Advent az Ízbolygón

Izbolygó szakácsunk számára az adventi és a karácsonyi időszak akkoriban vált igazán különlegessé, amikor megszülettek a Pöttyök. Két kis manóval a karácsony és az azt megelőző hetek még sokkal varázslatosabbak, bensőségesebbek. A pillanat, ahogy a csillogó szempárokban játszik a gyertya fénye, feledhetetlen. Ez idő tájt szinte folyamatosan a konyhában sertepertélünk a kicsikkel. Tetemes mennyiségben készülnek a kekszek, díszes lesz a mézeskalács, finom teát kortyolgatunk, közben nagyokat nevetgélünk, beszélgetünk.

Az idei advent sem fog másról szólni. Most már a kisebb, aki még csak kétéves, is aktívan segédkezik és nagy élvezettel gyúr, formáz. Nagyon édesek, ahogy a kis kezükkel dolgoznak. Közben pedig szabad szemmel nem látható folyamatok zajlanak.Tanulnak, fejlődik a finommotorika, állagokkal, textúrákkal avagy alapanyagokkal ismerkednek. És közben még valami történik: szinte észrevétlenül lerakjuk a táplálkozásuk alapjait. És ez a legfontosabb… Hogy megtanulják, együtt lenni, együtt enni, közösen főzni, jó dolog. Hogy megbecsüljék, értékeljék, értsék, ami a tányérjukra kerül. Vagy éppen azt tudják mondani, nem, köszönöm, nem kérem. Csak így válhat belőlük tudatosan élő és táplálkozó felnőtt. A Manókonyha című gyerekszakácskönyvemet ennek szellemében írtam. Remélem, ennek kapcsán is minél több szülőtársam forgatja majd együtt a fakanalat a kicsikkel a konyhában.(A könyvben 60 db, gyermekek által kedvelt és általuk is könnyen előállítható recept található.)

Diós angyalkák

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája (a fehérje kell majd a kenéshez!)
  • 1 citrom reszelt héja
A kenéshez és a szóráshoz:
  • 1 tojásfehérje
  • 8 dkg darált dió
  • 8 dkg kristálycukor

Diós angyal készítése lépésről-lépésre!

  1. Az alapanyagokat kimérjük. A tojást szétválasztjuk (a fehérjét eltesszük a tetejéhez). A citromot alaposan megmossuk, lereszeljük a héját.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sütőport. A vajat almareszelőn lereszeljük, és összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Összegyúrjuk a tésztát, cipót formálunk belőle, és fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
  3. Ezt követően lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtjuk, és tetszőleges karácsonyi formával (ha van, angyalkaformával) kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük őket, egymástól tisztes távolságra, nehogy összenőjenek a sülés közben.
  4. A tetejüket egy ecsettel megkenjük tojásfehérjével, majd a megkent oldalukat cukorral elkevert darált dióba forgatjuk. 200 C-fokon aranyszínűre sütjük 10-12 perc alatt.

Narancsos-pekándiós kekszek

Hozzávalók:

  • 23 dkg liszt
  • 8 dkg barna cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 tojás
  • 13 dkg pekándió durvára vágva
  • 20 dkg mogyoróvaj (darabos)
  • 4 ek juharszirup
  • 1 narancs reszelt héja

Pekandiós kekszkészítése lépésről-lépésre!

  1. Az alapanyagokat kimérjük.
  2. A vajat a cukorral felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást, a mogyoróvajat, a juharszirupot.
  3. A liszthez keverjük a fahéjat, a pekándiót és a reszelt narancshéjat. A lisztes részt beledolgozzuk a tojásosba, majd a tésztát fóliába csomagoljuk és min. 2 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  4. Másnap diónyi darabokat tépünk, gombócot formázunk belőle, ezt ellapítjuk és a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ízbolygó szakácsunk még több receptje itt!

Jó sütést-főzést kívánunk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!