Advent az Ízbolygón

Izbolygó szakácsunk számára az adventi és a karácsonyi időszak akkoriban vált igazán különlegessé, amikor megszülettek a Pöttyök. Két kis manóval a karácsony és az azt megelőző hetek még sokkal varázslatosabbak, bensőségesebbek. A pillanat, ahogy a csillogó szempárokban játszik a gyertya fénye, feledhetetlen. Ez idő tájt szinte folyamatosan a konyhában sertepertélünk a kicsikkel. Tetemes mennyiségben készülnek a kekszek, díszes lesz a mézeskalács, finom teát kortyolgatunk, közben nagyokat nevetgélünk, beszélgetünk.

Az idei advent sem fog másról szólni. Most már a kisebb, aki még csak kétéves, is aktívan segédkezik és nagy élvezettel gyúr, formáz. Nagyon édesek, ahogy a kis kezükkel dolgoznak. Közben pedig szabad szemmel nem látható folyamatok zajlanak.Tanulnak, fejlődik a finommotorika, állagokkal, textúrákkal avagy alapanyagokkal ismerkednek. És közben még valami történik: szinte észrevétlenül lerakjuk a táplálkozásuk alapjait. És ez a legfontosabb… Hogy megtanulják, együtt lenni, együtt enni, közösen főzni, jó dolog. Hogy megbecsüljék, értékeljék, értsék, ami a tányérjukra kerül. Vagy éppen azt tudják mondani, nem, köszönöm, nem kérem. Csak így válhat belőlük tudatosan élő és táplálkozó felnőtt. A Manókonyha című gyerekszakácskönyvemet ennek szellemében írtam. Remélem, ennek kapcsán is minél több szülőtársam forgatja majd együtt a fakanalat a kicsikkel a konyhában.(A könyvben 60 db, gyermekek által kedvelt és általuk is könnyen előállítható recept található.)

Diós angyalkák

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája (a fehérje kell majd a kenéshez!)
  • 1 citrom reszelt héja
A kenéshez és a szóráshoz:
  • 1 tojásfehérje
  • 8 dkg darált dió
  • 8 dkg kristálycukor

Diós angyal készítése lépésről-lépésre!

  1. Az alapanyagokat kimérjük. A tojást szétválasztjuk (a fehérjét eltesszük a tetejéhez). A citromot alaposan megmossuk, lereszeljük a héját.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sütőport. A vajat almareszelőn lereszeljük, és összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Összegyúrjuk a tésztát, cipót formálunk belőle, és fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
  3. Ezt követően lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtjuk, és tetszőleges karácsonyi formával (ha van, angyalkaformával) kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük őket, egymástól tisztes távolságra, nehogy összenőjenek a sülés közben.
  4. A tetejüket egy ecsettel megkenjük tojásfehérjével, majd a megkent oldalukat cukorral elkevert darált dióba forgatjuk. 200 C-fokon aranyszínűre sütjük 10-12 perc alatt.

Narancsos-pekándiós kekszek

Hozzávalók:

  • 23 dkg liszt
  • 8 dkg barna cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 tojás
  • 13 dkg pekándió durvára vágva
  • 20 dkg mogyoróvaj (darabos)
  • 4 ek juharszirup
  • 1 narancs reszelt héja

Pekandiós kekszkészítése lépésről-lépésre!

  1. Az alapanyagokat kimérjük.
  2. A vajat a cukorral felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást, a mogyoróvajat, a juharszirupot.
  3. A liszthez keverjük a fahéjat, a pekándiót és a reszelt narancshéjat. A lisztes részt beledolgozzuk a tojásosba, majd a tésztát fóliába csomagoljuk és min. 2 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  4. Másnap diónyi darabokat tépünk, gombócot formázunk belőle, ezt ellapítjuk és a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ízbolygó szakácsunk még több receptje itt!

Jó sütést-főzést kívánunk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek