A konyharuhák igazi szuperhősök, ha a tisztaságról van szó – ráadásul a pénztárcádat és a környezetet is kímélik. Mivel nem egyszer használatosak, hanem akár több száz alkalommal is bevethetők, nem kell állandóan papírtörlőt venned. Ez pedig nemcsak gazdaságos, hanem sokkal fenntarthatóbb megoldás is.
Ráadásul ezek a kendők rendkívül hatékonyan tisztítanak, így néhány mozdulattal és minimális erőfeszítéssel ragyogóan tisztává varázsolják konyhai felületeit. A konyhai törlőrongyoknak azonban van egy hátránya: mivel nem dobjuk ki őket minden használat után, gyorsan piszkosak lesznek és tárolják a kórokozókat, arról nem is beszélve, hogy nem árasztanak jó illatot.
Mit tanácsolnak a szakértők?
Gyakran mossuk őket, minden nap vagy használat után, ha piszkosak.
Milyen gyakran kell mosni a konyharuhákat?
Bár a konyharuhák minden szempontból messze jobbak a papírtörlőknél, a takarítási szakértők hangsúlyozzák a rendszeres mosás fontosságát: amikor étellel érintkeznek vagy hosszú ideig nedvesek maradnak, szinte azonnal baktériumok telepednek meg rajtuk, melyek eltávolítása nélkül káros hatással lehetnek az egészségünkre.
A szakértők ajánlása
Még akkor is, ha tisztának tűnnek, baktériumokat hordozhatnak, különösen, ha a textília nedves és meleg. Dobjuk be a mosógépbe, vagy forraljunk vizet és fertőtlenítsük gyorsan őket, de mindenképpen tisztítsuk megfelelő rendszerességgel.
Hogyan mossuk ki megfelelően a konyhai törlőruhákat:
A konyharuhák megfelelő mosásához a szakértők az alábbi egyszerű, de hatékony lépésenkénti útmutatót javasolják:
- Először rázzuk le az összes morzsát, majd öblítsük le a törölközőket forró vízzel, hogy eltávolítsuk a zsírt és az ételmaradékokat.
- Ezután tegyük őket a mosógép dobjába, és mossuk ki őket forró vízben mosószerrel. A szakértők szerint, ha a mosógép rendelkezik fertőtlenítő programmal vagy hosszú mosási programmal forró vízben, akkor ezeket manuálisan állítsuk be.
- Ha szeretnénk, hozzáadhatunk pluszban fertőtlenítőszert a baktériumok és a kellemetlen szagok eltávolításáért. Természetes megoldás, ha az öblítési fázisban fél pohár fehér ecetet adunk hozzá. A mosószerhez szódabikarbónát vagy egy kevés hidrogén-peroxidot is adhatunk.
- Miután a mosógép befejezte a mosást, a konyharuhákat a szárítóban maximális hőmérsékleten szárítsuk. Ha nincs szárítónk, akkor a napfényre is kitehetjük a textíliákat száradni. Ügyeljünk arra, hogy teljesen megszáradjanak, így a nedvesség nem segíti elő a baktériumok szaporodását.