Zserbó Mucus konyhájából recept

Zserbó Mucus konyhájából
Zserbó Mucus konyhájából
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már sok zserbót kóstoltunk, receptem is több van, amit ki is próbáltam, nekünk ez jön be legjobban.

A képen a teteje meg van szórva cukordísszel, fél diót, vagy nyuszitojást is lehet beleragasztani a mázba. Ez már fantázia kérdése.

Ettem már Gerbeaud-ból való zserbót, talán ahhoz is ez hasonlít legjobban.

A máz készítése így nagyon egyszerű.

Drága barátnőmtől tanultam, aki szintén nagyon szeretett és tudott sütni, főzni. Sajnos már nincs köztünk,a bejelentkezési név az ő és a kolesz évek emléke.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mázhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

zserbó kelt tésztából, diós zserbó, gerbeaud
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt pici tejben felfuttatjuk.
  2. Zsírt, cukrot, tojást jól kikeverjük.
  3. Hozzáadjuk az élesztőt, lisztet, és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
  4. Négy egyenlő részre osztjuk, és egyenként tepsi méretűre nyújtjuk, jó vékony tésztánk lesz.
  5. Zsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az első lapot, rásimítjuk a lekvár harmadát, megszórjuk a dió harmadával, folytatva a sort rárakjuk mind a négy lapot.
  6. Megszurkáljuk villával, és közepes tűznél szép pirosra sütjük.
  7. Kihűlés után elkészítjük, rásimítjuk a csokimázat. Amit előzőleg vízbe állított lábasban felmelegítünk, csomómentesre kavartunk. Esetleg fél dió szemekkel, vagy egyéb módon még díszíthetjük.
  8. Keskeny hosszúkásra szeleteljük, másnapra olvadó szaftos finomságunk lesz. Sokáig eláll.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26x42 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 42
össznézettség: 27 861
elküldve: 19
receptkönyvben: 400
elkészítve: 48/54
Facebookon megjelent: -

szakács

Mucus

Mióta szakács: 2011.12.09.
11 recept

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

29linda29
29linda29 Tue, 2017-11-21 13:00

Közben utánaolvastam és már tudom, hogy nem kell pihentetni a tésztát. Nekem 3 lapot sikerült nyújtanom, így a dióból kevesebbet használtam fel, de ennek ellenére is nagyon finom lett. Nem lett vastag a tészta, jó volt a tészta-töltelék arány, a lekvárral kicsit bátrabb leszek legközelebb. Életem első zserbója, köszönet a receptért.

29linda29
29linda29 Thu, 2017-11-02 07:37

A tésztát kell pihentetni vagy miután begyúrtam, egyből lehet nyújtani?

libaláb
libaláb Sat, 2014-12-13 16:28

Nagyon szép ez a fotó, okvetlenül ki szeretném próbálni, de még sohasem készítettem zserbót, ezért picit tanácstalan vagyok: a tölteléknél az a 30 deka cukor az hova kerül? Szórjam rá a dióra, a lekvár alá, vagy az hogy?

zsokasp
zsokasp Sun, 2014-11-02 15:11

Tegnap elkészítettem, nagyon finom lett, köszönöm a receptet :) A tésztával könnyű volt dolgozni. Annyit változtattam, hogy nekem nagyobb (40X40cm) a tepsim, így csak három cipóra osztottam, szép vékony lapok lettek, ahogy szeretjük :)

cékla
cékla Mon, 2013-12-30 21:43

Most sül. A tésztájával nagyon könnyű volt dolgozni. Nagyon ígéretes. Igaz, én vajjal készítettem. De rontani, biztos nem fog a végeredményen. Boldog új évet!

cékla
cékla Thu, 2014-01-02 23:36

Ha az emlékeim nem csalnak, akkor ez volt életem első, önálló zserbója. Tökéletse lett. Nemcsak az íze lett fennséges, hanem nagyon mutatós is lett. Köszönjük a receptet. Mentettem ide is és a hagyományos receptkönyvbe is.

Orbi
Orbi Wed, 2013-10-23 13:51

Kedves Mucus.

Elkészítettem a férjemnek életem első zserbóját a recepted alapján, mivel ez a kedvenc süteménye.
Hát elképesztően sikerült, nem győzte dicsérni, természetesen az érdem a tied, nagyon jó recept.

sutemenyecske
sutemenyecske Fri, 2012-11-30 14:24

Bocsánat nem akarok roszat mondani, imádom a zserbót de mintha a receptből kimaradt volna a lekvár! most sütöttem zserbót, de valahogy nem sikerült ki szeretném próbálni a Te receptedet is . köszönöm!!4

keller teri
Mucus / keller teri Fri, 2012-11-30 23:39

Töltelékhez:

40 dkg őrölt dió
30 dkg cukor
1 ü (7,5 dl) baracklekvár
Így van , a szövegbe is benne 1/3 lekvárt rákenni, stb.
Üdv.

kdrita
kdrita / kdrita Thu, 2012-11-22 18:22

Kedves Mucus

Gyönyörű a sütid. Én is ezt a zsírral készített zserbót tanultam a nagyimtól de csak egy jó tanács az élesztő mellé még 1 csomag sütőport is adott hozzá a nagyi mert még könnyebb lesz a tészta. Valami mennyei mennyire finom.

Rita

1050