Frissensült-kalauz: cordon bleu

A cordon bleu sokunk számára maga az ellenállhatatlan sonkás-sajtos csábítás! Ha szereted a frissensülteket, most közelebbről is megismerkedhetsz a legnépszerűbb sült húsokkal.

NoSalty-tipp: A cordon bleu-be nem mindegy, hogy milyen sonka és sajt kerül! A sonkák közül mindenképpen főtt, hajszálvékonyra szeletelt fajtát válassz, a sajtok közül a svájci keménysajtok, az ementáli, a Greyerzer (alias Le Gruyère) vagy a Raclette lehet a legjobb döntés. A sonka és a sajt arányát azonban már az ízlésed határozza meg!

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

A cordon bleu származása nem teljesen tisztázott történet. Egyes források szerint ez a fenséges frissensült először a Bremen nevű tengerjáró fedélzetén készült, amikor a hajó annak idején a leggyorsabbként szelte át az Atlanti-óceánt, elhódítva ezzel a cordon bleu-t, azaz a Kékszalagot. Mások szerint – és ez a valószínűbb verzió – a sonkával, sajttal sült rántott szelet Svájcból származik, a nevét pedig ugyan kevésbé romantikus körülmények között kapta: a réges régi, francia nyelvű szakácskönyvekben ugyanis az „a la cordon bleu” ugyanazt jelenti, mint a „szakácsné módra”, azaz sajttal, sonkával töltve.

A Kék szalag-szelet legendája

Ebéd a dobozból: spórolj minden nap! >>

Ha a tökéletes cordon bleu-t szeretnéd elkészíteni, a legjobb, ha borjúhúst veszel. De ízlés szerint sütheted sertésből, csirke- vagy pulykamellből is. A vastagabbra szelt húst metsszed be hosszában, mintha egy zsebet vágnál rajta, majd ide töltsd a sajtos és a sonkát, ezután panírozd be, és végül süsd ki a szeleteket forró, olvasztott vajban.

Így készítsd!

A nyárutó ízei: lecsós-sajtos szelet >>

Látszatra a frissensült cordon bleu nem más, mint egy szép vastag rántott hús! Ahogy azonban beleszúrod a villádat, és belevágsz egy éles késsel, feltárul a titok, méghozzá az enyhén olvadt sajt és az átsült sonka kettőse.

Sonkás-sajtos csábítás

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!