Süss nutellás babkát húsvétra - ez lesz az új kedvenc, pofonegyszerű kalácsod!

Az ukrán-lengyel eredetű babka mindenféle töltelékkel mennyei, de biztos vagyok benne, hogy a nutella mindent visz! Legyen ez a kalács az idei húsvét kedvence!

A kelet-európai kalácsnak, a babkának igazi reneszánsza van. Amerika és Nyugat-Európa felkapott, apró pékségeiben - amit ma már nem kézművesnek, hanem "artisan"-nak hívunk - sorra ott figyelnek a polcokon, különböző töltelékkel. Hogy ennek az az oka, hogy egy nagyon régi receptről van szó, vagy az, hogy kevés munkával is egy átlagosnál jóval mutatósabb pékárut kapunk, mint az átlag, az rejtély, a babkának mindenesetre hatalmas sikere van szerte a világban.

De melyiknek is? Ha azt mondjuk, babka, már csak a hangzás miatt is arra asszociálunk, hogy egy ukrán, orosz, esetleg lengyel ételről van szó. Ez így is van - a babka egy belorusz-ukrán eredetű recept, ami az orosz 'nagymama' szóból kapta a nevét. Ja, és semmi köze a hipsterpékségek sztárjához, a csavart kalácshoz. Az ukrán babka egy aszalt gyümölcsökkel töltött tészta, ami leginkább egy kuglófra vagy panettonére hasonlít.

A mai vendégünk viszont egy szintén kelet-európai gyökerű, de Amerikában befutott, zsidó eredetű édesség, amit úgy készítettek, hogy a kalácstészta maradékait megkenték fahéjjal vagy lekvárral, feltekerték, és így sütötték meg. Nyilván már akkor is főleg a gyerekek kedvence volt, pedig az eredeti lakóhelyén, az askenázi közösségekben még jóval szerényebb babkákat készítettek, mint manapság.

A nutellás babka receptjét itt találod!

Első berobbanása még a XIX. század végére tehető, mikor a szegényebb, kelet-európai végekről egyre több askenázi bevándorló érkezett Amerikába. A bevándorlók elsődleges megélhetési forrása az otthoni receptjeik elkészítése és értékesítése lett, így ismerte meg az Újvilág a babkát. A XX. század folyamán aztán ő sem kerülhette el a sorsát - műanyagba csomagolva, silány minőségben, elképesztő sok cukorral került be az áruházak polcaira, hogy aztán a XXI. század elején újraéledjen, és a kis pékségek egyik házi készítésű sztárterméke legyen.

A nutellás babka receptjéért ide kattints!

A Nutella pedig?

A második világháború után, hiába álltak az olaszok a győztes oldalon, a csokihiány őket is érintette, hiába masíroztak rajtuk végig az amerikaiak, és hiába szórták a konzerves kaját úgy, mint esküvő idején a násznép a rizsszemeket.A mogyorótermeléséről híres Piedmontban, egy fiatal cukrász, Pietro Ferrero fejlesztette ki a kevés csokit, annál több mogyorót tartalmazó, kenyérre kenhető, kalóriadús, édes krémet, amit aztán Giandujot-nak nevezett el. Ez a krém lett később a Supercrema, 1964-ben pedig, mikor a jólét tombolni kezdett Olaszországban is, Pietro fia, Michele kicsit átalakította a receptet, és onnantól a ferrero Nutella néven forgalmazta a világ legismertebb édes krémét.

Mivel a babka egy elronthatatlan, egyszerű, de nagyon mutatós kelt kalács, a Nutellát pedig nincs olyan, aki ne szeretné, az idei húsvétra tökéletes ötlet, még annak is, akinek eszébe sem jutott kalácsot készíteni!

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Pastel de Belém, Portugália legféltettebb nemzeti kincse

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiába a sok étkezési javaslat és diéta: ezért kellene úgy...

Naponta felüti a fejét egy újabb diéta, egy másfajta táplálkozási tanács, egy újabb innovatív dietetikai megközelítés, de hiába, mert az utóbbi években, évtizedekben egyre romló egészségi állapotban van a magyar ember. Lássuk, mit tudtak az ezredforduló előtt a táplálkozás terén!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Habos meggyes 2.

A nagyapám nővére sütötte ezt a habos meggyest, amikor még nagyon kicsi voltam, de a recept nem maradt meg. A munkatársam anyósa viszont a múltkori céges névnapozásra ezt sütötte meg, ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...