Mákos tarkedli – a karácsonyi fánk

Végy egy átlagos fánkot, lazítsd föl tojáshabbal, fűszerezd mákkal, citromhéjjal, fahéjjal és vaníliával, és fogyaszd jóízűen Karácsony környékén is!

Tarkedli, talkelli, talkedli, cseh pimasz, cseh fánk, dalken – ez a sok szó mind ugyanazt a jópofa, kívül ropogós, de egyébként habkönnyű golyófánkot jelöli. Viszonylag régi, és korábban igencsak elterjedt desszertről van szó, az összes általam ismert 19. századi szakácskönyvben szerepel a receptje. A korábbiakban nem igazán, ott a 't' betűnél csak olyanok vannak, mint tehénbél és teknősbéka, de nem csak figyelmetlenségből maradtak ki a 18-17. századi könyvekből a tarkedlik, hanem mert ez a fánkféleség a Monarchia idején honosodott meg nálunk.

Olvastad már?

Sodorva, tekerve

A mákos tarkedli receptjéért kattints ide!
Mint azt egyik elnevezése is mutatja, cseh eredetű étel ez, vélhetően az akkoriban a magyar konyhákon dolgozó cseh szakácsnők terjesztették el, hogy aztán hosszú évtizedekig kirobbanthatatlan fogása legyen a hazai konyháknak. Nagymamáink spájzában még nagy eséllyel találhatunk zománcozott tarkedlisütőt, amit a rajta található négy kerek mélyedésről ismerhetünk fel. Ezekben a serpenyőkben a tarkedli laposabb változatát lehetett készíteni, szinte teljesen megegyezik ez az alkalmatosság a mai tükörtojássütő serpenyőkkel. A zománcozott változat megjelenése előtt az öntöttvas-formák voltak használatban. Ezekben jóval kisebb (és emiatt több) golyócskát lehetett kisütni.
A Mákos tarkedli receptjéért kattints ide!
Pár éve nekem is sikerült szert tennem egy ilyen régiségre, bár őszintén szólva nem a tarkedlisütés lehetősége tette számomra érdekessé, hanem az a rögeszmés vonzalom, amit az öntöttvas konyhai eszközök iránt érzek (közvetlenül ezek után egyébként a zománcozott és a sárgaréz tárgyak következnek a sorrendemben).
Most fellapoztam a szakácskönyveimet, amikben a tarkedli szerepel, és az egyik újabban, aminek a címe is Új szakácskönyv (1968, Bratislava), találtam rá a mákos-citromhéjas-fahéjas változatra. A tészta maga egyébként a legtöbb leírásban hasonlóképpen készül, egyrészt élesztős, másrészt tojáshabos, ettől olyan verhetetlenül könnyű és puha. Nem is értem, hogy az Ínyesmester (1939) miért írja ezt a tarkedliről:

„Bizony gonddal, sőt üggyel-bajjal jár a jó fánk elkészítése, s aki ettől visszariad, ne is fogjon hozzá, mert úgy járhat, hogy olyan lesz a fánkja, mint a talkelli”

Hát, aki úgy jár, az ugyan ne bánja, mert a tarkedli nagyon jó! Talán arra gondolhatott Magyar Elek, alias Ínyesmester, hogy a tarkedli minden különösebb gondoskodás, órákig tartó kelesztés és törődés nélkül is habos és könnyű tésztájú.

A Mákos tarkedli receptjéért kattints ide!
A receptek ugyan a tészta összeállításában nagyjából megegyeznek, a sütést és tálalást illetően azonban több eltérést is mutatnak. Alsószoporiné (1926) szerint egyben, tepsiben is süthetjük, az Ínyesmester kiszaggatja a tésztát, Rézi néni (1878) befőttel kínálja, Kugler (1905) lekvárral ragasztja össze a lapos tarkedliket, de olyan is akad, aki bő, forró zsírban süti ki a kanállal szaggatott kupacokat.
Én ezt a mákos, karácsonyi ízvilágú változatot a régi öntöttvas sütőben, és az újabb, tükörtojásütőnek is alkalmas serpenyőben is próbára tettem. Az előbbit a sütőbe állítottam, mivel a főzőlapon bajos lett volna a használata, de mindkét eszközt vajjal kentem ki. Merőben különböző ételeket kaptam. A kis golyócskák kívül ropogtak, belül ugyanolyan könnyűek maradtak, viszont nagyon sok ideig tartott az elkészítésük. A laposabbak inkább élesztős minipalacsintákra emlékeztettek, de az ízük és puhaságuk így is eladta őket. Egyik változatnak sem jutott több a létezésből 20 percnél.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...