Krémest otthon

Nem is olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik, de az tény, hogy az igazi krémes nem 5 perc alatt készül.

Persze ha pudingport használunk a krémhez, akkor lehet gyorsítani a folyamaton, de mint minden más ételnél, a krémesnél is ég és föld a különbség, ha minőségi alapanyagokat használunk. Bár a pudingpor alapja is kukoricakeményítő, ami a valódi cukrászkrémbe is kell, de a vanillin és igazi vanília között nagy a szakadék, valamint a tartósítószerek és stabilizálók sem kellenek egy jó krémeshez… De ne szaladjunk ennyire előre.

A krémes eredete ködös, de a mille feuille közeli rokona, nevezik még Napoleonnak is. A mille feuille-el szemben két tésztaréteg között található a cukrászkrém, esetleg – ha a cukrászdai francia krémest nézem, egy réteg tejszínhab is, és amelynek tetején még akár karamell is található. Tulajdonképpen nagyon könnyű dolgunk van, hiszen bolti leveles tésztából készíthetjük és a cukrászkrém pedig nem egy bonyolult dolog, csak éppen ki kell várni, amíg kihűl. És, hogy pontosan mi ez? Egy tojásos, tejes főzött krém, amelyet a tojáson kívül még kukoricakeményítővel, és/vagy liszttel is sűrítenek, hogy biztosan megtartsa a formáját és ne folyjon szét. Gyorsan összedobjuk előző este, majd hagyjuk hűlni, és másnap már csak a tésztarétegeket kell megsütnünk. Ha akarjuk, egyben megsütjük egy tepsin a leveles tésztát, aztán szeleteljük – természetesen páros számra. Ekkor magas, levegős tésztát kapunk, ami inkább olvad, mint rágható. Én viszont inkább azt szeretem, ha a tészta kicsit masszívabb, ezért egy másik tepsit rátéve sütöm, így nem tud feljönni. Ráadásul kihűtve könnyedén szeletelhető egy recés késsel. Ami viszont mindkettőnek jót tesz, az egy kis porcukor a tetején, ami gyönyörűen karamellizálódik és roppanós lesz.

Ha nagyon ki akarunk tenni magunkért, a süti összeállításánál még bevethetünk egy réteg tejszínhabot is, sőt, karamellszószt is készíthetünk a tetejére. Ezt a legegyszerűbben sűrített tej karamellizálásával tudjuk elérni, vagy ha kicsit munkásabb szószra vágyunk, karamellizáljunk cukrot, majd pár löttyintésnyi tejszínnel hígítsuk. Mindkettő megfelel annak a célnak, hogy egy folyékony – tehát jól csepegtethető – de kissé megdermedő befejezést adjunk ennek a sütinek. A lényeg úgyis a tészta és a krém, a többi csak ráadás!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek