A csirke kötözve jó!

A csirkekötözés nem művészet, mégcsak nem is tudomány. Inkább egy olyan trükk, amivel rontásbiztosabbá tehetjük egészben sült szárnyasunkat.

Egészben sült csirke Coook konyhájából recept

Ha legalább a combját összekötözzük, már akkor is egyenletesebben sül, de ha az egész procedúrát végigcsináljuk, egy igazán kompakt kis madárkát kapunk, aminek minden része egyformán pirul majd.

A pont az i-n, ha megfogadunk néhány jótanácsot is - így tutira ízletes, lédús sült kerül az asztalunkra.

Kezdjük az elején:

  • a csirke hasüregét alaposan sózzuk, borsozzuk. Nem árt neki egy kis fokhagyma és zöldfűszer sem, ezek illata majd átjárja az egész husit.
  • Ha ünnepibb fogásra vágyunk, tegyünk bele félbevágott mandarint, narancsot, citromot a zöldfűszerek mellé.
  • Ezután a nyaka körül felfeszegetjük a bőrt, két ujjal benyúlunk a mell mindkét oldalán, hogy helyet csináljunk, és kb. 2 evőkanál vajat betömünk a bőre alá.
  • Majd fogjuk a szárnyait, hátracsavarjuk, és tulajdonképpen a hátára fektetjük.
  • Ezután veszünk úgy egy méternyi zsineget, és a mellel felfelé fektetett csirke „dereka” alá helyezzük, a két oldalán felemeljük, és „bokák” felett keresztezzük. Kétszer is áthurkoljuk a lábak alatt, majd jól meghúzzuk, és a test mellett hátravezetjük a zsinórt. A nyak fölött keresztezve a szárnytöveknél meghurkoljuk, majd a nyak alatt a hátán megkötjük, ezzel rögzítve a szárnyakat is.
  • Végül kívülről is alaposan megsózzuk és megborsozzuk, és mehet a sütőbe.

Az egységes csomagot többféleképpen is süthetjük.

  • Van, aki arra esküszik, hogy mellel lefelé tegyük a tálba, mert akkor lassabban sül a kiszáradásra hajlamos mellhús. Én azt gondolom, hogy így viszont a mellből kisül az összes ízt adó lé, főleg ha rácson vagy zöldségágyon sütjük a húst, bár az utóbbinál megmentjük a levet, hiszen a zöldségek felszívják.
  • Ha félünk a kiszáradástól, akkor inkább tegyünk egy darab fóliát a mellrészre, majd a sütési idő felénél vegyük le, és akkor egészen biztos, hogy nem szárad ki a melle sem.
  • Egyébként magas hőfokon, 200ºC-on süssük, fél kilónként 20 percet - egy 1,5 kg-os madár tehát kb. 1 óra alatt készül el. Mindenképpen ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ezt a legbiztosabban úgy tehetjük meg, hogy a combtőnél beleszúrunk egy villát: ha a hús még nyers, a kifolyó lé véres, ha megsült, a lé színtelen.
  • Miután kivettük a sütőből, fóliával alaposan becsomagolva hagyjuk pihenni kb. 20 percet. Megígérem, hogy nem hűl ki, pont fogyasztható hőfokú lesz, viszont a finom nedvek, amik egyébként elfolynának, szépen visszaszivárognak, és ízletesebbé teszik húst.{ GALÉRIA = title:Csirke%20k%C3%B6t%C3%B6z%C3%A9s%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 }
Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!