Spagetti A-tól Z-ig

Tények és érdekességek a legnépszerűbb tésztafajtáról. A-tól Z-ig!

Al dente

Al dentének nevezzük azt az állapotot, amikor főzés közben a spagetti eléri a „tökéletes” állagot. Ekkor már nem kemény, de még nem is túl puha, nem főtt szét, ahogy mondani szokták „fogkemény”. Az okosok szerint ennek a pillanatnak az eltalálása nem könnyű feladat, és nem csupán annyiból áll, hogy leolvassuk a megadott főzési időt a dobozról.

Bologna

A leghíresebb tésztaszósz arról az olasz városról kapta a nevét, ahol a legjobb húsos ragu készül. A világon sok helyen azonban a spagettit „egyszerű” paradicsomos húsgombóccal tálalják.

Carbonara dilemma

Azt már tudjuk, hogy a Carbonara szósz nem tejszínnel, hanem egyszerűen tojással készül. Azonban arról még a legnagyobb séfek is vitatkoznak, hogy a tojás sárgáját és a fehérjét is fel kell-e használni a szószhoz. Az „eredeti” recept, ha létezik ilyen, egy egész tojást ír fejenként, azonban sokan vitatják ezt és csak a sárgáját használják fel a Carbonara készítéséhez.

Extrém

Jelenleg a spagetti fogyasztás világrekordját egy toszkán férfi tartja, aki 100 gramm tésztát evett meg 30 másodperc alatt, ellopva ezzel a címet az előző, japán rekordertől.

Felszerelés

A tészta megfelelő elkészítéshez szükségünk lesz egy magas, tésztafőző fazékra. A hármas egység, amit mindenképp igyekezzünk betartani, ha igazán jó tésztára vágyunk: 1-10-100. 1 liter vizet és 10 gramm sót számoljunk 100 gramm tésztához.

Fokhagyma és olaj

A legegyszerűbb tésztaszószhoz nem kell más, csak fokhagyma és egy kis olívaolaj. Pirítsuk meg a fokhagymát az olajban, adjunk hozzá egy kis chilit is, ha bírjuk, és mehet is tésztára. Aglio-olio!

Hogyan

A spagettit villával kell enni, kanál segítsége nélkül. Ne vágjuk, hanem szedjük, csavarjuk fel a villánkra. Az olaszok ezt a technikát már gyerekkorukban megtanulják.

Hossz

Az iparilag előállított spagetti 25 centiméter hosszú. Az olaszok úgy gondolják, hogy még akkor sem szükséges megtörnünk a tésztát, ha alacsonyabb edényben főzzük. Inkább szépen, lassan engedjük bele a forrásban lévő vízbe, így megpuhul és elfekszik az edényben.

Jefferson (Thomas)

Úgy tartják, hogy az Egyesült Államok harmadik elnöke volt az első, aki egy speciális gépet, egy makaróni készítőt vitt Franciaországból az Újvilágba. Egyébként Thomas Jefferson állítólag nagy rajongója volt a sajtos tésztának.

Kubla Kán

A legenda szerint Marco Polo először Kubla Kán udvarában kóstolt spagettit, majd hozott belőle magával mikor visszatért nyugatra. A tészta eredetét egyébként még a mai napig is vitatják. Egyesek szerint Kínából származik, mások azt állítják, hogy az ókori Görögországból.

Matriciana

A spagetti elkészítésének „Matriciana” módja Amatrice városából származik, és egy piros, jellemzően hámozott paradicsomból, sertéspofából, pecorino sajtból és chiliből, disznó zsíron készült szószt takar. A laziói városka olyan büszke erre az ételre, hogy a város bejáratánál egy külön táblán a következő felírat áll: Amatrice a spagetti városa.

Minőség

Sokféle spagetti létezik, amiket alakjuk és főzési idejük alapján különböztetünk meg. A hosszú típusúakból, mint amilyen a spagetti is, létezik üreges, mint a bucattini; lapos, szögletes, mint a linguine; és nagyon hosszú és széles változat is, mint például a lasagne. Néhány változatát fészek alakúan feltekerve vásárolhatjuk meg, mint a tagliolinit, pappardellét és a fettuccinet.

Noodles (kínai tészta)

Az alakjuk ugyan azonos, de nem sok közös van a spagettiben és a kínai társában. A tészta keleti változatát már több mint 4000 éve fogyasztják Kínában, és általában könnyebb, vékonyabb és természetesen nem durumbúzából készül.

Ober Ramstadt

Ez a német régió azzal került be a Guinness Rekordok könyvébe, hogy egy olasznak köszönhetően itt készült a világ leghosszabb spagettije, ami mintegy 455 méter hosszú volt.

Olaszország

A tészta hazája. A világ legnagyobb termelője, 3.2 millió tonnát gyártanak évente. Őket követi Amerika 2 millió tonnával és Brazília 1 millióval. Egy átlagos olasz 28 kiló tésztát eszik meg évente.

Paradicsom

Az olaszok sima paradicsomszósza, a Nápolyból származó Pummarola, a leggyakoribb kiegészítője a spagettinek.

Parmezán

A parmezán sajt a legnépszerűbb spagetti feltét. Sokáig egyszerűen csak a sajt és némi fekete bors volt az egyetlen fűszer, amit a spagetti esetében használtak.

Scoglio

A Scoglioni név mögött megbújó tészta egy ízletes, tengeri szószt takar, tele kagylókkal, rákokkal és persze polippal. Készülhet egyszerűen csak fehér borral, vagy paradicsomos változatban is.

Spagettizabálók

Egy lekicsinylő kifejezés az olasz bevándorlókra Amerikában.

Szárított vagy friss

Mint a többi tésztaféléknél, a spagettinél is választhatunk a szárított vagy a friss verzió között. A száraz, durum lisztből készült típus persze közismertebb és megtalálható bármelyik élelmiszerüzletben, míg a friss változata tojással készül, csak pár napig tárolható, szigorúan hűtőben, és egyelőre még inkább csak delikátesz üzletekben elérhető.

Szénhidrát

A spagetti, mint tudjuk, szénhidrátban gazdag és egy fontos elem a mediterrán diétában. Könnyen emészthető és magas az energia- és tápanyagtartalma.

Western

A Spagetti Western egy a 60-as évekből származó filmműfaj, ami kis költségvetésű, Olaszországban készült, Sergio Leone által rendezett filmeket takar.

Zöldségek

A zöldségeket nemcsak feltétként használják a spagettihez, hanem a tészta színezésére és ízesítésére is. A piros paradicsom, a sárga sütőtök, a zöld pedig spenót hozzáadásával készül.

(Forrás: FineDINING LOVERS)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek