eddig.

Csillina

Igaz, sok h?t megtakaríthatunk, ha fed?t használunk, de például ha a káposztaféléket és a hüvelyeseket fed? nélkül f?zzük, akkor a felszabadult puffasztó illóanyagok távozni tudnak, így ezeket az ételeket akár az epebetegek is fogyaszthatják.

Törölt felhasználó

Olyan huto amit nemkell leolvasztani viszonylag keves haztartasban van?? Nem inkabb forditvan van a dolog? En mar 'ezer" eve nemtalakoztam leolvasztos hutovel. Nem is lehet mar kapni ! Az alufolia meg olcso es sokaig eleg azon nemigazan sporolok , szines kis dobozkakat sajna nincs helyem tarolni . Persze van par dobozom , de annyi tobb nem fer.

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.