Ráleltünk a világ legrondább levesére

Erre a hétvégére egy igazi friss nyári levest halásztunk elő elődeink szakácskönyveiből. Ínyesmester régi kaporlevese nem a legszebb látvány, de az íze kompenzál mindenért.

A híres-neves Ínyesmester szakácskönyvének – bár saját bevallása szerint érzékeny pontja a leves – elég soványka részét képezi ez a fogás. Nosztalgiázva ír gyermekkora leveseiről: „Régente napi vendég volt a szüleim házánál a húsleves, az egy péntek kivételével, amikor böjtös ételt ettünk. A helyzet azóta jelentékenyen megváltozott, s ma az én házamnál legfeljebb ha hetenként egyszer kerül húsleves az asztalra. Nem is annyira azért, mintha különösen drága volna (bár a komoly értelemben vett, becsületes húsleves nemcsak egy darab marhahúsból készül, hanem több, mindenféle másból is), mit inkább azért, mert a mai diétás világ nincs valami jó barátsággal a húslevessel. […] Mivel pedig ma alig van család, ahol valaki diétára ne szorulna, a pompás bouillon, a nagyszerű konzommé, őszinte sajnálatomra, háttérbe szorul.”

Kaporleves az Ínyesmestertől recept

Mondaná valaki magától a múlt század harmincas éveire, hogy „diétás világ”? Magyar Elek (az Ínyesmester) ebben a korban élt, de vajon gyermekkorához (19. század utolsó harmada) képest ítéli diétásnak? Vagy inkább ’10-es, ’20-as évekhez képest?

Saját maga által egyszerűnek titulált húslevesében van csípőfartő, hátszín vagy tarja, máj, csont és „egy kávéskanálnyi apróra törött tojáshéj”, mert attól szebb színe lesz a lének. A megszokott zöldségeken kívül kerül még bele paradicsom is, télen szárított paradicsom héja (gondoltátok volna?). Ez egy olyan leves, aminek a fogyasztását egészségügyi okokból korlátozni volt kénytelen a ’30-es évek polgára.

A tartalmas levesek helyett viszont egyre elterjedtebbek a hamis levesek, hús nélküli zöldséglevesek, krémlevesek, melyek „(…) sokkal inkább nevezhetőek önálló fogásnak, mint a fűszeres húsleves, melynek feladata voltaképpen csak az, hogy a gyomrot kissé felizgassa, és előkészítse a többi étel befogadására.”

Így hát a húsos levesek mellett, mint a már említett bouillon, a hamis teknősbékaleves borjúfejből, vagy a savanyúleves tüdőgombóccal (ez utóbbi elkészítésével erősen kacérkodom), szép számmal szerepelnek a kímélőbb levesek is, mint pl. a zabpehelyleves, makarónileves vagy a bizarr nevű nyákleves. Ezeket a húsmentes fogásokat szinte minden esetben úgy teszik tartalmasabbá, hogy az asztalra adás előtt a levesestálban elkavarnak egy-két tojássárgáját és arra merik a forró ételt.

Kaporleves az Ínyesmestertől recept

Már több Ínyesmester-féle leves receptet is kipróbáltam, a kaporlevest azért választottam ezúttal, mert ez számomra teljesen újdonság volt. Ismertem a kapormártást, a kapros-túrós ételeket, meg a tökfőzeléket, de ezeken kívül máshoz nem használtam ezt a növényt. Pedig kétségkívül csodás íze és illata van, valódi nyárszag. Mikor a kertekben már mindent kiégetett a forróság, a kapor még mindig ontja magából ezt a jellegzetes aromát.

A kaporleves tehát igazi nyári fogás, forrón és hűtve is finom, a gyomornak aligha túl megterhelő, viszont látványában leginkább a mosogatóléhez hasonlítható. De legfeljebb majd csukott szemmel kanalazzuk.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?