Joghurtrangadó: svájci vagy görög?

A görög manapság a joghurtok krémje, de nyugatról konkurenciát kaphat a hellén finomság. A svájci joghurt ugyanis krémesebb, tartalmasabb és még finomabb is.

A görög isten

A különböző ízesítésű görög joghurtok különösen krémes állaguk miatt lettek hamar népszerűek, és bár drágábbak, mint a kommersz joghurtok, de a különbség vitathatatlan. A joghurt eredetileg a török konyha remeke, a görögök ezt fejlesztették tovább, a hagyományosan juhtejből készült finomság a múlt század elején lett világszerte népszerű, a Franciaországba emigráló görögöknek hála. Manapság már juhtej helyett tehéntejből gyártják, különleges állagát annak köszönheti, hogy kivonják belőle a savót és a vizet.

Habkönnyű finomságok >>

NoSalty-tipp: A görög krémesebb és sűrűbb, mint más joghurtok, alacsony a laktóztartalma, ugyanakkor kiváló minőségű fehérjében és kalciumban roppant gazdag. Ezen felül a joghurt jó hatással van az emésztésre is, és ha a natúr verziót választod, a fogyókúrád sikerében is lényeges szerepet vállalhat.

A svájci csoda

A görög joghurt konkurenciája eredetileg a svájci Alpok égig érő hegycsúcsai között készült, mostanság már nagyüzemi körülmények között. A svájci ugyan lágyabb, mint a görög, de legalább olyan értékes kalcium- és proteinforrás. Elkészítéséhez a tehéntejet először felmelegítik, utána lehűtik, majd egy nagy tartályban keverik készre, így lesz az alpesi joghurt könnyebb, mint a mediterrán.

Joghurtból tortát! Legjobb joghurttorta-receptjeinkért kattints ide! >>

Ayran házilag

A nagy melegre való tekintettel úgy gondoltam, gyorsan megismertetjük az Ayrant azokkal, akik még eddig nem ittak volna ilyet. Ez egy hagyományos török hideg, hűsítő, jólesően ...

Így használd!

A natúr görög joghurt sütés-főzés közben sem veszít krémes állagából, így akár a kevésbé egészséges és tápláló tejfölt is kiválthatod sűrítésnél, habarásnál, de mártásokat, szószokat, mártogatósokat is ízesebbé tehetsz vele. A svájci joghurt, mivel hígabb és lágyabb, italokhoz, krémekhez, desszertekhez és hideg ételekhez illik inkább.

A palacsintának ezer arca van! >>

Diós-mézes joghurt

Egy kis nasira vágytam este. Nem találtam fel a spanyol viaszt, egyszerűen csak ötletet adok, mennyire egyszerű gyorsan valami finomat elkészíteni.

Narancsos-mentás joghurt

Egyik barátnőm meglepett egy cserepes mentával... azt se tudtam, mihez kezdjek vele, majd találtam az interneten egy receptet, és kicsit módosítva, ez lett belőle!

Fűszeres sült joghurt

Nálunk régi recept, de azóta már láttam egy vegetáriánus könyvben is. Gyors, de nem feltétlenül egyszerű. A sütésnél ügyeljünk, hogy a víz valóban forrjon, amikor a tepsibe ...

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...