Ízvadászat Észak-Burgenlandban, Fertő tavi halakkal, vadételekkel és a pannon konyha kincseivel

Három napos burgenlandi túránk utolsó napján az északi részt vettük célba: a Fertő tó környéki kikapcsolódási lehetőségeket, és természetesen a gasztronómiát jártuk körbe!

Észak-Burgenland és a Fertő tó környéke talán a legismertebb része Burgenlandnak - magyar szemmel. A közös tavunk körüli bicikliút hozzáértők szerint egy-két nap alatt körbetekerhető, és jó időben még az is könnyen teljesítheti, aki egyébként ritkán pattan nyeregbe.

Tökéletes kikapcsolódás

A páratlanul szép, természeti kincsekben gazdag vidék igazi relax program mindenkinek, még akkor is, ha véget ér a nyári meleg, amikor a tekerés után csobbanhatunk is egyet a tóban. A tó környéke sétálásra, túrázásra, nordic-walkingozásra is alkalmas. A Fertő-Hanság Nemzeti Park osztrák társintézménye, a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park 1993 óta várja a látogatókat - a Fertőzug nádgyűrűi és időszakosan kiszáradó, szikes talajú sós tavacskái egyedülálló növény- és állatvilágnak adnak otthont.

Madárlesen a Fertő tó mellett

Egy pár órás séta keretében is megfigyelhetjük ezt a különleges világot, ha az utak mentén felállított madárlesek egyikébe betérünk - vicc nélkül, egy húsz perces madárles olyan nyugtatóan hat az emberre, mint egy pár napos wellnesshétvége. A terület nagy része szigorúan le van zárva az autók elől, így garantáltan zajmentes, nyugodt környezetben sétálhatunk vagy biciklizhetünk. Ha kicsit többet szeretnénk tudni a tóról, a keletkezéséről és az élővilágáról, akkor viszont érdemes egy szervezett, tematikus, évszakhoz igazított, 3 órás túra keretében besétálnunk a nemzeti parkot.

Kirándulóút a tó körül

A terület különlegessége, hogy hét falu is tartozik hozzá, illetve hogy természetvédelmi terület lévén, a nemzeti parkban rengeteg magánterület található, például szőlőföldek is. Nem rossz olyan bort szürcsölgetni, ami egy nemzeti parkban nőtt tőkéről származik!

Hol?

Hauswiese, 7142 Illmitz

Informationszentrum Nationalpark Neusiedler See - Seewinkel

Halat, vadat, s mi jó falat...

A korábban már említett pannon konyha is itt a legerősebb az egész régióban - ennek valószínűleg az az oka, hogy ezen a területen évszázadok óta nagyobb hangsúly esett az "uradalmi konyhára" a közeli Esterházyak, Széchenyiek és a Bécs felé vezető út közelsége miatt. Másrészt, maga a Fertő tó és a tó környéki élővilág egy, a dél-burgenlandi konyhánál sokkal változatosabb konyhát tudott létrehozni. A pannon konyha egyébként az osztrák, a magyar, a horvát, a szlovák, és időnként a szerb konyha nyomait viseli magán.

Ebéd a Johannes Zechében

Az egytálételeket, leveseket és szaftos húsételeket tömörítő konyha fő alapanyagai a köles, búza, rozs, burgonya, káposzta és bab, nagyon sok Fertő tavi halat használnak, illetve büszkék az őshonos szürke marhára, és a környékbeli erdőkből származó vadakra. Hogy ez a konyha mennyire változatos, és milyen különlegességeket próbálhatunk egy észak-burgenlandi túra alkalmával, azt az ötven legjobb osztrák séf közé beválasztott Max Steigellel, a Gut Purbach séfjével készült interjúban elmeséljük. Ha itt, a tó környékén éheztek meg és próbálnátok ki ezt a magyar ízléshez közelálló, mégis különleges pannon konyhát, akkor az illmitzi Johannes Zechét ajánlom.

A pannon konyha remekeit a Johannes Zechében kóstolhatjuk meg

A furcsa nevű étterem-szálloda családi tulajdonban van - egy középkori udvarházban a hetvenes évek közepén nyitotta Herr Tauber. Már lassan 10 éve, hogy menye, Sonja Tauber az étterem vezetője, de a hely nyitása óta a helyiek és a turisták egyik kedvence. Az étlapjukon megtalálható pár bécsi jellegű fogás, de nagyrészt helyi alapanyagokból készült hús-, hal- és vadételek szerepelnek rajta. Egy hibátlan, sűrű, forró zöldséges vadragulevest próbáltunk, és egy, a pannon konyhára jellemző paprikás káposztalevest. Utána - ősz lévén - tejszínes őzlábgombaragut ettünk zsemlegombóccal és egy tejszínes, paprikás szószos szűzpecsenyét. A helyi borokból gazdag a választék, a ház asszonya pedig az asztalok között sétál, és bárkivel szívesen beszélget a helyi jellegzetes fogásokról és borokról.

Hol?

Johannes ZecheFloriangasse 10, 7142 Illmitz

Édesebb a tokajinál

Aki szereti a tokaji aszút, annak mindenképpen érdemes útba ejtenie a Kracher borászatot. A családi pincészet három generáció óta híres, főleg édes borairól. A környék speciális klímája - azaz a Fertőzug nyáron párolgó sós tavacskái által képzett meleg, párás idő és a magas napsütéses órák száma - igazán különleges Beerenauslese-ket produkál.

Beerenauslese-szelekció a Kracher borászatban

A Beerenauslese egy főleg német és osztrák területen készített késői szüretelésű borfajta. A tőkén hagyott, töppedt, édes szemeket kézzel szüretelik, általában akkor, mikor egyfajta nemes penész már megfertőzte őket, majd külön válogatva préselik. Ez a rendkívül magas cukortartalmú édes desszertbor a tokajikedvelők nagy kedvence, még akkor is, ha zamataiban különbözik a magyar desszertbortól. Különböző tételszámú kóstolókra jelentkezhetünk, borkorcsolyának pedig szárnyasmájat, kék sajtot és a borokból készült kísérő zselét falatozhatunk.

Weinlaubenhof Kracher

Hol?

Apetlonerstrasse 37, 7142 Illmitz

Tovább a tervezéshez, ha kedvet kaptatok egy őszi burgenlandi gasztrokirándulásthoz, ide kattintsatok!

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek