Sokszor ajánlunk különböző leveseket az adott évszakhoz igazodva. Most azonban megmutatjuk, hogy szerintünk melyik az uralkodó időjárás legjobb ellenszere: a téli minestrone!
Sokszor találkoztam már ezzel a levessel korábban is, ettem a hazájában is, és természetesen az olasz konyha elkötelezett híveként magam is megfőzöm néhanapján. A legjobban az itáliai konyha szabadságát szeretem. Nincsenek szabályok, nincsenek szigorú receptek, ahány ház, annyi szokás - érzésből főzhetünk. A minestrone elkészítésére is számtalan recept létezik, ez csupán csak egy a sok közül, ezért azokat, akik vállalkoznak majd az elkészítésére, arra szeretném biztatni, hogy bátran változtassák a hozzávalókat a saját kedvük szerint.
Tudtad?
A minestrone egy tradicionális olasz étel, a neve az olasz minestra (leves) szóból származik. A "nagy leves"-ként emlegetett fogás egy zöldségekkel alaposan megrakott tartalmas egytálétel. Természetesen mint minden autentikus olasz ételnek, ennek sincsen kőbe vésett receptje, ahány ház, annyi változat.
Őszintén szólva mielőtt a NoSalty konyhájában kezdtem főzni, mindig mindent érzésből adagoltam. Sohasem kötöttek kanalak, milliliterek, grammok. A mérésben a szememre, a kezemre, és persze az ízérzékemre hagyatkoztam. Természetesen eleinte voltak bakik, félresikerült fogások, de idővel már elég flottul ment a dolog. Ma persze már bőven jegyzetelek, ide-oda öntögetek, hogy a rendszernek megfeleljek. De ha máskor nem is, a minestrone esetében azt javaslom, hogy mindenki vegye csupán irányadónak a receptben található adatokat, és alkossa meg a saját levesét.
Hogy miért ez a tökéletes téli leves? Kezdjük a nyilvánvalóval: tartalmas, egészséges, tele van idényzöldségekkel, és nem utolsó sorban elképesztően finom. Ha felgyülemlik egy jó zöldségadag, ami innen-onnan megmaradt, abból bátran rittyenthetünk egy minestronet!
Amivel mi most külön az évszakra specializáltuk levesünket, azok természetesen az alapanyagok: édesburgonya, sütőtök, sonka, és persze az elmaradhatatlan paradicsom (konzerv, hisz ilyenkor nehéz igazán ízleteshez hozzájutni, a víz ízű paradicsomnál pedig kevés rosszabb van..), többféle bab, sárgarépa, zellerszár, na meg a tészta. Mondhatjuk úgy is, hogy mindent beleraktunk, amit csak lehetett.
A leves titka csupán az alapanyagok ütemezésében rejlik - figyeljünk oda, hogy olyan sorrendben kerüljenek a fazékba, hogy egyik se főjön szét, mire elkészül a leves. Puhák legyenek, haraphatóak, de semmiképp sem szétfőttek. Remélem sokan kipróbálják, akik esetleg eddig még nem tették, és egyetértenek majd velünk abban, hogy az egyik legjobb választás hideg téli estékre a jól megpakolt minestrone.
A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt aMielebiztosította.
Az újévi lencseleves nem hiányozhat az ünnepi asztalról: a lencse a bőséget, a füstölt csülök pedig a gazdag ízeket hozza el az év első napján. Ez a verzió krémes, füstös és pont ...
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
Megadjuk a módját az év végi ünneplésnek, és rumos bólé, lencsefőzelék, korhelyleves és malacsült is készül nálunk töltött tojással, utána viszont jó pár napig (vagy akár egész januárban) húsmentes ételek kerülnek asztalunkra! BUÉK!
Amikor bekapcsol a fűtés, a lakás levegője szinte észrevétlenül kiszárad. A párásító segít, de csak akkor, ha jó helyre teszed. Otthon Tippünk megmutatja, hol van igazán értelme.
Lehet variálni a receptúrát, kipróbálni más nemzetek lencsés ételeit, esetleg vörös lencsére váltani, mi azonban most a magyaros, barna lencséből készült főzeléknél maradunk, és megmutatjuk, mi az az alapanyag és az a pár egyszerű tipp, melyek nélkül nem lesz az igazi a lencsefőzelékünk.
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
A Lidl Magyarország Kft. a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatósággal együttműködve elővigyázatosságból visszahívta egy népszerű termékét a boltok polcairól.
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...
A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...