Joghurtrangadó: svájci vagy görög?

A görög manapság a joghurtok krémje, de nyugatról konkurenciát kaphat a hellén finomság. A svájci joghurt ugyanis krémesebb, tartalmasabb és még finomabb is.

A görög isten

A különböző ízesítésű görög joghurtok különösen krémes állaguk miatt lettek hamar népszerűek, és bár drágábbak, mint a kommersz joghurtok, de a különbség vitathatatlan. A joghurt eredetileg a török konyha remeke, a görögök ezt fejlesztették tovább, a hagyományosan juhtejből készült finomság a múlt század elején lett világszerte népszerű, a Franciaországba emigráló görögöknek hála. Manapság már juhtej helyett tehéntejből gyártják, különleges állagát annak köszönheti, hogy kivonják belőle a savót és a vizet.

Habkönnyű finomságok >>

NoSalty-tipp: A görög krémesebb és sűrűbb, mint más joghurtok, alacsony a laktóztartalma, ugyanakkor kiváló minőségű fehérjében és kalciumban roppant gazdag. Ezen felül a joghurt jó hatással van az emésztésre is, és ha a natúr verziót választod, a fogyókúrád sikerében is lényeges szerepet vállalhat.

A svájci csoda

A görög joghurt konkurenciája eredetileg a svájci Alpok égig érő hegycsúcsai között készült, mostanság már nagyüzemi körülmények között. A svájci ugyan lágyabb, mint a görög, de legalább olyan értékes kalcium- és proteinforrás. Elkészítéséhez a tehéntejet először felmelegítik, utána lehűtik, majd egy nagy tartályban keverik készre, így lesz az alpesi joghurt könnyebb, mint a mediterrán.

Joghurtból tortát! Legjobb joghurttorta-receptjeinkért kattints ide! >>

Így használd!

A natúr görög joghurt sütés-főzés közben sem veszít krémes állagából, így akár a kevésbé egészséges és tápláló tejfölt is kiválthatod sűrítésnél, habarásnál, de mártásokat, szószokat, mártogatósokat is ízesebbé tehetsz vele. A svájci joghurt, mivel hígabb és lágyabb, italokhoz, krémekhez, desszertekhez és hideg ételekhez illik inkább.

A palacsintának ezer arca van! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Egy valamit nem értek. Mit keres a görög joghurtban a liszt? Az egyik áruházlánc h?t?pultjában a sok finomság mellett ott sorakozik a kimér?s joghurt is. Van egy rossz szokásom, szeretem megnézni mit tartalmaz az adott élelmiszer. Sorban állás közben volt alkalmam böngészni a kis cédulákat és megdöbbenve olvastam a szerintem nem joghurtba való lisztet. Ett?l krémes és s?r? az állaga???? Azóta köszönöm, nem kérem. Beérem a saját készítés?, egyszer? kis aludttejjel.

Oli(E)va

Kedves bab9, kar lenne, ha elmenne a kedved a gorog joghurttol, annal egeszsegesebb dolog nincsen. Nagyon jo szokas az, hogy megnezed a cimkeket, talaltal egy rossz gyartoceget, kisporoltak a joghurtot, feltoltottek az olcsobb liszttel. A joghurtban semmi keresnivaloja nincs (!) a lisztnek. Egyedul is csinalhatsz finom, termeszetes joghurtot, ha felforralod jol a tejet, es szobahomersekleture engeded kihulni magatol, aztan belekeversz egy kis kesz joghurtot, es otthagyod, amig magatol besurusodik es joghurt lesz az egeszbol. Nalunk, gorogoknel mindig van egy kis vodor (igy aruljak, 1 kilos) joghurt a hutoben, szinte minden etelhez eszunk 1 nagy kanallal. Ha szereted, inkabb keszitsd el magadnak, csepegtesd le a kesz joghurtot egy szitaba tett gezen keresztul. Udv, Eva

Törölt felhasználó

Köszönöm a válaszod Evaneo :) Szoktam készíteni házi joghurtot, mert szerencsére viszonylag olcsón lehet termel?i tejhez jutni. A görög joghurt valóban más, mint az egyszer? falusi joghurt. Más kategória, drágább is, másra is használható. Ezért nem sajnáltam érte a magasabb árat kifizetni, ha vásároltam. És ez a kellemetlen meglepetés pont abban az áruházban ért, ahol azért ügyelnek a min?ségre. Most megpróbálok "eredeti" görög joghurtot beszerezni és annak felhasználásával készíteni egy kísérleti adagot házilag.

Címlapról ajánljuk

További cikkek