Kiderült, Magyarországon, Ausztriában vagy Szlovákiában olcsóbb egy napi étkezés

A Pénzcentrum Cashtag videóblogjának új epizódjában annak járt utána, hogy melyik országban mennyibe kerül egy napra való étel - az eredmények igencsak tanulságosak.

Alacsonyabb ÁFA és magasabb fizetések mellett vajon Ausztriában drágább-e egy napi bevető, mint Magyarországon? És mi a helyzet a szlovákiai boltok áraival? A Pénzcentrum legújabb Cashtag videóblog-epizódjában ennek járt után, és igencsak tanulságos és egyúttal megdöbbentő felfedezést tettek.  

Fiatal nő egy konzerv címkéjét olvassa, miközben a vásárol a szupermarketben.

Mindhárom országban az alábbi nagyon egyszerű napi menühöz szükséges élelmiszereket vásárolták meg az összehasonlítás érdekében: 

  • reggelire péksütit és italt, 
  • az ebéd paprikás krumpli volt virslivel, illetve kolbásszal
  • egy szelet csoki volt a desszert, 
  • vacsora gyanánt pedig zsömle, felvágott, tojás és zöldség került a kosarukba. 

Ez nem épp egy kimondottan színes vagy épp tápláló menü, pusztán az éhség csillapítására és a túlélés biztosítására alkalmas. Egy “bonyolultabb” ételsornak ennél is magasabb lenne az ára. De nézzük, mire jutottak.  

A napi menü legolcsóbban Szlovákiában jött ki, átszámolva 5 419 forintból. Magyarországon ugyanez 5 732 forintba került, míg Ausztriában volt a legdrágább, 6 340 forint. A jövedelmekkel összevetve azonban már más kép rajzolódik ki: az átlagos nettó havi kereset Ausztriában 3 200 euró, Magyarországon 1 225 euró, Szlovákiában pedig 1158 euró

- írja a Pénzcentrum.  

Összességében tehát csak hatszáz forinttal került többe a napi elemózsia Ausztriában, mint Magyarországon, miközben az átlagfizetés több mint két és félszer magasabb. Ahogy a lap írja, ennek több oka is van:

Az egyik ilyen ok valószínűleg senkit sem lep meg: az EU-ban rekordmagasnak számító 27%-os magyar ÁFA (ami Ausztriában csak 10%).

De a magasabb élelmiszerárakban szerepet játszik “az az EPR-díj, a kiskereskedelmi különadó, az ársapkák torzító hatása, valamint a népegészségügyi termékadó, konyhanevén chipsadó is. Erre jön még, hogy a magyar élelmiszeripar hatékonysága elmarad a nyugat-európai szinttől.  

Ezek a hatások együttesen eredményezik, hogy a magyar vásárlók fizetésének sokkal nagyobb részét viszi el a mindennapi bevásárlás, mint nyugati szomszédainknál.  

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...