Először is térjünk ki arra, hogy tényleg szükség van-e a kerti szerszámok megtisztítására – amire a válasz egyértelműen igen. Ennek fő oka, hogy a megfelelő takarítással és fertőtlenítéssel megelőzhetjük a növényi betegségeket, illetve azok terjedését. Míg a különböző szennyeződéseket, a sarat és a gyantát könnyen észrevehetjük, addig a mikroszkopikus méretű kórokozókat már nem – pedig azok az egyszerű vízzel való öblítés után is rajta maradhatnak a szerszámokon. A fertőtlenítés tehát elengedhetetlen a kártevők és betegségek terjedésének megakadályozásához – ezt érdemes megtenni minden alkalommal, mielőtt új növényre térünk át.

Ha pedig másik kertből vagy helyszínről hoztuk haza az eszközt, különösen fontos, hogy megtisztítsuk és fertőtlenítsük azt, nehogy problémát vigyünk haza a saját kertünkbe. Ősszel, mielőtt elraknánk télire az eszközöket, szintén mindig tisztítsuk és fertőtlenítsük le őket, hogy tavasszal készen álljanak a használatra.
A metszőollókon túl az ásókat, lapátokat és kapákat is rendszeresen érdemes kezelésbe venni. A gépi eszközöket, például a fűnyírókat, szegélynyírókat, sövényvágókat és láncfűrészeket, valamint a virágcserepeket és ültetőedényeket is meg kell tisztítani minden használat után.
A kérdés már csak az, miként tudjuk ezt hatékonyan megtenni.
Hogyan tisztítsuk meg a kerti szerszámokat és felszereléseket?
Mielőtt fertőtlenítenénk az eszközöket, előbb el kell távolítani róluk a szennyeződéseket. Az egyik legegyszerűbb módszer a rászáradt sár eltávolítására, ha vízsugárral lecsapatjuk a kerti slagból. Egy vödör vízbe is beáztathatjuk az eszközöket, hogy fellazuljon a rárakódott föld.
Ha az eszközökön ragacsos gyanta van, meleg víz és néhány csepp mosogatószer segítségével tisztítsuk le. Használjunk erős sörtéjű kefét a pengék és nyelek átdörzsölésére. Alaposan öblítsük le, és hagyjuk őket levegőn megszáradni. A fanyelű eszközöket pedig érdemes faápolóval áttörölni.
Ami az egyéb eszközöket illeti, egy nagy műanyag kádba töltsünk meleg vizet és egy teáskanál mosogatószert, és mossuk meg benne a cserepeket, ültetőtálcákat, paradicsomkarókat, dísztárgyakat is – mindent, ami érintkezik a növényeinkkel. Ezután jól öblítsük le őket, és hagyjuk a napfényen megszáradni.
A gépi eszközöknél mindig kövessük a gyártó tisztítási és fertőtlenítési utasításait. Emellett nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindig húzzuk ki az adott eszközt a konnektorból vagy vegyük ki belőle az akkumulátort a tisztítás előtt.
Nedves ronggyal vagy puha kefével távolítsuk el a növényi maradványokat, és csak akkor tegyük el őket, ha teljesen megszáradtak.
Ne feledkezzünk meg a kerti kesztyűkről, kötényekről és cipőkről sem. Ezeket is rendszeresen mossuk vagy mossuk le slaggal, hogy eltávolítsuk róluk a baktériumokat a következő kertészkedés előtt.
Hogyan fertőtlenítsük a kerti szerszámokat és felszereléseket?
Háromféle módszerrel fertőtleníthetjük az eszközöket, de minden esetben lényege, hogy jól szellőző helyen dolgozzunk, kerüljük a nyílt lángot, tartsuk be az ajánlott hígítási arányokat, és soha ne keverjük össze a különböző fertőtlenítőszereket.
Az egyik legegyszerűbb módja a metszőeszközök fertőtlenítésének – különösen vágások között – az alkoholos fertőtlenítés (izopropil- vagy dörzsölő alkohol).
Keresünk 70%-os oldatot – ezzel itassunk át egy puha ruhát, és töröljük át az eszközt. A kisebb kéziszerszámokat egy edény alkoholba is beáztathatjuk munka közben. Az alkoholt nem kell hígítani, és hosszú ideig sem szükséges áztatni benne az eszközt.
A hagyományos hipót is felhasználhatjuk erre a célra: készítsünk 10%-os hipóoldatot! Keverjünk össze 9 rész vizet 1 rész folyékony hipóval egy műanyag vödörben. Áztassuk az eszközöket legalább 10 percig, majd alaposan öblítsük le és töröljük szárazra, hogy elkerüljük a rozsdásodást. Az oldatot két órán belül használjuk fel, mert a hipó gyorsan elveszíti fertőtlenítő hatását, visszaalakul vízzé.
Mindezek mellett fertőtlenítő törlőkendők, tisztítók és sprayk is használhatók a pengék fertőtlenítésére, ilyenkor mindig kövessük a gyártó utasításait.
Olvass még kert témában: