Mi köze a II. világháborúnak a Cheetoshoz? - Így született meg a szádban olvadó sajtos rágcsa

A gyerekek imádják, míg a felnőttek inkább tartózkodnak a Cheetos nevű sajtos kukoricasnacktől. A világszerte ismert, erősen ízesített rágcsának egészen különös története van.

Legtöbbször nem is gondolunk bele, milyen meglepő története lehet egy számunkra teljesen hétköznapi ételnek. Bár mi, magyarok alapvetően chipsfogyasztók vagyunk, a világszerte ismert Cheetost valószínűleg mi is ismerjük, és kóstoltuk már.

A Cheetos valójában sokkal több, mint egy agyonfűszerezett kukoricás pufi. A ropogtatnivaló közvetlen elődjét a II. világháború idején az amerikai hadsereg találta ki, amely már a háború kitörése előtt az élelmiszerek dehidratálásának lehetőségeit és körülményeit vizsgálta. A fejlesztéseknek nagyon egyszerű és ésszerű oka volt: a szárított élelmiszerek sokkal tartósabbnak és könnyebben szállíthatónak bizonyultak, amely egy több évre nyúló háború idején igencsak fontos szempont volt.

Így kezdtek el kísérletezni a sajt kiszárításán is, ehhez viszont egy olyan bonyolult eljárást kellett alkalmazni, amellyel sikerült eltávolítani a sajtban lévő zsiradékokat. Ehhez a sajtokat különböző szárítókamrákban kezelték, az onnan kikerült maradékot pedig egységes kis téglatömbökbe tömörítették.

via GIPHY

A háború után rengeteg tartós sajtpor maradt a hadsereg raktáraiban, amelyeket hamarosan az élelmiszergyártó cégek is elkezdtek felhasználni. Rengeteg cég volt, ami extra adalékként használta fel a port, köztük a Frito Company is, melynek alapítója egykor maga is a hadsereg egyik beszállítójaként tevékenykedett. A cég 1948-ban elsőként dobta piacra a híres narancssárga wisconsini sajtporból készült kukoricás-sajtos puffancsát, a Cheetost.

És hogy miért éppen egy gepárd lett a Cheetos ikonikus figurája 1986-ban? Az elnevezés valószínűleg a gepárd angol nevéből (cheetah) származik, immáron 33 éve pedig mindenki tudja, kihez is tartozik Chester, a napszemüveges, beszélő gepárd.

Ezeket olvastad már?

via: Foodbeast

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...