Komoly egészségügyi kockázattal járhat, ha tartod az időszakos böjtöt

Egy nagyszabású kutatás szerint azoknál, akik túl rövid időszakra szorítják az evést, jóval magasabb lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Az időszakos böjt, vagyis amikor a nap egy meghatározott részében engedjük meg magunknak az étkezést, sokak szerint segít többek közt a fogyásban és az anyagcsere javításában. Egy amerikai kutatás azonban rávilágított a módszer árnyoldalára: közel 19 ezer ember adatait elemezve azt találták, hogy akik naponta 8 óránál rövidebb idő alatt teljesítették a napi étkezéseiket, 135%-kal nagyobb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint azok, akik 12–14 órára osztották el az evést. Vagyis nem követték az időszakos böjt szabályit.

Tükörtojás, félbevágott alma, sajt, szalámi, magos zsemle és avokádókrém színes kockás abroszon
Getty Images

Kiknél a legnagyobb a kockázat?

A rövid étkezési idő különösen veszélyesnek tűnt azoknál, akik már eleve valamilyen kockázati tényezővel éltek – például cukorbetegek, szívbetegek vagy dohányosok voltak.

Náluk a szűkre szabott étkezési időszak jelentősen emelte a kockázatot.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az összefüggés nem jelenti feltétlenül azt, hogy a szoros időkeret közvetlenül okozza a szívproblémákat. Ugyanakkor az eredmények óvatosságra intenek, főleg azok számára, akik már meglévő betegséggel élnek.

Mit javasolnak a szakértők?

A táplálkozástudósok szerint sokkal inkább az számít, mit eszünk, mint az, hogy pontosan mikor. Az egészséges étrend – zöldségekkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű gabonákkal és kevés feldolgozott élelmiszerrel – hosszú távon biztonságosabb és eredményesebb lehet, mint a túl szigorú időbeli korlátozás.

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...