Nem csak a királyok betegsége

A köszvényt a „jóléti szindróma” betegségei között tartjuk számon. Komolyan kell vennünk, hiszen a szív-és érrendszeri betegségek egyik rizikófaktora.

A köszvény korábban ritka, az uralkodók körében jellemző betegségnek számított, köszönhetően a lakomákra jellemző túlzott hús- és alkoholfogyasztásnak. Mára a túlsúly és az elhízás terjedésével a metabolikus szindróma vagy „jóléti szindróma” kísérőbetegségeként tartjuk számon. Van, akinek (még) nem fáj, mindössze a laborleletén megcsillagozott húgysavszint árulkodik arról, hogy valami nincs rendben.

A betegség oka a purin nevű vegyület anyagcserezavarában keresendő. A táplálékkal magunkhoz vett purinból a szervezetünkben húgysav képződik, amit normál esetben a vese kiválaszt. A rendszeres túlzott fogyasztással azonban a vese már nem tud megküzdeni, így magas lesz a vér húgysavszintje, ez pedig köszvényes tünetekkel jár(hat). A húgysav kristályos formában lerakódik az ízületekben (jellemzően a nagylábujj ízületeiben), ahol ízületi gyulladáshoz vezet. A húgysavkristályok lerakódhatnak a vesében, itt vesekövességet okozhatnak, illetve a lágy részekben is, például a fülkagylóban. A köszvényre jellemző, hogy nagyon fájdalmas rohamokban jelentkezik. A fellángolások után sem érezhetjük 100%-os biztonságban magunkat, a nyugalmi periódusokat újabb roham követheti!

A betegség kialakulásáért leginkább a purin-gazdag étrend és az alkoholfogyasztás felelős. De előfordulhat más betegség (vérképzőszervi- vagy vesebetegség) okán, illetve kemoterápiás kezelést követően. Kialakulásában meghatározó a genetikai örökség, a családi hajlam is. Férfiaknál gyakoribb, a nők a menopauza beálltáig védettebbek. A betegséget nemcsak azért kell komolyan vennünk, mert nagy fájdalommal jár, hanem azért is, mert rizikófaktora a szív-és érrendszeri betegségeknek.

Mit (t)együnk ellene?

Mérsékeljük a purinban gazdag nyersanyagok mennyiségét és gyakoriságát, ezek:

 • húsok, különösen a vörös húsok (sertés, marha, vadhúsok) húskivonatok, húsleves, húskészítmények, felvágottak,
 • belsőségek,
 • halak, tengeri herkentyűk,
 • a növényi eredetű purinban gazdag nyersanyag a legújabb vizsgálatok szerint nem okoznak köszvényes rohamokat. Ide tartoznak a száraz hüvelyesek (lencse, szárazbab, sárgaborsó) és a diófélék, olajos magvak.
 • Mellőzzük az alkoholfogyasztást! Az alkohol köszvény esetén azért káros, mert fokozza a húgysav képződését, de gátolja annak kiürítését a szervezetből. A sör duplán rossz, egyrészt alkohol, másrészt purin tartalma miatt. Vegyük figyelembe, hogy az alkoholmentes sör is tartalmaz purint!
 • Ne édesítsünk fruktózzal vagyis gyümölcscukorral! A fruktóz (gyümölcscukor) a többi szénhidráttal ellentétben emeli a húgysav szintet!
 • Szabaduljunk meg a felesleges kilóktól! Túlsúly és elhízás esetén testtömeg-indexünk normál tartományba „terelésétől” várhatjuk a legnagyobb eredményt.

Olvastad már?

Te túlsúlyosnak számítasz?

Hogy csináljuk?

 • Tartsunk húsmentes napokat, vegyük elő kedvenc húsmentes ételeinket!
 • A szervezetünk számára értékes fehérjéket purinmentes fehérjeforrásokkal biztosítsuk. Tehát a főétkezések tányérjain a fehérje rész helyére tojás vagy sovány tejtermék kerüljön!
 • Főzelékeink feltétjeiként próbáljuk ki az ízletes zöldségfasírtokat!
 • Szendvicseinkre felvágott, szalámi, kolbász helyett sovány sajtot vagy húsmentes szendvicskrémeket tegyünk!
 • A húsos napokon csak egy étkezésünkben szerepeljen hús!
 • Amikor húst eszünk, ügyeljünk az adagnagyságokra! A normál adagot (100 g előkészített nyers húst értünk alatta) semmiképp se lépjük túl! Még jobb, ha csak fél- vagy harmadadagnyi húst fogyasztunk!
 • Azokat a húsételeket helyezzük előtérbe, amiben a hús nem önmagában szerepel (például rántott hús, pörköltek), hanem egy másik nyersanyaggal kombináltan (Temesvári sertésszelet, Dubarry csirkemell). Együnk inkább zöldséges-húsos ragukat, zöldséges gulyáslevest, ezekben az ételekben kevésbé feltűnő, ha kevesebb húst teszünk.
 • A darált hússal készült húsételekben csökkentsük a hús arányát! A bolognai raguba reszeljünk sárgarépát, a fasírtba, húsgolyókba a húson kívül kerülhet zabpehely, cékla, sárgarépa.
 • A töltött-rakott ételekben szintén kevésbé feltűnő, ha kevesebb hús kerül.
 • Fogyasszunk minden nap gyümölcsöt! A gyümölcsök magas C-vitamin tartalmuknál és antioxidáns hatásuknál fogva segítenek a köszvényes rohamok megelőzésében. Aki súlyfelesleggel küzd azonban, figyeljen a mennyiségre, egy nagyobb alma vagy narancs elég uzsonnára. Amikor szezonja van, jusson eszünkbe, hogy a friss cseresznye húgysav-csökkentő hatású.
 • Fogyasszunk napi két liter folyadékot, igyunk minden étkezés után! A bő (alkoholmentes!) folyadékfogyasztás elősegíti a purin kiürülését a szervezetből.

Az étrendi változtatásokkal sokat javíthatunk magunk vagy a környezetünkben lévő köszvényes beteg állapotán. Az orvosi konzultációk azonban elengedhetetlenek, sokszor ugyanis az étrendi terápia önmagában nem elegendő, szükség lehet gyógyszeres kezelésre is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek