Napvédelem természetesen

Napjainkban már számtalan módon védekezhetünk a nap ellen, de hogyan csinálták ezt az őseink? Valószínűleg nem ugrottak el a legközelebbi bevásárlóközpontba naptejért.

Azt mindannyian jól tudjuk, hogy mennyire veszélyes a napozás. Éppen ezért nagy ívben kerülni kell a közvetlen napsugárzást, illetve 11 és 15 óra között, ha tehetjük, véletlenül se legyünk a napon.

Így válassz naptejet >>

Egy kis történelem

Régen a nők nemigen napoztak, sőt az volt a ciki, ha valaki barna volt, hiszen ez azt jelentette, hogy naphosszat a földeken dolgozik. Az előkelőségek körében ez akkoriban nem volt divat. 1920-ban – az örök lázadó és tömegből kitűnni vágyó – Coco Chanel hozta divatba a „barnító mozgalmat”. Pár évvel később megkezdődött a napvédő krémek forgalmazása. Ókori papirusztekercseket tanulmányoztak, amelyekből kiderült, mit használtak több ezer évvel ezelőtt az egyiptomiak.

Hozd rendbe a bőrödet a nyárra! >>

Ezeket a recepteket addig-addig fejlesztgették, és keverték hozzá a szintetikus anyagokat, míg mára már nemcsak a nap, hanem sok krém is melanomát, azaz bőrrákot okozhat.

Kiderült számukra, hogy az egyetlen, amihez hozzájuthattak bőrük védelmében, az az olaj. Ezt jól is tették, hiszen a legtöbb olaj képes biztostani az UVR elleni védelmet, és nincsenek káros hatásai, ellentétben a szintetikus anyagokkal.

Hajpakolás száraz hajra >>

Makadámiaolaj

Más néven a „királyok diója,” remekül védi bőrünket a kiszáradástól, és vízállóvá is teszi. Tehát a vizet lepergeti, az olajat azonban beszívja a bőrünk, ezáltal biztosítja a védelmet a leégés ellen.

Kendermagolaj

Hatásai hasonlóak a makadámiaolajhoz, de plusz jó tulajdonságokkal is rendelkezik. Nagyon hasonlít a test természetes lipidjeihez, melyek nehezen keverednek a vízzel, inkább a zsírokhoz hasonlítanak. Könnyen felszívódnak, így aminosavakkal és tápanyagokkal látják el a bőrt, és jót tesznek a fogaknak, a hajnak és a körmöknek is.

Mit pakolj a hajadra? >>

Jojobaolaj

Tulajdonságai ennek is a makadámiaolajéhoz állnak a legközelebb, de összetevői gyógyítanak és gyulladást is csökkentenek, illetve gátolnak.

Szőlőmagolaj

Antioxidáns tulajdonságai biztosítják a sejtek öngyógyítását, ez nagyon hasznos, amikor bőrt UV-sugarak érik.

Avokádóolaj

Magas a tápértéke, A-,B-,D- és E-vitaminban pedig igen gazdag. Hidratál és regenerálja a külső bőrréteget.

Málnamagolaj

A- és E-vitaminban gazdag, így kiválóan hidratálja és nedvesíti a bőrt.

Szemvédő és bőrbarát E-vitamin >>

Antibakteriális hatású, gombaölő, sőt fertőzést gátló hatású. Napvédőként pedig rendkívül ideális, mert nagyon hosszú ideig eltartható.

Ajakbalzsam házilag >>

Ezeken kívül használhatunk még kakaóvajat, szezámmagolajat, shea vajat. Azonban nemcsak külsőleg, belsőleg is érdemes tenni bőrünk védelmében. Következő cikkünkben ezeket vesszük górcső alá.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sütés nélküli sütemények húsvétra

Remélhetőleg jól fognak jönni ezek a sütés nélküli sütemények húsvétra: nagy szolgálatot tehetnek, ha a sütő bekapcsolása nélkül úsznánk meg az idei ünnepet. Mert így is lehetséges.