Nagymamám őrületbe kerget, mert semmit sem dob ki - pedig lehet, igaza van!

Nagymamám semmit sem dob ki. Az üres mirelites zacskók, az üres margarinos dobozok mind új életre kelnek.  Lesd el a legjobb recycling tippeket a nagyitól!  

Nagymamámnak van pár szokása, ami, ha őszinte vagyok, az őrületbe kergetett már kisgyerekként is. Soha nem lehetett kidobni a margarinos dobozt, de még a mirelit zöldségek zacskóját sem. A félig rohadt almától is tilos megszabadulni: az ép felét bizony meg kell enni. Persze a kenyér is mindig a tegnapi, mert semmi nem veszhet kárba. Amikor megkérdeztem, hogy nem telne-e arra, hogy friss kenyeret, almát vegyünk, a válasz az volt, hogyne telne, de miért dobjunk ki olyasmit, amit még meg lehet enni.

Amióta az eszemet tudom, úgy tekintettem a háborús hiánygazdálkodás idején szocializálódott nagyim szokásaira, mint a mindennapjaim indokolatlan megkeserítőjére - én nem akartam a manapság már számomra szerencsére indokolatlan mértékűnek tűnő gyűjtögetés, óvatoskodás rabszolgájává válni.

Ő nem az én nagyim, de biztos ő is gyűjti a mirelites zacsikat

Ezzel együtt az utóbbi időben átgondoltam ezt a kérdést, mert feltűnt, hogy nagyim szokásai valójában nagyon jól illeszkednek ahhoz a szemlélethez, ami figyelembe veszi azt, hogy ne termeljünk túl sok szemetet, és ne dobjunk ki feleslegesen ételt. Attól, hogy megtehetjük, hogy mindig új műanyag dobozt vegyünk és kidobjuk a régi kenyeret, nem kell megtennünk. Ráadásul a spórolás sem utolsó szempont - ezekhez a belátásokhoz azért kicsit (nagyon) fel kellett nőni.

Nem csak nyomasztó, a mai viszonyok között irracionálisnak ható okokból lehet követni az idősek szokásait, hanem a környezettudatosság szempontjait figyelembe véve is.

Most megosztok veletek néhány tippet, amit szerintem érdemes ellesni mindannyiunknak a nagyimtól.

A nagyik nem dobnak ki semmit

1. A margarinos dobozok újrafelhasználása:

Egy üres dobozban rengeteg mindent tárolhatunk - lefagyaszthatunk benne egy-egy adag ételt, fiókrendszerezőként is bevethetjük.

2. A mirelit zöldborsós, zöldbabos zacskók megőrzése:

A kimosott zacskóban klasszul le tudunk fagyasztani nyers húst, zöldséget - mivel jó vastag az anyaga, nem fog gusztustalanul beleragadni a lefagyasztott ennivaló.

3. A megmaradt kenyér újrafelhasználása:

Abban talán nem kell egyetérteni a nagyival, hogy mindig a tegnapi kenyeret együk, de az a szempont, hogy ne vesszen kárba az élelmiszer, fontos. Ha lefagyasztjuk a megmaradt, de még friss kenyeret, sütőben felmelegítve ropogós, klassz pékárut kapunk.

4. Soha nem dobunk ki műanyag zacskót:

Érdemes elkerülni a műanyag zacskók beszerzését, de ha már nálunk vannak, ne dobjuk ki őket! Ha félretesszük az ellenérzéseinket, akár a nyári ruháinkat is belepakolhatjuk, és így rendszerezve rejthetjük el őket a szekrény mélyén. Nem "trendi" viszonyt nagyon praktikus megoldás.

5. Használjuk fel a hibás zöldséget, gyümölcsöt!

Érdemes rászánni az időt és kivagdosni a használható részeket a zöldségből-gyümölcsből. Persze, bosszantó, persze időigényes, de legalább nem megy kárba a termék.

A te nagyidtól mit lehet tanulni? Oszd meg velünk!

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Vajon milyen lehet egy olyan étteremben üldögélni, amit négyszer választottak a világ legjobbjának? Megmutatjuk!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.