Igencsak meglepett, és ugyanakkor nagy örömmel fogadtam a felkérést, hogy én lehetek a hét szakácsa. Én is kislánykoromban ismerkedtem meg a főzés tudományával - szüleimmel, testvéreimmel, keresztanyukámmal és nagymamával közösen laktunk egy nagy családi házban.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Mp/BQ/EQhqeHLIOWfZ70cSB9Ejd07fh6Xq2XvRg3bS4B9H.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=acfd89e1156c3ddccd5985e348fa527c)
Nagyi volt az első, aki felismerte bennem a leendő háziasszonyt, és kb. hat éves koromban fakanalat adott a kezembe. Első önálló ételem a rántott leves volt pirított kenyérkockákkal. A siker nagy lett, még sokszor elkészítettem utána. Megterítettem a legnagyobb konyhaszéken, vendégségbe hívtam az öt éves öcsémet, és a kis sámlin ülve jóízűen elfogyasztottuk a levest. Tulajdonképpen mindig otthon voltam a konyhában: vagy segítettem az ételek elkészítésében, vagy önállóan főztem. Nagymamám nagyon jól főzött, édesanyám is fantasztikus ételeket készített. A tudományukat átadták, sok tőlük tanult étel kerül az asztalunkra, az általam alkalmazott praktikákat is főként tőlük lestem el.
Ezeket olvastad már?
Pár évvel ezelőtt elkészítettem a családi receptkönyvemet. Az összes régi és újabb, kézzel írt receptet lamináltam, és összefűztem egy nagy albumba. A borítójára tettem szeretteim fényképét. Ez a legbecsesebb darab a konyhámban. Szívesen fogadom a mai napig az új ötleteket, tanácsokat. Szeretek új recepteket kipróbálni. A Nosalty-t is azért szeretem, mert nagyszerű konzultáció a főzést szerető nők és férfiak között. Olyan jó olvasni: "Én még tettem bele ezt… elhagytam belőle azt..." Egy-egy étel úgy alakul a konyhákban, akár a népmese! Teszünk hozzá, elveszünk belőle, de a lényeg, hogy saját ízvilágunknak megfelelően formáljuk.
Ezeket olvastad már?
Nekem a főzés alkotás is egyben. Vallom, hogy nemcsak az étel íze a fontos, hanem az is , hogyan néz ki, hogyan van tálalva. Erre mindig odafigyelek. Sajnos csak hétvégén van időm a konyhában több időt eltölteni. Hétközben munka után az otthoni teendők végeztével sokszor este 10 után főzőcskézek másnapra, mert férjemmel együtt itthonról visszük az ebédet, amit a munkahelyünkön melegítünk meg. Ezek általában olyan 30 perces „kaják”.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/aF/na/IAjsqFzyrj3JAwwN1hDbAaEcK9pA7KS6plFZyTjN.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=b49ea4500cff9cc95f7323c4048cac2d)
Nagyon ügyelek arra, hogy egészséges alapanyagokat használjak, ne legyen benne színezék, aroma és tartósítószer. Sajnos ezeket sokszor alig tudjuk kikerülni! Előszeretettel készítek olyan húsos ételeket, amik zöldséggel, gyümölccsel vannak kombinálva. A sportolás és az egészséges táplálkozás része családunk életének. Legnagyobb álmom vált valóra tavaly nyáron, amikor befejeztük a régi családi ház renoválását, és végre egy nagy, jól felszerelt konyhában főzhetek.Nagyon örülök, hogy regisztráltam a NoSaltyn, és tagja lehetek ennek a kreatív csapatnak!