Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiderült, miért és mennyivel fizetünk többet a párizsiért idén

A KSH friss jelentései szerint a tavalyi árakhoz képest egyes termékekért jóval többet kell fizetnünk idén. 
A KSH friss jelentése szerint 2020 júliusában a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, illetve a dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben – írja a Portfolio cikkére hivatkozva a 24.hu.
 
 
Az élelmiszerek ára tavaly júliushoz képest csaknem 7,8%-kal nőtt, az idényáras élelmiszereké, úgy mint a friss zöldségek, hazai és déli gyümölcsök valamint a burgonya ára 17,1%- kal, a tojás ára 8,9%-kal, a párizsi és a kolbász ára 16,1%-kal, míg a cukoré átlagosan 14,5, az olyan felvágottak, mint a sonka, a szalámi és a kolbász pedig 11,5%-kal kerül többe most, mint egy éve ilyenkor. 
 
A szeszes italok és a dohányáru is többe kerül, ezek ára átlagosan 6,3%-kal nőtt tavalyhoz képest, az üzemanyag ára viszont 4,2%-kal csökkent. 
 
 
Az áremelkedésnek több oka is lehet, egy hónappal ezelőtt még „csak” 2,9%-os volt az infláció, mostanra pedig a 3,8%-os emelkedés helyett 3,2-3,3%-os növekedést jósoltak. A Portfolio.hu cikke szerint az áremelkedésben közrejátszhatott az is, hogy az előző hónapokban a koronavírus-járvány hatására nagyon bizonytalanná vált az infláció mérése, és több ágazatban egyáltalán nem vagy alig voltak áradatok. Ez a hatás júliusra múlhatott el, így akkor már pontosabb adatokkal lehetett mérni a várható növekedést. 
 
Az emelkedést továbbá sok más hatás is befolyásolhatta, ilyen volt például a dohánytermékek jövedéki adójának emelkedése, az ingyenes parkolás eltörlése, az üzemanyagárak alakulása és az is, hogy idén a nyári gyümölcsáruk már megszokott áresése elmaradt, az idei termés ugyanis jócskán kevesebb volt az előző évekhez képest. 
A gazdasági szakportál szerint a magas infláció mögött állhat még az is, hogy a koronavírus okozta gazdasági károk egy részét a vállalatok megpróbálják áthárítani a fogyasztókra. 
 
A szolgáltatások 1,4 százalékkal drágultak, és minek következtében megszűnt a közterületeken az ingyenes parkolás, az autópályadíj, a parkolás díja illetve a gépjárműkölcsönzés 31,1%-kal, az üdülési szolgáltatásoké pedig 7,6%-kal lett magasabb.  
 
Ez is érdekelhet: 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!