Fúziós konyha

Chilis - narancsos csokoládétorta

Viszonylag új keletű a fúziós konyha elnevezés, ám annál népszerűbb. Hatása begyűrűzik nemcsak az éttermek, hanem a mindennapi ételkészítés világába is. Milyen is tulajdonképpen a fúziós konyha? És tényleg csak az elmúlt pár évtizedben formálódott, alakult ki ez a stílus?

Az mindenesetre tény, hogy Wolfgang Puck kaliforniai séf neve aligha megkerülhető a fúziós konyha népszerűvé válásában. Persze ebben nagy segítségére voltak az amerikai sztárok is, akik előszeretettel látogatták éttermét, és hatásukra nagyot változtak az amerikaiak étkezési és talán főzési szokásai is.A kaliforniai stíluson kívül még sokféle variációja ismert a fúziónak, de mindegyik lényege, hogy alapvetően eltérő konyhakultúrák ötvözése – főképp a keleti és nyugati – jellemzi.

Szaibling-bazsalikom tekercs

Igaz ugyan, hogy rövid a fúziós konyha hivatalos múltja, de ha mondjuk, a saját házunk táján kutakodunk, könnyen kiderülhet, a magyaros ételek többségének létrejötte ugyancsak valamilyen, sokszor igencsak távoli hatás eredménye.

A magyaros ételek fogalmától szinte elválaszthatatlan a paprika. Ez az ételalapanyag, fűszer azonban ősi alkotója semmiképpen nem lehet a régi magyar konyhának, mivel köztudottan csak az utóbbi kétszáz évben terjedt el széles körű használata nálunk. Ha belegondolunk, még igencsak sok, mára már alapvető zöldségünkről és ételünkről elmondható, hogy különböző hatások eredményeként vált a magyar konyha jellegzetességévé.

Matchamisu - Tiramisu zöldteával

Ez a folyamat nem zárult le, sőt felgyorsult, hiszen elérhetővé váltak a világ igazán egzotikusnak számító helyei, igazán különleges ételei. A távol-keleti konyha ízei például ma már szinte mindenki napi menüjében "polgárjogot" nyertek. A kísérletező kedvű hivatalos és nem hivatalos szakácsok pedig, ha nem is tudományos elméletekre alapozva, de nyitottságuk mértékének megfelelően szívesen kreálnak újabb és újabb, nem hagyományos ételeket. Ennek ékes bizonyítéka, hogy oldalunkon is szép számmal akad recept a fúziós konyha környékéről.

A legvadabb, legkülönlegesebb íztársításokkal bátran lehet próbálkozni, csak egy a lényeg: összesimuljanak az ízek, létrejöjjön közöttük a harmónia.- vm -

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek