Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mi köze a II. világháborúnak a Cheetoshoz? - Így született meg a szádban olvadó sajtos rágcsa

A gyerekek imádják, míg a felnőttek inkább tartózkodnak a Cheetos nevű sajtos kukoricasnacktől. A világszerte ismert, erősen ízesített rágcsának egészen különös története van.

Legtöbbször nem is gondolunk bele, milyen meglepő története lehet egy számunkra teljesen hétköznapi ételnek. Bár mi, magyarok alapvetően chipsfogyasztók vagyunk, a világszerte ismert Cheetost valószínűleg mi is ismerjük, és kóstoltuk már. 

A Cheetos valójában sokkal több, mint egy agyonfűszerezett kukoricás pufi. A ropogtatnivaló közvetlen elődjét a II. világháború idején az amerikai hadsereg találta ki, amely már a háború kitörése előtt az élelmiszerek dehidratálásának lehetőségeit és körülményeit vizsgálta. A fejlesztéseknek nagyon egyszerű és ésszerű oka volt: a szárított élelmiszerek sokkal tartósabbnak és könnyebben szállíthatónak bizonyultak, amely egy több évre nyúló háború idején igencsak fontos szempont volt.

Így kezdtek el kísérletezni a sajt kiszárításán is, ehhez viszont egy olyan bonyolult eljárást kellett alkalmazni, amellyel sikerült eltávolítani a sajtban lévő zsiradékokat. Ehhez a sajtokat különböző szárítókamrákban kezelték, az onnan kikerült maradékot pedig egységes kis téglatömbökbe tömörítették.

A háború után rengeteg tartós sajtpor maradt a hadsereg raktáraiban, amelyeket hamarosan az élelmiszergyártó cégek is elkezdtek felhasználni. Rengeteg cég volt, ami extra adalékként használta fel a port, köztük a Frito Company is, melynek alapítója egykor maga is a hadsereg egyik beszállítójaként tevékenykedett. A cég 1948-ban elsőként dobta piacra a híres narancssárga wisconsini sajtporból készült kukoricás-sajtos puffancsát, a Cheetost

És hogy miért éppen egy gepárd lett a Cheetos ikonikus figurája 1986-ban? Az elnevezés valószínűleg a gepárd angol nevéből (cheetah) származik, immáron 33 éve pedig mindenki tudja, kihez is tartozik Chester, a napszemüveges, beszélő gepárd. 

EZ IS ÉRDEKELHET

via: Foodbeast

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!