Melyik edény mire való?

Különböző edényekben más és más ételek kelhetnek életre. Az alábbiakban egy kis segítséget adunk, ha bővítenéd a készleted - miben mit süss, avagy főzz.

Természetesen nem mindegy, hogy valaki egyedül lakik vagy egy egész családra főz – pár alap konyhai edény azonban elengedhetetlen. Egy jó minőségű serpenyő hússütéshez, rántottakészítéshez, egy vízforraló fazék levesekhez, tésztafőzéshez, egy lábas pörköltökhöz, szószokhoz, és egy kisebb hőálló tál vagy tepsi zöldségek vagy sütik sütéséhez kezdetnek elég. A sor helytől és anyagi helyzettől függően folytatható. De hogy mit készítsünk ezekben?

Römertopf - vagyis római tál

Ez az cserépedény natúr, nem mázas agyagból készült, ami több funkciót is ellát – süt, főz, párol, párologtat. Mivel nem mázas, áztatni kell, ez nagyjából 35-40 percet vesz igénybe, és hőnek is csak fokozatosan lehet kitenni – nem is szabad nagyon magas hőmérsékleten főzni, sütni vele. Az áztatás, valamint az agyag porózus felülete viszont azt is jelenti, hogy a benne készült ételből nagyon kevés folyadék párolog ki, vagyis a húsok, egytálételek, kenyerek nem száradnak ki, hanem puha, omlós a végeredmény. Hagyjuk, hogy az áztatás közben magába szívott víz mind elpárologjon, ne használjuk túl magas hőmérsékleten. A porózus szerkezet igényli a beavatást, amit sokan nem tudnak, első alkalommal főzzünk benne vizet, folyadékot. A római tálat az egészséges konyha hívei, a természetes eljárások rajongói újra használják. Kenyérsütéshez is ideális, hiszen a tetejét levéve az utolsó néhány perc alatt ropogósra süthetjük a héjat, miközben a kenyér belseje puha marad, és nem szárad ki.

Réz edények

A legfinomabb szószok és mártások réz alapanyagú edényekből kerülnek ki, aminek a különleges hővezető-hőmegtartó képesség az oka. Éppen ezért leginkább a professzionális sous séfek körében népszerűek. Ha tehát az egyenletes hőmérsékleten való főzés-sütés az elsődleges szempont, érdemes rézedényekre beruházni.

Rozsdamentes acéledények

Nemcsak hogy hosszú élettartamúak, nem karcolódnak, nem rozsdásodnak, hanem könnyen tisztíthatóak is, és egyelőre még nem tudunk róla, hogy bármilyen egészségügyi kockázattal járna használatuk. A rozsdamentes acéllal borított rézedények ugyancsak egyenletes hőeloszlást biztosítanak, ezért fantasztikus natúr sült húsokat, szószos húsokat és ragut készíthetünk segítségükkel. Különböző méretben és formában kaphatóak, tehát érdemes még a rizsfőző edényünket is ebből a kategóriából választani.

Teflon edények

A teflonedények nagy előnye, hogy nem ragad le bennük az étel, azonban csak alacsony és közepes hőfokon ajánlott őket használni. Magas hőfokon állítólag a rajtuk lévő szennyeződések miatt füstöt bocsáthatnak ki, amely mérgező vegyületeket tartalmazhat. Élettartamuk sem olyan hosszú, mint rozsdamentes acél társaiké, sőt, ha nem megfelelően használjuk őket, például éles késsel vagy villával adjusztáljuk a bennük készülő ételt, akkor a teflonbevonat megsérülhet, és ezt ugye senki nem szeretné elfogyasztani. Mindettől azonban nem szabad megijedni, hiszen a legjobb palacsinták is teflonos palacsintasütőben készülnek. Itt nem kell a tészta alá nyúlni, egy mozdulattal meg lehet fordítani. Ha pedig megtette már az edényünk, amit rárótt a sors, le lehet cserélni egy szépre, újra.

Keress új edényeket, akár készleteket a Jófogás oldalán most!

Címlapról ajánljuk

További cikkek