A csirke kötözve jó!

A csirkekötözés nem művészet, mégcsak nem is tudomány. Inkább egy olyan trükk, amivel rontásbiztosabbá tehetjük egészben sült szárnyasunkat.

Egészben sült csirke Coook konyhájából recept

Ha legalább a combját összekötözzük, már akkor is egyenletesebben sül, de ha az egész procedúrát végigcsináljuk, egy igazán kompakt kis madárkát kapunk, aminek minden része egyformán pirul majd.

A pont az i-n, ha megfogadunk néhány jótanácsot is - így tutira ízletes, lédús sült kerül az asztalunkra.

Kezdjük az elején:

  • a csirke hasüregét alaposan sózzuk, borsozzuk. Nem árt neki egy kis fokhagyma és zöldfűszer sem, ezek illata majd átjárja az egész husit.
  • Ha ünnepibb fogásra vágyunk, tegyünk bele félbevágott mandarint, narancsot, citromot a zöldfűszerek mellé.
  • Ezután a nyaka körül felfeszegetjük a bőrt, két ujjal benyúlunk a mell mindkét oldalán, hogy helyet csináljunk, és kb. 2 evőkanál vajat betömünk a bőre alá.
  • Majd fogjuk a szárnyait, hátracsavarjuk, és tulajdonképpen a hátára fektetjük.
  • Ezután veszünk úgy egy méternyi zsineget, és a mellel felfelé fektetett csirke „dereka” alá helyezzük, a két oldalán felemeljük, és „bokák” felett keresztezzük. Kétszer is áthurkoljuk a lábak alatt, majd jól meghúzzuk, és a test mellett hátravezetjük a zsinórt. A nyak fölött keresztezve a szárnytöveknél meghurkoljuk, majd a nyak alatt a hátán megkötjük, ezzel rögzítve a szárnyakat is.
  • Végül kívülről is alaposan megsózzuk és megborsozzuk, és mehet a sütőbe.

Az egységes csomagot többféleképpen is süthetjük.

  • Van, aki arra esküszik, hogy mellel lefelé tegyük a tálba, mert akkor lassabban sül a kiszáradásra hajlamos mellhús. Én azt gondolom, hogy így viszont a mellből kisül az összes ízt adó lé, főleg ha rácson vagy zöldségágyon sütjük a húst, bár az utóbbinál megmentjük a levet, hiszen a zöldségek felszívják.
  • Ha félünk a kiszáradástól, akkor inkább tegyünk egy darab fóliát a mellrészre, majd a sütési idő felénél vegyük le, és akkor egészen biztos, hogy nem szárad ki a melle sem.
  • Egyébként magas hőfokon, 200ºC-on süssük, fél kilónként 20 percet - egy 1,5 kg-os madár tehát kb. 1 óra alatt készül el. Mindenképpen ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ezt a legbiztosabban úgy tehetjük meg, hogy a combtőnél beleszúrunk egy villát: ha a hús még nyers, a kifolyó lé véres, ha megsült, a lé színtelen.
  • Miután kivettük a sütőből, fóliával alaposan becsomagolva hagyjuk pihenni kb. 20 percet. Megígérem, hogy nem hűl ki, pont fogyasztható hőfokú lesz, viszont a finom nedvek, amik egyébként elfolynának, szépen visszaszivárognak, és ízletesebbé teszik húst.{ GALÉRIA = title:Csirke%20k%C3%B6t%C3%B6z%C3%A9s%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 }

Címlapról ajánljuk

További cikkek