A spenótszezon sztárja

A spenót szeretete nem mindenkinél veleszületett képesség – néha tanulni kell. Ha ti is így vagytok vele, készítsetek velünk spenótos gnocchit – azonnal a szívetekbe zárjátok majd!

Van, akin Popeye sem segít

Ott lehet a baj, hogy először a spenótfőzelékkel próbálkoznak. A menzással. Mert aki egy igazi, klasszikus spenótfőzelékkel kezdte a pályafutást, az már nem fintorog olyan hevesen a tavasz egyik legcsodásabb, harsanó, zöld levélkéjére. Persze van, akit a főzelékek egyszerűen nem vonzanak. De hát ki mondta, hogy a spenótológia megáll a főzelékeknél? A spenót tökéletes tésztaételek kísérőjeként, sós sütik töltelékeként vagy salátaként. A mi nagy kedvencünk pedig gnocchiba gyúrva, fokhagymás, sajtos csirkemellekkel nyakon öntve!

Spenótos gnocchi fokhagymás csirkemellel

Hozzávalók négy személyre

A szószhoz:

  • 50 dkg csirkemell
  • 25 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg krémsajt
  • 2 dl tejszín
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 3 dkg vaj

Elkészítés

  1. A csirkemellet kis kockákra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, és a csirkemellkockákat fehéredésig „pirítjuk" rajta. Sózzuk (de csak finoman, mert a sajt is sós), borsozzuk. Hozzátesszük az apróra vágott fokhagymát, és keverünk rajta egyet.
  2. Ha kész, öntünk alá egy pici vizet, visszavesszük a lángot, és belereszeljük a füstölt sajtot. Megvárjuk, míg elkezd olvadni, és hozzáadjuk a krémsajtot is. Ha a sajt felolvadt, és a hús is teljesen megpuhult, hozzáöntjük a tejszínt, 1-2 percig még forraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot.

A gnocchihoz

  • 50 dkg burgonya
  • 40 dkg friss spenót
  • 70 dkg liszt (ezt lisztfüggő, lehet, hogy kicsit többre lesz szükségünk)
  • 2 ek vaj

Elkészítés

  1. A spenótot megpucoljuk, folyó víz alatt alaposan átmossuk, és kisebb darabokra tépkedjük. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és bő, sós vízben nagyon puhára főzzük.
  2. 2 ek vajon megfuttatjuk a spenótot, amíg teljesen össze nem esik. Enyhén sózzuk.
  3. Ha a krumpli kész, leöntjük róla a vizet, és megvárjuk, míg kicsit kihűl. A spenótot szintén kihűtjük.
  4. A krumplit krémesre törjük, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. A spenótot aprítóba tesszük, és teljesen megdaráljuk, majd kinyomkodjuk a levét (különben keserű lesz).
  5. Az összetört krumplit, a megdarált spenótotés a lisztet egy tálba tesszük, megsózzuk, és addig gyúrjuk, amíg homogén tészta lesz belőle.
  6. Vizet forralunk. Addig a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle. Késsel kis gnocchikat vágunk belőle.
  7. Kisebb adagokban a lobogó vízbe dobjuk, és amint a felszínre jöttek, tésztaszűrővel kihalásszuk.
  8. Ha az egész adag kész, megmelegítjük a szószt, és azonnal fogyasztjuk.

NoSalty-tipp:

  1. A kész, de még nyers gnocchik egyik oldalát nyomjuk be egy villa hátuljával. Sokkal jobban beszívja tőle a szószt!
  2. A pürésített spenótot jól nyomkodjuk ki, különben keserű lesz!

Még több spenótos recept itt >>

Még több gnocchi recept itt >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ez nagyon jó Nóri! Ugyanez medvehagymával? Mit gondolsz? Hogy is tudom ezt elmenteni? Bogi

Bútorné Tari Anita

Én is szeretném elmenteni!!!

Törölt felhasználó

Ez nagyon jól néz ki !! Finom is lehet!Meg fogom csinálni!

Törölt felhasználó

Hát ezért vagyok itt, minden látványos és finom:Papné Margó

Címlapról ajánljuk

További cikkek