Íme a Pizza Vesuvio, avagy a pizzatérképen kitörő tojásvulkán

Az Azta'Pasta legújabb részében egy kevésbé hagyományos, de annál finomabb pizzát sütöttünk, amit Campania híres vulkánja ihletett. Magát a Vezúvot a tojás testesíti meg ezen a mennyei pizzán, amit emellett a spenót, a mozzarella és jófajta prosciutto hármasa tesz feledhetetlenné.

Olaszországban járva régiónként más és más a helyi pizzakülönlegesség. Azonban bármilyen feltéttel is készüljön a pizzánk, van pár alapszabály, amit megjegyezve mindig garantáltan fantasztikus korongokat süthetünk.

Eleve fontos a lisztválasztás, mondhatni a liszt a lelke mindennek. Pizzakészítéshez érdemes 00-ás lisztet használni, ami a hagyományos finomlisztekhez képest finomabbra őrölt és jóval többször átszitált liszttípus. Ennek köszönhetően a tészta sok vizet képes felvenni és jó ruganyos lesz, de anélkül, hogy a kézhezragadós rémálommá válna.

Használjunk 00-ás lisztet - a pizza teljes receptje itt

A tészta elkészítéséhez érdemes először az élesztőt és a sót feloldani a vízben, és csak aztán hozzákeverni a lisztet. Magát a lisztet az elején fakanállal keverjük el a folyadékban, majd amikor már kezd összeállni, akkor kezdjük el kézzel dagasztani. A pizzatészta-készítésnek egyértelműen ez a legmelósabb része: a tésztát legalább 15 percig érdemes gyúrni-dagasztani. Akkor tökéletes az állaga, amikor már teljesen egynemű, ruganyos, és tisztán elválik az edény falától.

Pihentessük legalább egy napot a tésztát, ettől levegős, buborékos és ruganyos lesz a tészta, a pizza pedig vékonytésztás és ropogós

Ha a gyúrással megvagyunk, szedjük négyfelé a tésztát, és egyesével még hajtogassuk át párszor. A gombócokat aztán tegyük kiolajozott tepsibe, fedjük le folpackkal, majd tegyük legalább 24 órára hűtőszekrénybe. A hosszú kelesztés nemcsak a pizza textúráját teszi könnyedebbé és levegősebbé, de az ízeket is jobban kihozza.

A Pizza Vesuvio pontos receptjét itt találjátok

A pihentetési idő lejártával nekiállhatunk belisztezett felületen, kézzel kinyújtani a tésztákat. Közben érdemes már a sütőt is előmelegíteni, méghozzá a lehető legmagasabb hőfokra. Mi most a Gorenje pizzasütő funkcióját próbáltuk ki, aminek köszönhetően 300 fokos forróságban sültek ropogós szélűre a pizzák, hasonlóan a nápolyi kemencékhez.

Ha rendszeresen sütünk pizzát, akkor a tökéletes eredmény érdekében érdemes beszerezni pizzakövet és pizzalapátot is. A pizzakövet a sütő aljára téve, azzal együtt melegítsük fel, a pizzalapát pedig azért nagyszerű, mert segítségével a kész, megdíszített pizzát egyből a forró pizzakőre tudjuk csúsztatni.

Mindössze pár, minőségi alapanyag kell csak ehhez a csodás pizzához

És hogy mi kerüljön a pizzára? Gyakorlatilag bármi, de ha ránk hallgattok, és a kevesebb több elvet követitek, 4-5 íznél nem kell többnek keverednie. Mi most Vesuvio pizzát készítettünk, ami nevéhez híven a Vezúv vulkánt hivatott szimbolizálni a közepén trónoló tojással.

A tésztát jó minőségű passátával kentük meg, majd fokhagymával párolt spenóttal és mozzarellával pakoltuk meg. A pizzák közepén azonban hagyjunk egy-egy részt üresen, és ide üssünk bele egy-egy tojást, ami a sütőben aztán fantasztikus tükörtojássá sül.

Tojásvulkán trónol spenótos-mozzarellás pizza közepén, pontos receptet itt találtok hozzá

A kész pizzára ízlés szerint tehetünk még prosciuttót, majd fogyasszuk azon melegében. A megvágott tojásból lávaként fog kifolyni a forró sárgája – hát nem pont olyan, mint a Vezúv?

A Pizza Vesuviót a Gorenje sütőjében, pizzasütő funkción készítettük el, keress további termékeket itt!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem víz, és nem gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló ital...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít hidratáltnak maradni!

Ezzel az egyszerű trükkel olcsóbb és gazdagabb ízű lesz a...

A lecsó a nyár egyik kedvenc étele, amiben a paradicsom, paprika és hagyma szentháromsága jelenti az alapot, mindezt pedig különböző módokon dobhatjuk fel. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek megvan a maga bevált receptje. Mai Napi Tippünk viszont olyat mutat, amivel egy kicsit olcsóbbá, krémesebbé és ízgazdagabbá tesszük a lecsót!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...