Végy egy átlagos fánkot, lazítsd föl tojáshabbal, fűszerezd mákkal, citromhéjjal, fahéjjal és vaníliával, és fogyaszd jóízűen Karácsony környékén is!
Tarkedli, talkelli, talkedli, cseh pimasz, cseh fánk, dalken – ez a sok szó mind ugyanazt a jópofa, kívül ropogós, de egyébként habkönnyű golyófánkot jelöli. Viszonylag régi, és korábban igencsak elterjedt desszertről van szó, az összes általam ismert 19. századi szakácskönyvben szerepel a receptje. A korábbiakban nem igazán, ott a 't' betűnél csak olyanok vannak, mint tehénbél és teknősbéka, de nem csak figyelmetlenségből maradtak ki a 18-17. századi könyvekből a tarkedlik, hanem mert ez a fánkféleség a Monarchia idején honosodott meg nálunk.
Mint azt egyik elnevezése is mutatja, cseh eredetű étel ez, vélhetően az akkoriban a magyar konyhákon dolgozó cseh szakácsnők terjesztették el, hogy aztán hosszú évtizedekig kirobbanthatatlan fogása legyen a hazai konyháknak. Nagymamáink spájzában még nagy eséllyel találhatunk zománcozott tarkedlisütőt, amit a rajta található négy kerek mélyedésről ismerhetünk fel. Ezekben a serpenyőkben a tarkedli laposabb változatát lehetett készíteni, szinte teljesen megegyezik ez az alkalmatosság a mai tükörtojássütő serpenyőkkel. A zománcozott változat megjelenése előtt az öntöttvas-formák voltak használatban. Ezekben jóval kisebb (és emiatt több) golyócskát lehetett kisütni.
Pár éve nekem is sikerült szert tennem egy ilyen régiségre, bár őszintén szólva nem a tarkedlisütés lehetősége tette számomra érdekessé, hanem az a rögeszmés vonzalom, amit az öntöttvas konyhai eszközök iránt érzek (közvetlenül ezek után egyébként a zománcozott és a sárgaréz tárgyak következnek a sorrendemben).
Most fellapoztam a szakácskönyveimet, amikben a tarkedli szerepel, és az egyik újabban, aminek a címe is Új szakácskönyv (1968, Bratislava), találtam rá a mákos-citromhéjas-fahéjas változatra. A tészta maga egyébként a legtöbb leírásban hasonlóképpen készül, egyrészt élesztős, másrészt tojáshabos, ettől olyan verhetetlenül könnyű és puha. Nem is értem, hogy az Ínyesmester (1939) miért írja ezt a tarkedliről:
„Bizony gonddal, sőt üggyel-bajjal jár a jó fánk elkészítése, s aki ettől visszariad, ne is fogjon hozzá, mert úgy járhat, hogy olyan lesz a fánkja, mint a talkelli”
Hát, aki úgy jár, az ugyan ne bánja, mert a tarkedli nagyon jó! Talán arra gondolhatott Magyar Elek, alias Ínyesmester, hogy a tarkedli minden különösebb gondoskodás, órákig tartó kelesztés és törődés nélkül is habos és könnyű tésztájú.
A receptek ugyan a tészta összeállításában nagyjából megegyeznek, a sütést és tálalást illetően azonban több eltérést is mutatnak. Alsószoporiné (1926) szerint egyben, tepsiben is süthetjük, az Ínyesmester kiszaggatja a tésztát, Rézi néni (1878) befőttel kínálja, Kugler (1905) lekvárral ragasztja össze a lapos tarkedliket, de olyan is akad, aki bő, forró zsírban süti ki a kanállal szaggatott kupacokat.
Én ezt a mákos, karácsonyi ízvilágú változatot a régi öntöttvas sütőben, és az újabb, tükörtojásütőnek is alkalmas serpenyőben is próbára tettem. Az előbbit a sütőbe állítottam, mivel a főzőlapon bajos lett volna a használata, de mindkét eszközt vajjal kentem ki. Merőben különböző ételeket kaptam. A kis golyócskák kívül ropogtak, belül ugyanolyan könnyűek maradtak, viszont nagyon sok ideig tartott az elkészítésük. A laposabbak inkább élesztős minipalacsintákra emlékeztettek, de az ízük és puhaságuk így is eladta őket. Egyik változatnak sem jutott több a létezésből 20 percnél.
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...
Konyhai alapismereteinkhez biztosan hozzátartozik a tojásfőzés, viszont amennyire egyszerűnek tűnik, éppen annyira sok buktatót rejt magában, főleg akkor, ha nem mindegy számunkra, milyen állagú tojást eszünk. Mai Napi Tippünkben eláruljuk, hogyan készíthetsz főtt tojást forró víz nélkül!
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...
A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...