Kikapcsolt állapotban is veszélyes lehet a gáztűzhelyed

Sokan nem is sejtik, hogy a gáztűzhely nemcsak főzés közben, hanem kikapcsolt állapotban is veszélyt jelenthet. A láthatatlan gázszivárgások nemcsak az egészségünket, hanem a környezetet is károsíthatják.

Az otthonunk konyhája gyakran a meghittség színtere, ám akkora meglepetést is tartogathat – például abban a formában, hogy az ott található gáztűzhely használaton kívül is káros lehet. Nem csupán akkor kell aggódni, amikor a láng ég, friss kutatások szerint még akkor is bocsáthat ki a készülék olyan anyagokat, amelyek egészségügyi és klímavédelmi szempontból is aggályosak.

Egy nő begyújtja a gáztűzhelyet
Kikapcsolt állapotban is veszélyes lehet a gáztűzhelyed
Getty Images

Az egészséged és a beltéri levegő minősége

A gáztűzhelyek működése során olyan káros anyagok keletkeznek, mint a nitrogén-dioxid (NO₂) vagy szén-monoxid (CO), amelyek belélegezve légúti problémákat, asztmát vagy más krónikus megbetegedéseket okozhatnak. Az újabb megfigyelések azt mutatják, hogy a veszély nem ér véget a főzésnél: még akkor is szivároghat gáz – például metán vagy toxikus vegyületek formájában – amikor a tűzhely készenléti állapotban van, tehát nem ég a láng. Különösen a kis alapterületű lakásoknál, illetve olyan otthonokban, ahol a szellőzés nem megoldott, ez a probléma súlyosabb lehet, hiszen a mérgező anyagok könnyebben felhalmozódnak.

A klíma szempontjából is számít

A gázüzemű tűzhelyek nem csak az egészségünkre hatnak: még akkor is, amikor éppen nem használják őket, képesek metánt (egy rendkívül erős üvegházhatású gáz) kijuttatni a környezetbe. Ez súlyosbítja a klímaváltozást is.

Mivel a háztartások nagyszámban alkalmaznak gázüzemű készülékeket, a probléma globális szinten is jelentős – ez az otthoni légszennyezés egyik láthatatlan forrása.

Mit tehetsz, ha gáztűzhelyed van?

  • Biztosíts jó szellőzést a konyhában! Használj elszívót, nyisd ki az ablakot főzés közben, különösen, ha gázüzemű a készülék.
  • Ha több lehetőség áll rendelkezésedre, fontold meg az átváltást elektromos vagy indukciós főzőlapra – ezek tisztább működést eredményeznek mind az egészség, mind a klíma szempontjából.
  • Ha azonnali csere nem jön szóba, akkor legalább minimalizáld a gáz használatát – pl. az elektromos vízforraló előnyeit kihasználva, vagy ritkábban használd a gázokat intenzíven.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...