Fúziós konyha

Chilis - narancsos csokoládétorta

Viszonylag új keletű a fúziós konyha elnevezés, ám annál népszerűbb. Hatása begyűrűzik nemcsak az éttermek, hanem a mindennapi ételkészítés világába is. Milyen is tulajdonképpen a fúziós konyha? És tényleg csak az elmúlt pár évtizedben formálódott, alakult ki ez a stílus?

Az mindenesetre tény, hogy Wolfgang Puck kaliforniai séf neve aligha megkerülhető a fúziós konyha népszerűvé válásában. Persze ebben nagy segítségére voltak az amerikai sztárok is, akik előszeretettel látogatták éttermét, és hatásukra nagyot változtak az amerikaiak étkezési és talán főzési szokásai is.A kaliforniai stíluson kívül még sokféle variációja ismert a fúziónak, de mindegyik lényege, hogy alapvetően eltérő konyhakultúrák ötvözése – főképp a keleti és nyugati – jellemzi.

Szaibling-bazsalikom tekercs

Igaz ugyan, hogy rövid a fúziós konyha hivatalos múltja, de ha mondjuk, a saját házunk táján kutakodunk, könnyen kiderülhet, a magyaros ételek többségének létrejötte ugyancsak valamilyen, sokszor igencsak távoli hatás eredménye.

A magyaros ételek fogalmától szinte elválaszthatatlan a paprika. Ez az ételalapanyag, fűszer azonban ősi alkotója semmiképpen nem lehet a régi magyar konyhának, mivel köztudottan csak az utóbbi kétszáz évben terjedt el széles körű használata nálunk. Ha belegondolunk, még igencsak sok, mára már alapvető zöldségünkről és ételünkről elmondható, hogy különböző hatások eredményeként vált a magyar konyha jellegzetességévé.

Matchamisu - Tiramisu zöldteával

Ez a folyamat nem zárult le, sőt felgyorsult, hiszen elérhetővé váltak a világ igazán egzotikusnak számító helyei, igazán különleges ételei. A távol-keleti konyha ízei például ma már szinte mindenki napi menüjében "polgárjogot" nyertek. A kísérletező kedvű hivatalos és nem hivatalos szakácsok pedig, ha nem is tudományos elméletekre alapozva, de nyitottságuk mértékének megfelelően szívesen kreálnak újabb és újabb, nem hagyományos ételeket. Ennek ékes bizonyítéka, hogy oldalunkon is szép számmal akad recept a fúziós konyha környékéről.

A legvadabb, legkülönlegesebb íztársításokkal bátran lehet próbálkozni, csak egy a lényeg: összesimuljanak az ízek, létrejöjjön közöttük a harmónia.- vm -

Címlapról ajánljuk

További cikkek