Ezen lehet malackodni!

Újabb egyszerű, olcsó, kreatív és egyedi dekorációt mutatunk, melyhez egy kis kézügyességre és papírokra lesz csak szükség.

Sokszor hívok vacsoravendégeket, és ilyenkor szeretek az étel mellett valamilyen dekorációt is az asztalra tenni.

Számtalan módon díszíthetjük az asztalt, most mutatunk is egy egyszerű példát, amit nem csak „ünnepnapokra” célszerű elkészíteni, hiszen legalább annyira funkcionális, mint amennyire dekoratív.

Unokabátyám szokta mondani, hogy neki félpucéran kellene ennie, mert folyton leeszi magát, így naponta többször is lehet mosni a ruháit. Na, mi így vagyunk az asztallal, illetve a terítővel. Rendszerint, ha a hétvégéken hazalátogatok anyukámhoz – és ő felteszi a 100 éves terítőt az asztalra –. na, akkor nővéremmel tuti jól leesszük. De nemcsak mi, általában a vendégek is.

Nem vagyok híve a textil alátéteknek, hiszen azt ugyanúgy ki kell mosnunk, mint a terítőt, így sok értelmét nem látom. A boltban kapható műanyagok és fóliák pedig kiverik nálam a biztosítékot. A papírra esküszöm.

A papírt azonban, ha valami véletlen folytán nem ennénk le azonnal, többször is felhasználhatjuk. Ha pedig nem így lenne, meg tudunk válni tőle. Ilyen egyszerű…

Elkészítése

Készítsünk a mintákhoz sablonokat, mert így pontosabban tudjuk majd megrajzolni a mintát a kartonon. Ha szimmetrikus a minta, hajtsunk félbe egy papírlapot, rajzoljuk rá a mintát, vágjuk körbe, majd hajtsuk szét. Fogjunk meg egy A/3-as fotókartont, majd a lap alján a papír szélétől, illetve a mintától függően hagyjunk pár cm helyet, és rajzoljuk körbe a sablonokat.

A vonal mentén rajzoljuk meg a kivágni való mintát, majd snicerrel vágjuk körbe, úgy, hogy hagyunk neki egy „talapzatot", amivel továbbra is a papírhoz illeszkedik majd a mintánk. Ha kivágtuk, hajtsuk fel, és kész is.

Ugye milyen egyszerű?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!