Ősszel ültess fekete ribizlit: így lesz bőséges a termés évekig

Ősszel érdemes elültetni a fekete ribizlit, mert a bokor gyökérzete még tél előtt megerősödik, tavasszal pedig lendületesen indul növekedésnek.

A fekete ribizli nemcsak különleges ízével, hanem magas C-vitamin-tartalmával is értékes kiegészítője a kertnek, és hosszú éveken át bő termést adhat, ha megfelelő helyre kerül.

Fekete ribizli bokron
Fekete ribizli bokron

A fekete ribizli (Ribes nigrum) a hűvösebb klímát és a tápanyagban gazdag, enyhén savas talajt kedveli. Legjobb, ha olyan helyre telepítjük, ahol reggel napfény éri, délután viszont félárnyék védi a forróságtól. A vízáteresztő, komposzttal javított föld ideális, mert a pangó vizet rosszul viseli.

  • A palántát mélyebbre ültessük, az ültetés után öntözzük be alaposan, majd takarjuk mulccsal, amely megőrzi a nedvességet és óvja a gyökereket.
  • A bokrok között hagyjunk legalább egy métert, a sorok között pedig még többet, hogy szellősek maradjanak, és könnyebb legyen a gondozás.
  • Az első évben fontos a rendszeres öntözés, tavasszal pedig komposzt vagy szerves trágya segíti a fejlődést.
  • A metszést se hanyagoljuk el: ültetéskor vágjuk vissza a hajtásokat 2–3 rügyre, később pedig a tél végén hagyjuk meg a legerősebb vesszőket, hogy mindig fiatal, termőképes ágak fejlődjenek.

A fekete ribizli a harmadik évtől kezd el termést hozni, teljes hozamát a negyedik-ötödik évben adja. Egy jól fejlődő bokor akár 4–5 kilogramm gyümölcsöt is kitermelhet. A friss ribizlit célszerű gyorsan feldolgozni vagy lefagyasztani, hogy megőrizze aromáját és vitamintartalmát.

Az őszi ültetés tehát egyszerre befektetés és öröm: egy kis gondoskodással hosszú éveken át élvezhetjük a fekete ribizli egészséges, ízletes termését.

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...