Megtaláltuk a tökéletes téli levest!

Sokszor ajánlunk különböző leveseket az adott évszakhoz igazodva. Most azonban megmutatjuk, hogy szerintünk melyik az uralkodó időjárás legjobb ellenszere: a téli minestrone!

Sokszor találkoztam már ezzel a levessel korábban is, ettem a hazájában is, és természetesen az olasz konyha elkötelezett híveként magam is megfőzöm néhanapján. A legjobban az itáliai konyha szabadságát szeretem. Nincsenek szabályok, nincsenek szigorú receptek, ahány ház, annyi szokás - érzésből főzhetünk. A minestrone elkészítésére is számtalan recept létezik, ez csupán csak egy a sok közül, ezért azokat, akik vállalkoznak majd az elkészítésére, arra szeretném biztatni, hogy bátran változtassák a hozzávalókat a saját kedvük szerint.

Tudtad?

A minestrone egy tradicionális olasz étel, a neve az olasz minestra (leves) szóból származik. A "nagy leves"-ként emlegetett fogás egy zöldségekkel alaposan megrakott tartalmas egytálétel. Természetesen mint minden autentikus olasz ételnek, ennek sincsen kőbe vésett receptje, ahány ház, annyi változat.

Őszintén szólva mielőtt a NoSalty konyhájában kezdtem főzni, mindig mindent érzésből adagoltam. Sohasem kötöttek kanalak, milliliterek, grammok. A mérésben a szememre, a kezemre, és persze az ízérzékemre hagyatkoztam. Természetesen eleinte voltak bakik, félresikerült fogások, de idővel már elég flottul ment a dolog. Ma persze már bőven jegyzetelek, ide-oda öntögetek, hogy a rendszernek megfeleljek. De ha máskor nem is, a minestrone esetében azt javaslom, hogy mindenki vegye csupán irányadónak a receptben található adatokat, és alkossa meg a saját levesét.

Téli minestrone recept

Hogy miért ez a tökéletes téli leves? Kezdjük a nyilvánvalóval: tartalmas, egészséges, tele van idényzöldségekkel, és nem utolsó sorban elképesztően finom. Ha felgyülemlik egy jó zöldségadag, ami innen-onnan megmaradt, abból bátran rittyenthetünk egy minestronet!

Amivel mi most külön az évszakra specializáltuk levesünket, azok természetesen az alapanyagok: édesburgonya, sütőtök, sonka, és persze az elmaradhatatlan paradicsom (konzerv, hisz ilyenkor nehéz igazán ízleteshez hozzájutni, a víz ízű paradicsomnál pedig kevés rosszabb van..), többféle bab, sárgarépa, zellerszár, na meg a tészta. Mondhatjuk úgy is, hogy mindent beleraktunk, amit csak lehetett.

Téli minestrone recept

A leves titka csupán az alapanyagok ütemezésében rejlik - figyeljünk oda, hogy olyan sorrendben kerüljenek a fazékba, hogy egyik se főjön szét, mire elkészül a leves. Puhák legyenek, haraphatóak, de semmiképp sem szétfőttek. Remélem sokan kipróbálják, akik esetleg eddig még nem tették, és egyetértenek majd velünk abban, hogy az egyik legjobb választás hideg téli estékre a jól megpakolt minestrone.

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a Miele biztosította.

A Téli minestrone receptjét itt tudod elmenteni

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 tipp, hogyan használd fel a mandarin héját

A mandarin héjára nem sokan gondolunk úgy, mint újrahasznosítható alapanyag, pedig igazán sokszínű a felhasználása. Ha eddig nálad is a kukában landolt, akkor olvass tovább, és lesd meg, mi mindenre tudod használni a tél egyik kedvencének héját!