Ráleltünk a világ legrondább levesére

Erre a hétvégére egy igazi friss nyári levest halásztunk elő elődeink szakácskönyveiből. Ínyesmester régi kaporlevese nem a legszebb látvány, de az íze kompenzál mindenért.

A híres-neves Ínyesmester szakácskönyvének – bár saját bevallása szerint érzékeny pontja a leves – elég soványka részét képezi ez a fogás. Nosztalgiázva ír gyermekkora leveseiről: „Régente napi vendég volt a szüleim házánál a húsleves, az egy péntek kivételével, amikor böjtös ételt ettünk. A helyzet azóta jelentékenyen megváltozott, s ma az én házamnál legfeljebb ha hetenként egyszer kerül húsleves az asztalra. Nem is annyira azért, mintha különösen drága volna (bár a komoly értelemben vett, becsületes húsleves nemcsak egy darab marhahúsból készül, hanem több, mindenféle másból is), mit inkább azért, mert a mai diétás világ nincs valami jó barátsággal a húslevessel. […] Mivel pedig ma alig van család, ahol valaki diétára ne szorulna, a pompás bouillon, a nagyszerű konzommé, őszinte sajnálatomra, háttérbe szorul.”

Kaporleves az Ínyesmestertől recept

Mondaná valaki magától a múlt század harmincas éveire, hogy „diétás világ”? Magyar Elek (az Ínyesmester) ebben a korban élt, de vajon gyermekkorához (19. század utolsó harmada) képest ítéli diétásnak? Vagy inkább ’10-es, ’20-as évekhez képest?

Saját maga által egyszerűnek titulált húslevesében van csípőfartő, hátszín vagy tarja, máj, csont és „egy kávéskanálnyi apróra törött tojáshéj”, mert attól szebb színe lesz a lének. A megszokott zöldségeken kívül kerül még bele paradicsom is, télen szárított paradicsom héja (gondoltátok volna?). Ez egy olyan leves, aminek a fogyasztását egészségügyi okokból korlátozni volt kénytelen a ’30-es évek polgára.

A tartalmas levesek helyett viszont egyre elterjedtebbek a hamis levesek, hús nélküli zöldséglevesek, krémlevesek, melyek „(…) sokkal inkább nevezhetőek önálló fogásnak, mint a fűszeres húsleves, melynek feladata voltaképpen csak az, hogy a gyomrot kissé felizgassa, és előkészítse a többi étel befogadására.”

Így hát a húsos levesek mellett, mint a már említett bouillon, a hamis teknősbékaleves borjúfejből, vagy a savanyúleves tüdőgombóccal (ez utóbbi elkészítésével erősen kacérkodom), szép számmal szerepelnek a kímélőbb levesek is, mint pl. a zabpehelyleves, makarónileves vagy a bizarr nevű nyákleves. Ezeket a húsmentes fogásokat szinte minden esetben úgy teszik tartalmasabbá, hogy az asztalra adás előtt a levesestálban elkavarnak egy-két tojássárgáját és arra merik a forró ételt.

Kaporleves az Ínyesmestertől recept

Már több Ínyesmester-féle leves receptet is kipróbáltam, a kaporlevest azért választottam ezúttal, mert ez számomra teljesen újdonság volt. Ismertem a kapormártást, a kapros-túrós ételeket, meg a tökfőzeléket, de ezeken kívül máshoz nem használtam ezt a növényt. Pedig kétségkívül csodás íze és illata van, valódi nyárszag. Mikor a kertekben már mindent kiégetett a forróság, a kapor még mindig ontja magából ezt a jellegzetes aromát.

A kaporleves tehát igazi nyári fogás, forrón és hűtve is finom, a gyomornak aligha túl megterhelő, viszont látványában leginkább a mosogatóléhez hasonlítható. De legfeljebb majd csukott szemmel kanalazzuk.

Hozzászólások (3)

Boribon

Meg hogy ez a vilag legrondabb levese?! A menzai tojaslevesnel nincs undoritobb...

Miss Lemon

Kéne egy szavazás a témában. A menzai tojásleves, a salátaleves és a kaporleves tuti, hogy az élmez?nyben végeznének.

Törölt felhasználó

Bocsánat, de miért kell elvenni az ember étvágyát? Ez a kaporleves egyáltalán nem t?nik mosogatólének.

Miss Lemon

Kedves FoxAlfa1! Senkinek nem akarnám elvenni az étvágyát. Az enyém is megmaradt, annak ellenére, hogy a leves tényleg nem volt szép. Remélem, hogy ? sem sért?dött meg ezen, miel?tt megettük:) Szép napot! Kata

inf3rno

A menzai (óvodai) tojásleves nálam viszi a pálmát. Nem keveset próbálkoztak, hogy megetessék velem, de már akkor sem ment. Ez a kaporleves els? ránézésre egy hígabb kapormártásnak t?nik. Nincs vele semmi gond, mosogatóléhez meg nem hasonlítanám... Nekem az a bajom az ilyen kaporleves, süt?tök leves, stb... dolgokkal, hogy egyetlen alapanyagból állnak, amit baromi hamar megun az ember. A süt?töknél még oké, azt fel lehet dobni karamelles mandulával meg fahéjjal, de pl ennél fogalmam sincs, hogy mit lenne még érdemes belerakni.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.