Kedvencünk a krumplis tészta

A krumplis tésztát mindenki szereti. A konyhafőnök első adásából most kiderül, hogy tudod egy új módszerrel igazán különlegesen elkészíteni!

Granatír, granatér, grenadírmars, gránátos kocka - és ez még csak egy pár azokból a nevekből, ahogy a krumplis tésztát nevezik. Nem teljesen tisztázott, honnan ered, egyesek szerint a slambuc nevű pásztorétel "polgáribb" változata - sokkal valószínűbb azonban, hogy a Monarchia korában alakult ki, és eredetileg katonák eledele volt. Állítólag akkoriban sem a katonai koszt volt gasztronómia csúcsa, a laktanyákban pedig gyakran szolgáltak fel főzeléket vagy paprikás krumplit tésztával kiegészítve. Ha csak a nevét nézzük, akkor ez hangzik valószínűbbnek.

Krumplis tészta recept

Voltaképpen mindegy is, honnan ered a krumplis tészta, az egyszerű, laktató és olcsó ételen generációk nőttek fel azóta is. Nyáron kovászos uborkával, tavasszal friss salátával, télen pedig csalamádéval vagy céklával.

A Konyhafőnök első adásában ezt a népszerű ételt készítette el a séf receptje alapján az összes szakács is. A séf saját tésztát készített, nem a megszokott kockát, hanem szélesmetéltet. Kolbászt aprított, a fővő krumplihoz adta, majd a paprikás krumpli alapot lepürésítette, átszűrte, habszifonba töltötte, és ezt a krémet adta a tésztához.

Négy kedvenc a Nosalty krumplistészta-receptjei közül

Ezeket olvastad már?

Mindenkinek megvan a maga saját kedvenc receptje, hiszen ha krumplis tésztáról van szó, ahány ház, annyi szokás - van, aki paprikásabbra, más sápadtabbra készíti, akad, aki tesz bele kolbászt vagy szalonnát. Ha egyszer ráértek, készítsétek el házi tésztával a séf receptje nyomán - és figyeljétek meg, ráismernek-e a vendégek!

Tudj meg még többet a Konyhafőnök 3. évadáról itt!

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.