Az eldobható pohár története

Az egyszer használatos pohár mindennapjaink egyik alapvető eszközévé vált. Története pedig egybefonódik az emberi szokások változásának történetével.

Ma már alig van olyan háztartás, ahol néhanapján, legalább nagyobb összejövetelek vagy piknikek során ne fordulna elő a műanyag, egyszeri használatra szánt pohár. Leggyakrabban mégsem ilyenkor, hanem a nagyvárosi élet keretei között, kávéfogyasztásra használjuk. Az eldobható pohár történetén keresztül pedig nyomon követhetjük, hogyan is változtak az évek során az emberek hétköznapi rutinjai, szokásai.

Az első ilyen típusú papírpoharak a 20. század elején születtek meg – hol máshol – a fogyasztói kultúra fellegvárában, az Egyesült Államokban. Ebben az időben egyre szélesebb körben terjedtek el a különböző közkutak, ahol az emberek egyazon fém- vagy porceláncsészéből ihattak. Ez azonban a baktériumok és más, szájon át terjedő kórokozók miatt nem volt higiénikus. Erre válaszképp 1907-ben egy bostoni jogász-feltaláló, Lawrence Luellen megalkotta az első, papírból készült, egyszer használatos poharat.

Az első világháború után, a bolygó egészén végigsöprő spanyolnátha 50-100 millió ember halálát okozta, a kidobható papírpohár pályája innentől már meredeken ívelt felfelé.

Az 1930-as években a füllel rendelkező poharak is megjelennek, jelezve, hogy ekkortól forró ital, főként kávé is került beléjük, az ötvenes évektől pedig már a pohárfedőt is feltalálták innovatív szellemű amerikaiak. Ez utóbbi azt is sugallta, hogy az emberek nem egy helyben állva vagy ülve fogyasztották a kávét, hanem menet közben vagy épp az autóban, és azért volt szükség a fedőre, hogy ne lötyögjön ki az értékes nedű.

1957-ben egy újabb találmány is piacra került: ez volt a hungarocellből készült pohár, amely legalább három évtizedre átvette a vezetést az egyszeri használatra szánt poharak világában. Mivel sokkal jobb hőszigetelőnek bizonyult, mint a papír, a polisztirénnel együtt az utcai kávéfogyasztás is még inkább elterjedt. Ezzel párhuzamosan olyan újítások is szerepet kaptak, mint a pohárfedő közepének behajlítása, amely garantálta, hogy az orrunk már ne legyen útban, mikor utcai kávét fogyasztunk.

A nyolcvanas években a manapság is legnépszerűbb Starbucks kávéházlánc születésének lehettünk tanúi, a vállalat azóta is befolyásolja kávéfogyasztási szokásainkat. A Starbucks búcsút intett a hungarocellnek, és visszatért az kezdetekhez, a papírból készült poharakhoz.

Ezekben az időkben már egyre inkább a biztonságos fogyasztásra került a hangsúly, már csak olyan események miatt is, mint az 1994-es bírósági ítélet, amely 2,86 millió dolláros kártérítésre ítélte a McDonald's gyorsétteremláncot, amiért egy pohár kávé a tulajdonosára borult, és összeégette őt saját autójában ülve.

A sors iróniája egyébként, hogy napjaink trendje épp az egyszer használatos pohártól való eltávolodás, illetve az újrahasználható (reusable) tartóeszközök egyre növekvő népszerűsége. Szóval a végén még visszatérünk a jó öreg bögréhez.

(via Bon Appétit)

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...