Az eldobható pohár története

Az egyszer használatos pohár mindennapjaink egyik alapvető eszközévé vált. Története pedig egybefonódik az emberi szokások változásának történetével.

Ma már alig van olyan háztartás, ahol néhanapján, legalább nagyobb összejövetelek vagy piknikek során ne fordulna elő a műanyag, egyszeri használatra szánt pohár. Leggyakrabban mégsem ilyenkor, hanem a nagyvárosi élet keretei között, kávéfogyasztásra használjuk. Az eldobható pohár történetén keresztül pedig nyomon követhetjük, hogyan is változtak az évek során az emberek hétköznapi rutinjai, szokásai.

Az első ilyen típusú papírpoharak a 20. század elején születtek meg – hol máshol – a fogyasztói kultúra fellegvárában, az Egyesült Államokban. Ebben az időben egyre szélesebb körben terjedtek el a különböző közkutak, ahol az emberek egyazon fém- vagy porceláncsészéből ihattak. Ez azonban a baktériumok és más, szájon át terjedő kórokozók miatt nem volt higiénikus. Erre válaszképp 1907-ben egy bostoni jogász-feltaláló, Lawrence Luellen megalkotta az első, papírból készült, egyszer használatos poharat.

Az első világháború után, a bolygó egészén végigsöprő spanyolnátha 50-100 millió ember halálát okozta, a kidobható papírpohár pályája innentől már meredeken ívelt felfelé.

Az 1930-as években a füllel rendelkező poharak is megjelennek, jelezve, hogy ekkortól forró ital, főként kávé is került beléjük, az ötvenes évektől pedig már a pohárfedőt is feltalálták innovatív szellemű amerikaiak. Ez utóbbi azt is sugallta, hogy az emberek nem egy helyben állva vagy ülve fogyasztották a kávét, hanem menet közben vagy épp az autóban, és azért volt szükség a fedőre, hogy ne lötyögjön ki az értékes nedű.

1957-ben egy újabb találmány is piacra került: ez volt a hungarocellből készült pohár, amely legalább három évtizedre átvette a vezetést az egyszeri használatra szánt poharak világában. Mivel sokkal jobb hőszigetelőnek bizonyult, mint a papír, a polisztirénnel együtt az utcai kávéfogyasztás is még inkább elterjedt. Ezzel párhuzamosan olyan újítások is szerepet kaptak, mint a pohárfedő közepének behajlítása, amely garantálta, hogy az orrunk már ne legyen útban, mikor utcai kávét fogyasztunk.

A nyolcvanas években a manapság is legnépszerűbb Starbucks kávéházlánc születésének lehettünk tanúi, a vállalat azóta is befolyásolja kávéfogyasztási szokásainkat. A Starbucks búcsút intett a hungarocellnek, és visszatért az kezdetekhez, a papírból készült poharakhoz.

Ezekben az időkben már egyre inkább a biztonságos fogyasztásra került a hangsúly, már csak olyan események miatt is, mint az 1994-es bírósági ítélet, amely 2,86 millió dolláros kártérítésre ítélte a McDonald's gyorsétteremláncot, amiért egy pohár kávé a tulajdonosára borult, és összeégette őt saját autójában ülve.

A sors iróniája egyébként, hogy napjaink trendje épp az egyszer használatos pohártól való eltávolodás, illetve az újrahasználható (reusable) tartóeszközök egyre növekvő népszerűsége. Szóval a végén még visszatérünk a jó öreg bögréhez.

(via Bon Appétit)

Címlapról ajánljuk

Inkább az ára számít egy terméknek, mint a minősége

Az Auchan szakértői szerint manapság egyre inkább az ár számít, amikor édességet vásárolunk az ünnepekre. A fogyasztói kosárba jellemzően kevesebb termék kerül a tavalyi évekhez képest, és az előre elkészített csomagok és díszkosarak helyett is a vásárlók inkább maguk állítják össze az édességcsomagokat. Egyre népszerűbbek a sajátmárkás és a kimért termékek.

Nosalty

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.