Illatlecke – második rész

Előző cikkünkben beszéltünk a parfümválasztásról, és megtudhattuk, mi az az illatpiramis. Most a parfüm töménységéről és eltarthatóságáról ejtünk néhány szót.

EDT, EDP

Az illatszerek köznyelvben elterjedt általános elnevezése a parfüm. Ugyanakkor a parfüm jelzővel csak egy bizonyos koncentráció feletti illatot illethetünk. Az illatszer minden esetben illóolajok kombinációja, amelyet alkoholban oldanak fel, ebből következően a töménységük is változó. A parfüm a legerősebb, ebben az esetben a legmagasabb az illóolaj aránya az alkohollal szemben, általában 15–25 százalék. Ez után következik az EDP (Eau de Parfum) 8–15 százalékkal, azt követi az EDT (Eau de Toilette) 4–8 százalékkal, a sort pedig az EDC (Eau de Cologne) zárja 2–5 százalékos illóolaj-tartalommal. Mindemellett a helyzet korántsem ilyen egyszerű, ugyanis folyamatosan jelennek meg az új, gyártók által kreált elnevezések. Általánosságban igaz viszont, hogy minél magasabb egy kompozíció töménysége, annál tartósabb az illat, viszont annál mélyebben is kell a zsebünkbe nyúlni.

Különleges illóolajok sora

Előfordulhat, hogy egy bizonyos illatból EDP és EDT töménységűt is találunk a polcon, de arra ügyelnünk kell, hogy ez nemcsak a töménységben, hanem illatban is különbözhet! Az erőteljesebb, koncentráltabb illatok alkalmibbak, szexisebbek, tehát tartalmában is változhatnak. Elegendő, sőt ajánlott belőle kevesebbet használni, mint gyengébb társaiból, ezáltal tovább is tarthat.

A parfüm sosem romlik meg?

Gondolhatnánk, hogy az illatok változatlanul intenzívek maradnak, nem romlanak, hiszen a magas alkoholtartalom konzerválja őket. Ez azonban csak részben igaz. Az illatok hosszú éveken át megőrizhetik minőségüket, sőt hallottunk már olyan történetet is, hogy valaki harminc év után nyitott ki egy üveget és a parfüm ugyanolyan volt, mintha tegnap vette volna. Ez utóbbi történet abban az esetben lehetséges, ha megfelelő helyen, erős fénytől és hőtől védve őriztük és valóban sosem volt kinyitva. A legtöbb parfümnek ugyanis olyan a pumpája, amely a fújás után levegőt juttat az üvegbe, ezzel együtt számtalan olyan dolgot is, ami károsan hathat az illatra.

A fürdőszoba nedves, párás levegője nem a legjobb hely kedvenc illatunk tárolására. Igyekezzünk fénytől elzárt, hőhatásoktól mentes helyen őrizni. A tévhittel ellentétben, nem őrzi meg tartósabban régi mivoltát, ha a hűtőbe dugjuk, sőt ezzel több kárt csinálunk, mint hasznot. Ha azt tapasztaljuk, hogy a folyadék elszíneződött, besűrűsödött, kupakjánál gyantás és használatánál savanykás illatot érzünk, akkor legjobb, ha már nem fújjuk bőrünkre!

Illatlecke első rész >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!