Ráleltünk a világ legrondább levesére

Erre a hétvégére egy igazi friss nyári levest halásztunk elő elődeink szakácskönyveiből. Ínyesmester régi kaporlevese nem a legszebb látvány, de az íze kompenzál mindenért.

A híres-neves Ínyesmester szakácskönyvének – bár saját bevallása szerint érzékeny pontja a leves – elég soványka részét képezi ez a fogás. Nosztalgiázva ír gyermekkora leveseiről: „Régente napi vendég volt a szüleim házánál a húsleves, az egy péntek kivételével, amikor böjtös ételt ettünk. A helyzet azóta jelentékenyen megváltozott, s ma az én házamnál legfeljebb ha hetenként egyszer kerül húsleves az asztalra. Nem is annyira azért, mintha különösen drága volna (bár a komoly értelemben vett, becsületes húsleves nemcsak egy darab marhahúsból készül, hanem több, mindenféle másból is), mit inkább azért, mert a mai diétás világ nincs valami jó barátsággal a húslevessel. […] Mivel pedig ma alig van család, ahol valaki diétára ne szorulna, a pompás bouillon, a nagyszerű konzommé, őszinte sajnálatomra, háttérbe szorul.”

Kaporleves az Ínyesmestertől recept

Mondaná valaki magától a múlt század harmincas éveire, hogy „diétás világ”? Magyar Elek (az Ínyesmester) ebben a korban élt, de vajon gyermekkorához (19. század utolsó harmada) képest ítéli diétásnak? Vagy inkább ’10-es, ’20-as évekhez képest?

Saját maga által egyszerűnek titulált húslevesében van csípőfartő, hátszín vagy tarja, máj, csont és „egy kávéskanálnyi apróra törött tojáshéj”, mert attól szebb színe lesz a lének. A megszokott zöldségeken kívül kerül még bele paradicsom is, télen szárított paradicsom héja (gondoltátok volna?). Ez egy olyan leves, aminek a fogyasztását egészségügyi okokból korlátozni volt kénytelen a ’30-es évek polgára.

A tartalmas levesek helyett viszont egyre elterjedtebbek a hamis levesek, hús nélküli zöldséglevesek, krémlevesek, melyek „(…) sokkal inkább nevezhetőek önálló fogásnak, mint a fűszeres húsleves, melynek feladata voltaképpen csak az, hogy a gyomrot kissé felizgassa, és előkészítse a többi étel befogadására.”

Így hát a húsos levesek mellett, mint a már említett bouillon, a hamis teknősbékaleves borjúfejből, vagy a savanyúleves tüdőgombóccal (ez utóbbi elkészítésével erősen kacérkodom), szép számmal szerepelnek a kímélőbb levesek is, mint pl. a zabpehelyleves, makarónileves vagy a bizarr nevű nyákleves. Ezeket a húsmentes fogásokat szinte minden esetben úgy teszik tartalmasabbá, hogy az asztalra adás előtt a levesestálban elkavarnak egy-két tojássárgáját és arra merik a forró ételt.

Kaporleves az Ínyesmestertől recept

Már több Ínyesmester-féle leves receptet is kipróbáltam, a kaporlevest azért választottam ezúttal, mert ez számomra teljesen újdonság volt. Ismertem a kapormártást, a kapros-túrós ételeket, meg a tökfőzeléket, de ezeken kívül máshoz nem használtam ezt a növényt. Pedig kétségkívül csodás íze és illata van, valódi nyárszag. Mikor a kertekben már mindent kiégetett a forróság, a kapor még mindig ontja magából ezt a jellegzetes aromát.

A kaporleves tehát igazi nyári fogás, forrón és hűtve is finom, a gyomornak aligha túl megterhelő, viszont látványában leginkább a mosogatóléhez hasonlítható. De legfeljebb majd csukott szemmel kanalazzuk.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!