Sokszor ajánlunk különböző leveseket az adott évszakhoz igazodva. Most azonban megmutatjuk, hogy szerintünk melyik az uralkodó időjárás legjobb ellenszere: a téli minestrone!
Sokszor találkoztam már ezzel a levessel korábban is, ettem a hazájában is, és természetesen az olasz konyha elkötelezett híveként magam is megfőzöm néhanapján. A legjobban az itáliai konyha szabadságát szeretem. Nincsenek szabályok, nincsenek szigorú receptek, ahány ház, annyi szokás - érzésből főzhetünk. A minestrone elkészítésére is számtalan recept létezik, ez csupán csak egy a sok közül, ezért azokat, akik vállalkoznak majd az elkészítésére, arra szeretném biztatni, hogy bátran változtassák a hozzávalókat a saját kedvük szerint.
Tudtad?
A minestrone egy tradicionális olasz étel, a neve az olasz minestra (leves) szóból származik. A "nagy leves"-ként emlegetett fogás egy zöldségekkel alaposan megrakott tartalmas egytálétel. Természetesen mint minden autentikus olasz ételnek, ennek sincsen kőbe vésett receptje, ahány ház, annyi változat.
Őszintén szólva mielőtt a NoSalty konyhájában kezdtem főzni, mindig mindent érzésből adagoltam. Sohasem kötöttek kanalak, milliliterek, grammok. A mérésben a szememre, a kezemre, és persze az ízérzékemre hagyatkoztam. Természetesen eleinte voltak bakik, félresikerült fogások, de idővel már elég flottul ment a dolog. Ma persze már bőven jegyzetelek, ide-oda öntögetek, hogy a rendszernek megfeleljek. De ha máskor nem is, a minestrone esetében azt javaslom, hogy mindenki vegye csupán irányadónak a receptben található adatokat, és alkossa meg a saját levesét.
Hogy miért ez a tökéletes téli leves? Kezdjük a nyilvánvalóval: tartalmas, egészséges, tele van idényzöldségekkel, és nem utolsó sorban elképesztően finom. Ha felgyülemlik egy jó zöldségadag, ami innen-onnan megmaradt, abból bátran rittyenthetünk egy minestronet!
Amivel mi most külön az évszakra specializáltuk levesünket, azok természetesen az alapanyagok: édesburgonya, sütőtök, sonka, és persze az elmaradhatatlan paradicsom (konzerv, hisz ilyenkor nehéz igazán ízleteshez hozzájutni, a víz ízű paradicsomnál pedig kevés rosszabb van..), többféle bab, sárgarépa, zellerszár, na meg a tészta. Mondhatjuk úgy is, hogy mindent beleraktunk, amit csak lehetett.
A leves titka csupán az alapanyagok ütemezésében rejlik - figyeljünk oda, hogy olyan sorrendben kerüljenek a fazékba, hogy egyik se főjön szét, mire elkészül a leves. Puhák legyenek, haraphatóak, de semmiképp sem szétfőttek. Remélem sokan kipróbálják, akik esetleg eddig még nem tették, és egyetértenek majd velünk abban, hogy az egyik legjobb választás hideg téli estékre a jól megpakolt minestrone.
A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt aMielebiztosította.
Szívesen jársz a természetbe csipkebogyót, pitypanglevelet vagy más izgalmas, vadon termő finomságot szedni? Te vagy a kistermelői piacok sztárvásárlója? Akkor ez a játék neked szól!
Egy átlagos hétköznapon Suzukiba pattantunk Marcival, hogy elvigyen minket a kedvenc piacára és a Farm2Fork telephelyére, ahonnan az idényzöldségeket és -gyümölcsöket szokta beszerezni. Közben hosszan beszélgettünk a főzésről, a tapasztalatszerzésről, a stázsolásról, a tajvani konyháról, és persze a vezetésről is.
Lehet nem gondoltátok, hogy olasz bablevessel indítotok ma, de azt sem, hogy egy kelbimbótallér főételnek milyen kiadós tud lenni, na de, próbáltátok már igazi zsíros tésztával kóstoltátok már az almás pitét?
Letudhatjuk az ünnepi hajsza nagy részét, ha már most elkészítünk egyet-kettőt az alábbi hosszan elálló karácsonyi süteményekből. Nem fognak megromlani, bepenészedni, csak álljuk meg a folytonos rájuk járást!
A mandarin héjára nem sokan gondolunk úgy, mint újrahasznosítható alapanyag, pedig igazán sokszínű a felhasználása. Ha eddig nálad is a kukában landolt, akkor olvass tovább, és lesd meg, mi mindenre tudod használni a tél egyik kedvencének héját!