Csak okosan az otthoni pálinkafőzéssel

A NAV szigorúbban ellenőrzi az otthoni pálinkafőzők eredetét, aki nem tudja azt számlával igazolni, kemény büntetésre számíthat. 

A pálinkafőzés kultusza Magyarországon nagyon fejlett. A gyümölcsszezon elmúltával beindulnak a főzdék kicsiben és nagyban, mindenki a saját nedűjére esküszik. A férfiak átlátogatnak a szomszédhoz, visznek maximálisan fél litert kóstolóba, s bizonygatják, ilyen jót évek óta nem sikerült készíteni.

Az idei esztendőtől azonban megváltoztak a házi pálinkafőzés szabályai. A pálinkaforradalom, mint ismeretes, elbukott, a korábbi kedvezmények mára meglehetősen átalakultak. A lényeg az, hogy magán célra sem lehet mindenfajta bejelentés nélkül kifőzni a gyümölcsöt.

Igazolni kell a pálinkafőzők származását

Ami a legfontosabb, be kell jelenteni az önkormányzatoknál a szándékot a pálinkafőzésre, aminek megvan az éves, egyébként nem jelentős költsége. Igazolni szükséges a pálinkafőző berendezés eredetét is. Ez már közel sem ilyen egyszerű dolog. A tapasztalat az, hogy előkerültek sokfelé a régi ,,barkácsfőzők”, tejeskanna, kukta és mások. Sokan azonban az elmúlt esztendők lazább szabályai közepette, vásároltak kis mennyiségre alkalmas, de egyébként jó minőségű főzőket - tájékoztatott az Agrárinform.

Mi lesz a drágán megvásárolt berendezésekkel?

Ilyenkor, az ősz beálltával ezek is aktuális kérdések.A több száz ezer forintos pálinkafőzők esetében ez azzal is járhat, hogy azoktól meg kell válni. Ugyanakkor a hivatalosan a szeszfőzdékben zárjeggyel ellátott pálinka főzése továbbra is engedélyezett.

Ez is érdekelhet!

Főzz alkohollal - 1. rész

(via Agrárinform)

Címlapról ajánljuk

További cikkek