A füge igazi tápanyagbomba, amely jótékony hatással van az egész szervezetre. Akár frissen, akár szárítva, müzlibe, gabonapehelybe szórva vagy különleges fogásokba álmodva fogyasztjuk a füge rostokban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, melyek hozzájárulnak az emésztés javításához, az immunrendszer erősítéséhez és a szív egészségének megőrzéséhez.
A füge egyedülálló, édes ízű és puha textúrájú, és tele van enyhén ropogós, ehető magokkal. A friss füge ellenállhatatlanul finom, de gyorsan romlik, ezért gyakran szárítják, hogy megőrizzék a benne rejlő tápanyagokat. Így készülnek az édes és tápláló szárított fügék, amelyeket egész évben majszolhatunk. A füge számos fajtája létezik, amelyek színben és textúrában is különböznek egymástól.
Édes íze miatt a finomított cukor megjelenése előtt a fügét gyakran édesítőszerként használták.
Íme 5 ok, miért érdemes minden nap fügét enni az egészséged érdekében:
A füge mindenki számára biztonságos?
Ha allergiás vagy a nyírfapollenre, akkor keresztallergia léphet fel bizonyos gyümölcsökkel, többek között a fügével is, ezért nem árt vigyázni.
A füge természetes latexet is tartalmaz, amelyre egyesek allergiásak.
Ha alacsony oxaláttartalmú étrendet javasoltak, figyelembe kell venni, hogy a füge magas oxaláttartalommal rendelkezik. A füge K-vitaminban is gazdag, ezért ha véralvadásgátlókat szed valaki, akkor a füge és más K-vitaminban gazdag ételek fogyasztását állandó szinten kell tartani.