Pogácsa másképp

A pogácsa hungarikum, a szilvalekvár pedig, az üstben, cukor nélkül főzött igazi szilvalekvár már csak hab a tortán.

Kérdezz meg bárkit külföldön, tudja-e, mi az a pogácsa, és van-e az ő országukban. Nem, ez igazi magyar dolog, bár hasonló tésztafélék léteznek. De ez a nagymamapogácsa, na az olyan otthonos érzést adó csak-a-mienk dolog, főleg a tepertős változat. És így van ez a szilvalekvárral is, mert a szatmári szilvalekvár tényleg törvény által védett hungarikum, olyan nincs máshol.

!

Ennek a szilvalekvárnak két érdekessége van. Az egyik, hogy üstben főzik, sőt, inkább sütik, egy ecetes-vizes "ágyon". Azt, hogy sütik, azért mondom, mert megkeverni sem szabad: a feldarabolt, jó érett szilvát felforralják, majd 10-12 órán át hagyják, hogy a leve elfőjön. A másik, hogy ha igazán érett a szilva, akkor cukor sem kerül a lekvárba, és azt hiszem, ez az igazi kuriózum. A szilva egyébként is egy igen magas cukortartalmú gyümölcs, így a benne lévő cukor karamellizálódik, ettől a lekvár nemcsak édes, hanem feketés-barnás színű, és határozottan karamelles ízű is lesz - nem csoda, hogy ekkora a rajongótábora.

Szóval adott ez a két nagyon magyaros csoda. Önmagukban is megállják a helyüket, na de képzeljük el őket együtt. Nem is olyan nehéz, hiszen régóta tudjuk, a töpörtyű és a szilvalekvár kéz a kézben járnak, ha a szilvás papucsról van szó. Ropogós kis sós darabkák, és édesen kesernyés szilvalekvár, ami nem folyik, csurog, hanem édesen tapad az ember szájpadlására, mindez egy finom kelt tésztában - kicsit sós, kicsit édes... ha nem szeretnék ennyire enni, akkor sem tudnám kevésbé érzékletesen leírni ezt az ízpárosítást, mert annyira kiegészítik egymást. Ezért is örültem ennek a receptnek, amit érdekes módon egy Amerikában született magyar ismerősömtől kaptam. Ő azt mondja, nagymamája készítette a szilvalekvárt a new jersey-i tűzhelyen, és mivel a sertéstepertőt nem volt könnyű beszerezni, ez a pogácsa mindig ünnepi volt, és a hazai ízeket jelentette. Az instant élesztő már az ő módosítása, de egyébként a recept eredeti. Azt is mesélte, hogy ha éppen volt otthon egy kis haza szilvapálinka, akkor azt is löttyintettek a tésztához, egy jó evőkanálnyit. Hát... nem hangzik rosszul...

Az én nagymamáim nem sütöttek pogácsát, az egyik nagyon városi nagymama volt, a másik pedig inkább édeset sütött. Ez viszont talán értékesebb recept, mint amit a saját nagyanyáimtól kaphattam volna, hiszen egy féltve őrzött magyarságtudatot, az otthagyott hazát, és az ízeket jelentette egy maréknyi embernek. A hagyományt pedig tovább is adták, hiszen a már odaszületett amerikai-magyar ismerősöm is sok érzelemmel, ünnepélyesen ajándékozta ezt a receptet nekem. Remélem, sokakat megtalál majd!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?