Adózni kell a szabadban gyűjtött gombák és csigák után is

2016-tól már a szabadban gyűjtögetett termékeket és terményeket sem lehet majd csak úgy, adómentesen eladni.

Jövőre új szabály kötelezi a felvásárlókat, hogy az erdőn, mezőn gyűjtögető magánszemélyek által leadott szerzeményért fizetett ellenértékből forrásadót vonjanak - írja az Adózóna.

Ide tartoznak majd az olyan termékek és termények, mint a gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éti csiga is.

A felvásárlónál értékesítésből származó jövedelem 25 százalékát kell majd adóként megfizetni, amit a felvásárlónak kell megállapítania és levonnia az ügylet megkötésekor. Az ő dolga lesz az is, hogy az ezzel összefüggő adót és járulékokat bevallja.

Az indokolásban az áll, hogy jelenleg nincsenek egyértelmű előírások az egyéni vállalkozói igazolvánnyal vagy mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező magánszemélyek által gyűjtött termékekből származó jövedelmek adózására.

Ez is érdekelhet!

19 szaftos gombapörkölt-variáció

(via Adózóna)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek