A hét szakácsa: Lizinka

Eheti kiemelt szakácsunk Lizinka, alias Andi már gyermekkora óta otthon érzi magát a konyhában. Szereti a gyorsan elkészíthető, ugyanakkor egészséges ételeket.

Igencsak meglepett, és ugyanakkor nagy örömmel fogadtam a felkérést, hogy én lehetek a hét szakácsa. Én is kislánykoromban ismerkedtem meg a főzés tudományával - szüleimmel, testvéreimmel, keresztanyukámmal és nagymamával közösen laktunk egy nagy családi házban.

Lizinka szakács

Nagyi volt az első, aki felismerte bennem a leendő háziasszonyt, és kb. hat éves koromban fakanalat adott a kezembe. Első önálló ételem a rántott leves volt pirított kenyérkockákkal. A siker nagy lett, még sokszor elkészítettem utána. Megterítettem a legnagyobb konyhaszéken, vendégségbe hívtam az öt éves öcsémet, és a kis sámlin ülve jóízűen elfogyasztottuk a levest. Tulajdonképpen mindig otthon voltam a konyhában: vagy segítettem az ételek elkészítésében, vagy önállóan főztem. Nagymamám nagyon jól főzött, édesanyám is fantasztikus ételeket készített. A tudományukat átadták, sok tőlük tanult étel kerül az asztalunkra, az általam alkalmazott praktikákat is főként tőlük lestem el.

Ezeket olvastad már?

Pár évvel ezelőtt elkészítettem a családi receptkönyvemet. Az összes régi és újabb, kézzel írt receptet lamináltam, és összefűztem egy nagy albumba. A borítójára tettem szeretteim fényképét. Ez a legbecsesebb darab a konyhámban. Szívesen fogadom a mai napig az új ötleteket, tanácsokat. Szeretek új recepteket kipróbálni. A Nosalty-t is azért szeretem, mert nagyszerű konzultáció a főzést szerető nők és férfiak között. Olyan jó olvasni: "Én még tettem bele ezt… elhagytam belőle azt..." Egy-egy étel úgy alakul a konyhákban, akár a népmese! Teszünk hozzá, elveszünk belőle, de a lényeg, hogy saját ízvilágunknak megfelelően formáljuk.

Ezeket olvastad már?

Nekem a főzés alkotás is egyben. Vallom, hogy nemcsak az étel íze a fontos, hanem az is , hogyan néz ki, hogyan van tálalva. Erre mindig odafigyelek. Sajnos csak hétvégén van időm a konyhában több időt eltölteni. Hétközben munka után az otthoni teendők végeztével sokszor este 10 után főzőcskézek másnapra, mert férjemmel együtt itthonról visszük az ebédet, amit a munkahelyünkön melegítünk meg. Ezek általában olyan 30 perces „kaják”.

Gránátalmás torta recept

Nagyon ügyelek arra, hogy egészséges alapanyagokat használjak, ne legyen benne színezék, aroma és tartósítószer. Sajnos ezeket sokszor alig tudjuk kikerülni! Előszeretettel készítek olyan húsos ételeket, amik zöldséggel, gyümölccsel vannak kombinálva. A sportolás és az egészséges táplálkozás része családunk életének. Legnagyobb álmom vált valóra tavaly nyáron, amikor befejeztük a régi családi ház renoválását, és végre egy nagy, jól felszerelt konyhában főzhetek.Nagyon örülök, hogy regisztráltam a NoSaltyn, és tagja lehetek ennek a kreatív csapatnak!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!